Ukrajina prikupila preko 24 milijuna dolara donacija u kriptovalutama

0

Ukrajinska vlada prikupila je više od 24 milijuna dolara u kriptovalutama, nakon što je na društvenim mrežama poslala apel za primanje donacija u bitcoinu i drugim digitalnim tokenima, objavila je tvrtka za analizu blockchaina Elliptic.

Na službenom Twitter profilu Ukrajine u subotu je objavljen poziv za doniranje kriptovaluta zbog ruske invazije u toj zemlji, a postavljena je i adresa digitalnog novčanika za različite kriptovalute, uključujući Bitcoin, Ethereum i Tether.

Mykhailo Fedorov, potpredsjednik Vlade Ukrajine, također je podijelio tri adrese novčanika, pozivajući kripto zajednicu da donira i pomogne Ukrajini u borbi protiv ruskih vojnika. Iako adrese BTC i ETH ostaju iste, adresa USDT novčanika temelji se na TRC-20 i razlikuje se od adrese koju dijeli ukrajinski službeni Twitter.

U prva 4 sata od objave, prikupljeno je 3,3 milijuna dolara donacija, a u samo nekoliko dana, taj se iznos popeo na više od 24 milijuna dolara u kriptu.

“Dok su neke tvrtke za crowdfunding i plaćanja odbile dopustiti donacije skupinama koje podupiru ukrajinsku vojsku, kriptovalute su se pojavile kao moćna alternativa”, rekao je osnivač Elliptic Tom Robinson.

Kripto kao moćna alternativa u zoni sukoba

Do sada je uplaćeno više od 26 000 donacija, a jedan nepoznati donator donirao je bitcoin u vrijednosti od 3 milijuna dolara nevladinoj organizaciji, dok je prosječna donacija 95 dolara.

Istaknuti kripto poduzetnik i suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, u početku je sumnjao da su računi koji traže kripto donacije hakirani. Međutim, američki diplomat Tomicah Tillemann kasnije je potvrdio njihov legitimitet s ukrajinskim veleposlanikom Olexanderom Scherbom.

Iako je zavladala konfuzija oko namjeravane upotrebe kripto donacija, Buterin je podijelio još jednu inicijativu, decentraliziranu autonomnu organizaciju UkraineDAO koja je usredotočena isključivo na pomoć ukrajinskim građanima.

UkraineDAO, na čelu s Nadyiom Tolokonnikovom iz ruskog benda i pokreta Pussy Riota, pokrenuo je NFT ukrajinske zastave za prikupljanje sredstava za ukrajinske civilne organizacije koje pomažu žrtvama rata.

Iako nepotvrđeno, vjeruje se da će donacije koje pristižu na adrese koje dijeli Ukrajina izravno koristiti vlada, dok će DAO donacije biti preusmjerene na dobrobit građana putem nevladine organizacije.

U zadnjih nekoliko dana, istaknuti kripto poduzetnici poduzeli su proaktivne napore kako bi pomogli Ukrajincima. Izvršni direktor FTX-a, Sam Bankman-Fried, bio je jedan od prvih koji je ponudio novčanu podršku FTX trgovcima iz Ukrajine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X