Visa, Mastercard i PayPal obustavili platne usluge u Rusiji

0

Američke tvrtke Visa, Mastercard i PayPal u subotu su priopćile da obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu te da će s klijentima i partnerima surađivati na prekidu svih tamošnjih transakcija.

U roku od nekoliko dana, sve transakcije putem Visa kartica izdanih u Rusiji više neće raditi izvan zemlje, a sve Visa kartice izdane izvan Rusije više neće raditi unutar zemlje, stoji u njihovom priopćenju.

“Prisiljeni smo djelovati nakon ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu i neprihvatljivih događaja kojima smo svjedočili”, rekao je Al Kelly, glavni izvršni direktor tvrtke Visa.

Mastercard i Visa do sada su u Rusiji ostvarivali vrlo dobre poslovne rezultate. Tijekom 2021., oko 4% neto prihoda Mastercarda proizašlo je iz poslovanja unutar i izvan Rusije.

Iz Mastercarda, koji u Rusiji posluje 25 godina, izjavili su da kartice koje su izdale ruske banke više neće biti podržane od strane Mastercard mreža te da bilo koja kartica tvrtke izdana izvan Rusije neće raditi na ruskim prodajnim mjestima niti na bankomatima.

Američki predsjednik Joe Biden u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskym pozdravio je odluke Visa i Mastercarda da obustave svoje poslovanje u Rusiji te povećaju pritisak na ruski režim, priopćila je Bijela kuća.

Iz Bijele kuće također poručuju da je predsjednik Biden istaknuo kako njegova administracija pojačava sigurnosnu, humanitarnu i gospodarsku pomoć Ukrajini te blisko surađuje s Kongresom kako bi osigurala dodatna sredstva.

Snažan pritisak javnosti

Sve veći broj financijskih i tehnoloških tvrtki obustavilo je svoje poslovanje u Rusiji. Ovaj potez platnih tvrtki mogao bi značiti još više negativnog utjecaja na Ruse koji se pripremaju za neizvjesnu budućnost opasne inflacijske spirale, ekonomskih poteškoća i još oštrijeg pritiska na uvoznu robu.

Zapadne sankcije bez presedana koje su uvedene Rusiji zamrznule su veći dio imovine središnje banke u vrijednosti od 640 milijardi dolara, bankama je zabranjen pristup globalnom platnom sustavu SWIFT, a rublja bilježi ogroman pad.

Sve više tvrtki pod pritiskom javnosti obustavljaju poslovanje u Rusiji. Ukrajina je zatražila od Coinbasea, Binancea, Huobija, KuCoina, Whitebita, ukrajinske Kune, Bybita i Gate.io da blokiraju sve ruske račune. Unatoč apelu ukrajinskih političara, kripto kompanije do sada su se odupirale pozivima na jednostrano blokiranje svih ruskih stanovnika.

Izvršni direktor kripto mjenjačnice Kraken, Jesse Powell, rekao je da će tvrtka to učiniti samo ako bude pravno prinuđena.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X