Vlada uzrokovala masovni pad cijena kriptovaluta u Indiji

0

Indijska vlada razmatrat će prijedlog zakona kojim bi se stvorila svoj CBDC (digitalna valuta centralne banke) već od sljedećeg tjedna, ali bi također mogla zabraniti određene kriptovalute u zemlji

Prema izjavi od utorka, donji dom indijskog parlamenta, Lok Sabha, razmatrat će Zakon o kriptovalutama i regulaciji službene digitalne valute kao jedan od 26 novih zakona kada se vladino tijelo sastane na zimskom zasjedanju sljedećeg ponedjeljka. U dokumentu se navodi da bi zastupnici mogli glasovati o zakonu koji stvara “olakšavajući okvir za stvaranje službene digitalne valute” koju je izdala središnja banka zemlje, Reserve Bank of India. Osim toga, prijedlog zakona predlaže zabranu “svih privatnih kriptovaluta” s izuzetkom imovine “za promicanje temeljne tehnologije kriptovalute i njezine upotrebe”.

Kriptovalute pomogle Indiji u borbi protiv korona krize

Ova odluka začudila je mnoge u kripto sektoru s obzirom da je Indija koristila oko milijardu dolara koje je  Vitalik Buterin donirao za borbu protiv korona krize u toj zemlji. Većina sredstava donirana je u SHIB tokenu, a prema novom zakonu velika je vjerojatnost da je to jedna od valuta koje će biti zabranjene. Samo najava novog zakona izazvala je ogromnu paniku među indijskim investitorima koji su htjeli brzo “izaći” iz svojih kripto pozicija. Ovo je uzrokovalo neviđen pad cijena u kratkom roku, a neke kriptovalute su pale čak za 41% u roku od nekoliko sati, dok je većina pala za oko 25%.

Isti prijedlog zakona već se pojavio na dnevnom redu indijskog parlamenta, ali nije doveo do vladinog glasovanja o zakonu koji se bavi digitalnom imovinom. U ožujku 2020. indijski vrhovni sud poništio je potpunu zabranu kriptovaluta koju je središnja banka nametnula prije dvije godine. Od tada, izvješća mnogih medija, kao i izjave dužnosnika sugeriraju da indijska vlada razmatra različita rješenja za reguliranje digitalne imovine.

S populacijom od otprilike 1,4 milijarde, Indija bi ovim potezom uspostavila konkretan pravni okvir za digitalnu valutu središnje banke te zabranila trgovanje tokenima mnogih kripto projekata. Ovo bi vjerojatno imalo značajan utjecaj na cijeli kripto sektor. Izvršni direktor Cashaa, Kumar Gaurav, rekao je još u siječnju da je zakon vjerojatno više pokušaj sprječavanja nezakonitih aktivnosti u industriji, a ne potpuna zabrana kriptovaluta.

Ako se predloženi zakon ostvari, indijski zastupnici i dalje bi morali riješiti kako se nositi s kripto projektima kojima je zakonski dopušteno djelovanje u zemlji, kao i s digitalnom rupijom. Rujansko izvješće ET Now-a sugerira da bi porezni odjel zemlje mogao oporezivati kripto zaradu putem burzi. Osim toga, dužnosnici indijskog ministarstva financija navodno razmatraju pravni okvir koji bi kriptovalute mogao tretirati više kao robu nego kao valute.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X