USDC pretekao Tether na Ethereum mreži

0

Circleov USD Coin (USDC) dostigao je veliku prekretnicu nadmašivši Tether u kapitalizaciji na Ethereum mreži.

Trenutna kapitalizacija USDC-a na Ethereumu u trenutku pisanja iznosi 40,06 milijardi tokena, malo iznad USDT-ove od 39,82 milijarde.

Tether je bio najpopularniji stablecoin od 2016., nakon što je lansiran 2014., prvotno je dijelio tržište s BitUSD i NuBits stablecoinima. U to vrijeme, USDT je ​​radio na Omni mreži. USDC se 2018. pojavio kao transparentniji i reguliraniji konkurent Tetheru, koji je godinama bio kritiziran zbog sumnji u njegov backing.

Iako je USDT još uvijek najpopularniji stablecoin s ukupnom kapitalizacijom od 78,5 milijardi, a gotovo 50% USDT-a nalazi se na Tron mreži. USDT se također može naći na BSC-u, Solani, Huobi ECO Chainu, Avalancheu, Polygonu te 13 drugih lanaca ili layer 2 rješenja.

Sumnje oko Tetherovog backinga uzrokovale su pad povjerenja javnosti tijekom godina. Kontroverze su mučile tvrtku oko toga kako je stablecoin kolateraliziran i kako se upravlja njegovim rezervnim fondovima.

Izdavanje dva izvješća o Tetherovim financijskim rezervama od strane računovodstvene tvrtke Moore Cayman 2021. nije umirilo kritičare. U svom posljednjem financijskom izvješću, Tether je otkrio da posjeduje 30,8 milijardi dolara u nespecifičnim komercijalnim vrijednosnicama uz ostalu imovinu koja podupire USDT.

Hoće li USDC zbog transparentnosti postati najveći stablecoin?

Circle je bio transparentniji u pogledu svojih rezervi, iako ne u mjeri u kojoj to neki kritičari zahtijevaju. U kolovozu 2021., predsjednica Coinbasea Emilie Choi rekla je da će se rezerve USDC-a koje podupiru drugi najveći stablecoin na tržištu u potpunosti prebaciti na gotovinu i američke državne obveznice. To se doista dogodilo do 27. listopada 2021. prema izvješću koje je izradio Grant Thornton.

Circle je podržao napore da se učvrsti regulatorni okvir za sve stablecoine. Izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire podržao je prijedlog Bidenove administracije iz studenog 2021. da se izdavatelji stablecoina tretiraju slično bankama. Allaire je također prisustvovao saslušanju u Kongresu s nekoliko vrhunskih čelnika kripto industrije u prosincu 2021. kako bi raspravljali o smjeru kripto regulacija s Odborom za financijske usluge.

Centralizirani stablecoini USDT, USDC i BUSD trenutno su prva tri u svojoj kategoriji, no decentralizirane opcije stablecoina sve su popularnije. Na primjer, TerraUSD (UST) je četvrti najveći stablecoin, ali ostvario je najbrži rast od studenog 2021. Od tada je nadmašio Magic Internet Money (MIM) i DAI (DAI) i postigao tržišnu kapitalizaciju od 10,7 milijardi dolara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X