Ukrajina razmatra korištenje nuklearnih elektrana za rudarenje kriptovaluta

0

Rudarenje kriptovaluta suvremen je i učinkovit način korištenja viška energije, tvrdi ukrajinsko Ministarstvo energije.

Ministarstvo smatra da bi korištenje elektrana za kripto rudarenje moglo biti jedan od najboljih načina da se iskoristi trenutna potrošnja viška energije.

Prema objavi, lokalne nuklearne elektrane stvorile su višak zbog gašenja tijekom pandemije COVID-19. Plan Ukrajine za nadoknadu financijskog kaosa mogao bi uključivati ​​rudarenje kriptovaluta na nuklearni pogon, objavilo je Ministarstvo energetike.

Ministarstvo energetike i zaštite okoliša priopćilo je kako želi da četiri nuklearne elektrane razmotre načine za “integriranje inicijativa za kripto rudarenje”.

Smjer prema digitalizaciji

Vlada pokušava primijeniti progresivna rješenja kako bi se izbjegao gubitak energije, što je dio vladinog puta prema digitalizaciji koju zagovara predsjednik Volodimir Zelenski. “Ako se situacija ne promijeni, mogli bi se stvoriti povoljni “uvjeti za korupcijska djela koja će na kraju platiti ukrajinski građani”, upozorava ministarstvo.

Rudarenje kriptovaluta na ovakav način moglo bi se pokazati kao jedno od učinkovitih rješenja.

“Jedan od modernih pristupa za korištenje viška električne energije je preusmjeravanje u kripto rudarenje. To održava opterećenja nuklearnih elektrana, ali i kompanijama omogućuje da privuku dodatna sredstva. Otvorio bi se put prema novoj ekonomiji, novim pristupima i  novom tržišnom modelu”, navodi se u objavi ministarstva.

Ministarstvo je priopćilo kako na ovoj inicijativi radi s Energoatomom, državnom agencijom koja upravlja sa 4 nuklearne elektrane u zemlji i koja proučava potencijalne načine za implementaciju rudarenja kriptovaluta u svojim postrojenjima. Njihove nuklearne elektrane imaju kombiniranih 15 reaktora koji daju 13,9 GWe električne energije.

Poticajne mjere u početku će uključivati ​​potporu vlade, ali krajnji cilj je osigurati da “podatkovni centri” koji se oslanjaju na nuklearnu energiju postanu samodostatni. Ministarstvo je također izjavilo da je inicijativa dio udaljavanja od “sovjetskih” ekonomskih modela. 

Potencijalno profitabilna operacija?

Elektrane su se i prije koristile za rudarenje kriptovaluta, iako ne na državnoj razini. Primjer za to je Greenidge Generation, američka privatna elektrana na prirodni plin, koja dio energije koju proizvede koristi za rudarenje Bitcoina (BTC).

Elektrana je instalirala postrojenje za rudarenje kriptovaluta sa 7000 uređaja za rudarenje koji se napajaju energijom proizvedenom u elektrani. Na ovaj način dnevno ostvare čak 50.000 dolara u bitcoinima.

Uređaji dnevno troše 14 MW od ukupno proizvedenih 106 MW, što je količina energije dovoljna za napajanje oko 11 tisuća prosječnih kućanstava.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X