Lopovi u pohodu na vlasnike kriptovaluta?

0

Iako Blockchain tehnologija u potpunosti štiti privatnost korisnika, u selu Moulsfordu iz županije Oxfordshire, nedaleko od Londona dogodio se napad na jednog trgovca kriptovaluta.

Naoružani pljačkaši, zamaskirani su ušli u kuću Danny Aston-a i prijetili mu pištoljem da prebaci sredstva sa svojeg računa na njihov.  Za vrijeme napada u kući je također boravila djevojka Astona, Amy Jay koja je završila zavezna.

D. Aston pod prijetnjom pištolja prebacio je iz svojeg novčanika Bitcoine, a jedan Bitcoin je u to vrijeme vrijedio 8000£. Za sada još uvijek nije poznato kolika je ukupna vrijednost ukradenih kriptovaluta. 

Policija je pokrenula istragu te vjeruje da su lopovi odabrali upravo ovu žrtvu iz razlog što su pratili njegov profil i vidjeli da često trguje (na jednom računu Aston je imao preko 100 000 transakcija). Uz to se također može vidjeti da je trgovao s preko 16 tisuća različitih korisnika u manje od 3 godine. Mnogi od njih su ga i ocijenili kao pouzdanog kripto trgovca no nigdje se ne navodi gdje su ga ocjenjivali pa pretpostavljamo da se radi o platformi Localbitcoins.

Zašto baš “ja”?

Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta kojoj se svaki dan otvaraju nova vrata za sve više vrsta plaćanja (od kupnje nekretnina do plaćanja u restoranima), a zbog svoje anonimnost privlači trgovce, ali i kriminalce koji su u ovom slučaju iskoristili situaciju.

Cijela obitelj Aston trenutno je pod zaštitom policije, dok u selu Moulsford vlada policijska istraga koja traži svjedoke i bilo kakve tragove koji će ih odvesti u pravom smjeru.

Jedna svjedokinja izjavila je kako je u blizini mjesta nesreće vidjela mlađahnog muškarca, odjevenog u tamne traperice i hoodicu te ga je uočila jer je preskakao ogradu.

S druge strane nekolicina susjeda izjavila je kako ih je potreslo da se ovako nešto događa upravo kod njih jer se svi međusobno poznaju.

Policija za sada nema nikakvih uhićenja pa apelira na građane i traži njihovu pomoć da prijave ako su vidjeli bilo kakvu radnju tu večer koja im je bila i najmanje sumnjiva.

Kako se zaštiti od hakera i lopova?

Bilo da ste već dulje vrijeme uključeni u kripto tržište ili ste se tek odlučili okrenuti kriptovalutama, obratite pozornost na sljedećih nekoliko detalja.

Cody Brown napisao je članak na Mediumu o tome kako je izgubio $8000 dolara u nekoliko minuta upravo zbog toga što su hakeri pomoću njegovog broja mobitela resetirali njegovu lozinku na Coinbase-u.

Adam Dachis često piše o tome kako se zaštiti od hakerskih napada te je objavio kako je i on doživio krađu kriptovaluta preko hakiranja vlastitog računala.

Trojica poznatih investitora na kripto tržištu Jonathan Levin – jedan od suosnivača Chainalysis te Dan Romero i Sean Everett, dvojac na visokim pozicijama u Coinbase svim budućim i postojećim investitorima savjetuju sljedeće mjere opreza:

  • Prije kreiranja računa na bilo kojoj kripto burzi, napravite e-mail koji ćete koristiti samo za trgovinu kriptovaluta te na njemu postavite lozinku za koju biste sami rekli da je “teška za hakirat”
  • Nemojte na nikakvim društvenim kanalima dijeliti svoj e-mail ili broj mobitela jer time hakerima olakšavate proboj do vašeg osobnog identiteta.
  • Ako vam račun na kripto burzi dozvoljava, postavite što je više moguće načina provjere identiteta
  • Nemojte oglašavati putem socijalnih mreža svoj uspjeh ili bilo što drugo povezano s kriptovalutama
  • Provjerite sa tele operatorima na koji način možete dodatno zaštiti svoj telefon
  • Nemojte držati sve kriptovalute na jednoj burzi, raspodijelite ih jer je manja vjerojatnost da ćete biti hakirani baš na svima
  • Koristite cold wallete i držite kriptovalute “izvan” interneta

Svaka kripto burza ima različite načine na koje možete poboljšati zaštitu svojih kriptovaluta te ih iskoristite na najbolji mogući način jer nije uzalud izreka bolje spriječiti nego liječiti.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X