Bitcoin pregazio 20.000$ po prvi puta!

0

Danas (16.12.) se dogodio povijesni trenutak za Bitcoin i cijeli svijet kriptovaluta. Iako je većina kripto entuzijasta znala da će ovaj trenutak doći, danas su se njihova očekivanja potvrdila. Bitcoin je službeno prvi puta prešao vrijednost od 20.000 dolara.

Iako se ovo već dogodilo 2017. na nekim korejskim burzama, ovo je prvi puta da je Bitcoin prešao 20.000$ na globalnim kripto burzama. Istodobno, ovaj se bull run razlikuje od 2017. zbog nekoliko razloga koji bi mogli Bitcoin gurnuti još više. To uključuje rastuću institucionalnu potražnju, sve veću prepoznatljivost među investitorima da je Bitcoin skladište vrijednosti te jači fundamenti Bitcoinove mreže.

Institucionalna potražnja potiče Bitcoinov rast preko 20.000$

Podaci sugeriraju da su u prosincu 2017. retail investitori stajali iza Bitcoinovog rasta. U to su vrijeme CME BTC futuresi tek bili lansirani i nedostajalo je institucionalnih ulagačkih sredstava. Kao takav, rast su uglavnom potaknuli retail investitori, koji su naglo prestali kupovati nakon snažne rasprodaje od strane whaleova.

Ovaj put, institucionalne platforme usmjerene na investitore bilježe eksplozivan porast trgovinske aktivnosti. Primjerice, CME BTC tržište terminskih ugovora nedavno je doseglo open interest u iznosu od 1,27 milijardi dolara, što je odmah iza OKExa drugo mjesto po veličini na globalnom tržištu Bitcoina.

Institucionalni investitori vjerojatno neće ulagati u Bitcoin s kratkoročnom strategijom. Mnogi ga sve više promatraju kao digitalnu zalihu vrijednosti i alternativu zlatu. Porast premije na kupnju Bitcoin Trusta u Grayscaleu sugerira da institucije sve više traže izloženost prema Bitcoinu i plaćaju cijenu iznad one tržišne.

Bitcoin se sve više gleda kao skladište vrijednosti

I institucije i veliki investitori počinju prepoznavati Bitcoin kao skladište vrijednosti i kao hedge imovinu. MicroStrategy, tvrtka koju smo dosta spominjali u zadnje vrijeme, ranije je ove godine kupila Bitcoin u vrijednosti od 450 milijuna dolara te pokrenula je trend koji je naveo druge institucije da dio svog kapitala premjeste u Bitcoin. Nedavno je prikupila još 650 milijuna dolara za ulaganje u Bitcoin.

Percepcija Bitcoina kao zaštite od inflacije i skladišta vrijednosti mogla bi učiniti najveću kriptovalutu privlačnom za širi financijski sektor u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Michael Saylor, izvršni direktor MicroStrategy-a, rekao je:

“Bitcoin je najbolja svjetska rezervna imovina i dominantna monetarna mreža u nastajanju. To je rješenje problema skladištenja vrijednosti s kojim se suočava svaki pojedinac, korporacija i vlada na zemlji. Kada ovo postane opće znanje, svijet će se mijenjati na bolje. “

Istodobno, performans Bitcoina i ove je godine premašio zlato, kao i S&P 500, unatoč tome što su plemeniti metali i dionice dosegle svoje najviše razine.

Izvor: Ecoinmetrics

Stoga ne čudi da Wall Street sada Bitcoin shvaća ozbiljnije nego 2017. godine. Daljnji dokazi za to otkriveni su 3. prosinca, kada je S&P 500 najavio planove za uvođenje vlastitih indeksa kriptovaluta sljedeće godine.

Fundamenti Bitcoina jači su nego ikada

Fundamenti Bitcoina jači su nego ikad jer njegova mreža transferira oko 500.000 dolara u sekundi širom svijeta. Drugim riječima, Bitcoin dnevno prenosi 4,627 milijardi dolara vrijednosti. A kako je CroBitcoin nedavno izvijestio, mreža je također deset puta sigurnija nego krajem 2017. godine, jer su hash rate i težina rudarenja dosegle svoje najviše povijesne razine. 

Hash rate Bitcoin mreže – Izvor: Blockchain.com

Postoje mnoga predviđanja o kretanju cijene Bitcoina, a gdje vi mislite da će cijena završiti na kraju ovog bull runa?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X