BitID omogućuje ‘povezivanje pomoću Bitcoina’

3

Umjesto odabira ‘povezivanje pomoću Twittera’ prilikom logiranja na omiljenu stranicu, možete to učiniti odabirom opcije ‘povezivanje pomoću Bitcoina’.

BitID je decentraliziran autentičan protokol koji iskorištava bitcoin novčanike kao oblik indentifikacijske forme i QR kodova za servis ili platformu pristupnih točaka.  Omogućuje korisnicima pristup online računu verificirajući ih s adresama njihovih novčanika te koristi mobilni uređaj kao autentikator privatnog ključa.

Protokol je razvio Eric Larcheveque, jedan od suosnivača La Maison du Bitcoin, bitcoin zajednice smještene u Parizu.

Larcheveque je za CoinDesk izjavio kako je najveća snaga cijelog koncepta, sama činjenica da većina bitcoin korisnika već ima osobni novčanik:

„U svim bitcoin servisima i web stranicama, svatko već ima novčanik i svi vode brigu o zaštiti svojih privatnih ključeva. Zato to, za korisnika predstavlja nula truda da bi mogao dokazati svoj identitet.„

BitID se oslanja na blockchain kao trgovinu informacija i mogao bi biti raspoređen na različitim platformama, uključujući e-commerce stranice i pametne uređaje.

Kriptografski pristup stranicama

Trenutno većina web stranica zahtijeva kreiranje privatnih računa sa korisničkim imenom i lozinkom. U prethodnih godinu ili dvije, više stranica je počelo dopuštati korištenje pristupa putem računa na društvenim mrežama kao što su Facebook ili Twitter.

Naposlijetku, pristup stranicama zahtijeva razotkrivanje bar nekih osobnih informacija.

Sa BitID-om, jedina informacija koju korisnik mora potvrditi na stranici, je adresa njegovog novčanika. Nakon skeniranja QR koda na stranici s korisnikovim mobilnim uređajem ili klikom na QR kod na mobilnim uređajima po prvi puta, server kreira novi privatni ključ za taj novčanik.

BitID bi isto mogao biti raspoređen kao decentraliziran dvofaktorski autentikacijski proces, na isti način kao i Google Authenticator funkcije. Kao dopuna korisničkom imenu i lozinki, BitID-integrirana stranica, također bi mogla zahtijevati skeniranje QR koda za potvrdu korisničkog identiteta.

Softver i hardver aplikacije

BitID koncept također može biti korišten u pojednostavljenom e-commerce okružju koje uklanja potrebu pružanja kreditne kartice ili informacije bankovnog računa, prilikom online narudžbe.

Koristeći BitID protokol, e-commerce stranice će zahtijevati dokaz identiteta prilikom odjave. Kada korisnik skrenira QR kod sa njegovim autentičnim uređajem, tada će se utvrditi njegov identitet te ujedno autorizirati transakcija.

Prema Larchevequeu, BitID bi poboljšao učinak online naručivanja, zato što uklanja korake u procesu e-commerce:

„Ne morate kreirati račun, stoga ima manje klikova i više konverzija. I na kraju, više novca za e-commerce.“

BitID je također primjenjiv na koncept pametnih uređaja. Larcheveque je za CoinDesk izjavio kako je projekt započeo s, kako je on to nazvao ‘bitcoin locker’, koji koristi adresu bitcoin novčanika za autentikaciju vlasništva integriranog lockbox-a. Jednom kada korisnik skenira QR kod, lockbox prepoznaje vlasnika i dozvoljava pristup.

Rekao je da bi se  ideja mogla iskorititi za sigurnost doma ili hotelskih usluga, s kasnijim konstituiranjem hotela koji prihvaća bitcoin kao način plaćanja i koristi adrese novčanika za autentikaciju pristupa hotelskim sobama te naplaćuje račun prilikom ulaska.

Također, postoje neke sobe za probleme i potencijalane prevare sa BitID-om u smislu da je korisnikov uređaj hakiran ili ukraden.  To je problem okrenut trenutnim digitalnim autentikacijskim procesima u cjelini te predstavlja budući izazov za sigurnosne sofver programere.

 

Izvor: BitID Lets Users ‘Connect with Bitcoin’

Share.

About Author

3 Comments

  1. Vidreven on

    Ja sam mislio napisati članak na ovu temu, ali sam odlučio pričekati dok bolje ne shvatim bitId 🙂 PItanje: je li protokol “autentičan” ili je protokol za autentifikaciju (drugi paragraf)?

  2. Vidreven on

    Da, zanimljivo. Odmah imaš i 2fa ugrađen. Trebao bih ovo proučiti s tehničke strane. Moglo bi biti praktično za login u budućnosti.

Leave A Reply

X