Zakon Europskog Parlamenta istražuje izbore koji su financirani Bitcoin-ima

0

Nedavno je u Europskom Parlamentu raspravljano o zakonskom tekstu u vezi korištenja bitcoina i blockchain tehnologije i to u izborima na način da se tema proanalizirala povećavanjem mogućnosti na elektroničko glasovanje.

Objavljeno 29.rujna pod naslovom “What if blockchain technology revolutionised voting” je napisano od strane Phillipa Nicholasa Bouchera, istraživača za ‘Think Tank’ Europske Unije (eng. ‘think tank’ – spremnik za razmišljanje). Boucher je napisao da bi usvajanje značilo značajnu promjenu  u pogledu povjerenja oko procesa glasovanja, čime bi se kontrola maknula sa centralnih figura na tehnološki-omogućen društveni konsenzus. Pitanje koje se nameće jest bi li se tim zakonom omogućile sitne ili velike promjene kod već postojećeg načina glasovanja, uključujući i one digitalne načine glasovanja koji već postoje.

Boucher je napisao:

”Ono oko čega se velik broj stručnjaka slaže jest da bi e-glasovanje zahtijevalo revolucionarne izmjene u sigurnosnim sustavima. Debata oko toga bi li blockchain predstavljao transformirajuću ili tek djelomičnu promjenu daje implikacije na ono što bi kasnije moglo biti budućnost demokracije.”

Eurposki Parlament nije usamljen u ‘vaganju’ ovog koncepta. Radi se o aplikaciji koja se već koristi na različite načine i u privatnom i u javnom sektoru s osnovnom idejom da se blockchainom onim korisnicima koji su korisnici programa da sami odaberu preference u vezi donošenja važnih odluka.

Priroda i narav bitcoinovog djelovanja je opisan u izvornom ‘bijelom papiru’ kao način glasovanja  za ono što se smatra najvećim lancem novčanih transakcija.

Opcija bitcoina

Zakon govori o tome o kakvoj formi glasovanja bitcoinima bi se uopće radilo i kako bi to trebalo izgledati, sugerirajući da bi blockchain bitcoina mogao biti nešto što bi se više i prije koristilo nego nešto što je novo i još uvijek ne-testirano.

”Jedan način kako možemo kreirati BEV sustav za e-glasovanje je da stvorimo novi sustav koji će biti dizajniran na način da prikaže odgovarajuće karakteristike i izbora i načina glasovanja”, kaže Boucher. ”Drugi pristup, koji bi mogao biti i jeftiniji i jednostavniji jest da se glasovanje temelji na već ustaljenom blockchainu, na isti način na koji se koristi i virtualna valuta, bitcoin.”

Prema Boucheru ipak postoje rizici. Možda jedan od najvećih jest potreba da glasač ostane anoniman jer to je, kako on kaže – ”vitalni element demokratskog sudjelovanja u izborima.”

Takva vrsta individualne privatnosti, kako piše, bi mogla postati vrlo komplicirana u okolišu koji je u potpunosti digitaliziran, a posebice u onome koji se upravlja od neke ‘treće strane’.

Boucher zaključuje na način da se treba uložiti više truda oko e-glasovanja diljem Europe. No da bi se blockchain glasovanje moglo raširiti i da bi ono moglo biti ostvarivo, potrebno je još više truda.

Napisao je:

”…prijedlozi oko upotrebe blockchaina u nacionalnim izborima bi se morali uskladiti s nekoliko ostalih područja na polju Europske pravne prakse, kao što je privatnost i zaštita podataka glasača kao i dostupnost za sve građane.”

 

Izvor: EU Parliament Paper Explores Bitcoin-Powered Elections 

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X