Bitcoin postavio novi ATH zajedno s DeFi TVL-om

0

Bullish sentiment trenutno vlada na cijelom kripto tržištu jer je Bitcoin jučer ostvario novi ATH od 67.000 dolara i doveo najveću digitalnu imovinu u nepoznat teritorij, a ulagači pomno prate kako će na ovo reagirati altcoini te čeka li i njih ATH.

DeFi sektor također je imao koristi od bullish izvedbe Bitcoina, a danas se ukupna zaključana vrijednost (TVL) u svim DeFi protokolima popela na novi ATH. Prema podacima iz DeFi Llama, sada je više od 233,88 milijardi dolara zaključanih u protokolima preko raznih blockchain mreža. Trenutno AAVE vodi s 18,79 milijardi dolara, a Curve je na drugom mjestu s 17,97 milijardi dolara TVL-a.

Kao rezultat rastuće cijene Bitcoina, WBTC je sada na četvrtom mjestu u smislu TVL-a sa vrijednošću od 14,51 milijardi dolara koja je raspoređena u DeFi sektoru. TVL se u posljednjih sedam dana najviše povećao na platformama Trader Joe s povećanjem od 57,2% i Rari Capital koji je zabilježio rast od 50,57%

Novi korisnici ulaze u DeFi

Osim rastućih vrijednosti tokena, u ekosustavu DeFi također je zabilježen nagli porast priljeva novih korisnika, a podaci iz Dune Analyticsa pokazuju da je 3.591.876 jedinstvenih novčanika sada stupilo u interakciju s barem jednim DeFi protokolom.

Izvor: Dune analytics

Unatoč priljevu novih korisnika, volumen trgovanja na decentraliziranim burzama (DEX) ostali su ispod najviših vrijednosti postavljenih u svibnju, a trenutno su niži i od aktivnosti zabilježenih posljednjih mjeseci. Jedno od mogućih objašnjenja za to bila je povećana usredotočenost na Bitcoin u posljednje vrijeme, kao nagađanja o tome kada će se odobriti Bitcoin ETF, što se također dogodilo ovaj tjedan.

Rast stablecoina nagovještava buduću potražnju za kriptovalutama

Drugi čimbenik koji doprinosi rastu DeFi sektora mogao bi biti stalna integracija i priljev stablecoina. Postoji zanimljiva povijest povećanja cirkulirajuće ponude Tethera koja se dobrim dijelom podudara s rastom cijene Bitcoina, a ovaj posljednji rast nije iznimka jer je istog dana kada je Bitcoin uspostavio novi cjenovni rekord, postavila ga je i količina USDT-a u opticaju.

Izvor: CoinGecko – USDT tržišna kapitalizacija

Važnost stablecoina za cjelokupnu DeFi ekonomiju također dokazuje TVL na Curveu, koji se posebno bavi stvaranjem stablecoinova za korištenje u cijelom ekosustavu. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta također je dosegla novi ATH te trenutno iznosi 2,635 bilijuna dolara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X