Verzija 0.9.0 Bitcoin protokola i polemika developera

2
Image Credit: papalars

Core developeri Bitcoin Foundationa izdali su prošlog tjedna dugo očekivani update jezgre Bitcoin protokola – verziju 0.9.0. No, već su se javile treće stranke developera koji lobiraju neke promjene u protokolu.

Counterparty, financijska platforma za trgovanje sagrađena na Bitcoin blockchainu, izdala je otvoreno pismo core developerima Bitcoin protokola tražeći od njih da razmotre jednu od ključnih komponenti posljednje verzije. Ta se komponenta naziva OP_RETURN te je nova funkcionalnost dizajnirana zbog mogućnosti pohranjivanja više podataka u block chainu.

OP_RETURN komponenta je originalno bila zamišljena za pospremanje 80 bajtova dodatnih podataka u bitcoin transakciji, no odluka je ipak pala na vrijednost od 40 bajtova. To je uznemirilo CounterParty zato što kao online financijska platforma za trgovanje svojim korisnicima omogućuju stvaranje nove klase financijskih sredstava i derivata kojima mogu trgovati na platformi, a tih dodatnih 40 bajtova im je potrebno kako bi mogli implementirati te funkcionalnosti.

“Limit na 40 bajtova (umjesto originalnih 80) čini OP_RETURN komponentu neupotrebljivom za potrebe CounterPartya”, naznačeno je u pismu.

Druga opcija je korištenje jedne druge funkcionalnosti Bitcoin protokola, a to su multibit potpisi. Oni uključuju više od jednog potpisa za određenu bitcoin transakciju te su dizajnirane za, primjerice, transakcije preko treće strane. No, taj bi se drugi potpis mogao koristiti za pohranu podataka.

“Ako će limit na podatke ostati 40 bajtova, bit ćemo primorani koristiti takve čudne konstrukte da bismo ostvarili svoje ciljeve”, kazao je Conuterparty, želeći od developera da im izađu u susret te vrate originalni 80 bajtni limit.

U diskusiji na Bitcoin Talk forumu, jedan od core developera, Jeff Garzik, argumentirao je zašto to ne žele napraviti. On upozorava da kada je transakcija procesirana na Bitcoin mreži, svi je procesiraju, što znači da podatci koje spremate moraju biti spremljeni kod svakoga.

“To se zove besplatna vožnja. 90 % aplikacija na block chain mreži koristi se za procesiranje valuta, uzimajući pune čvorove kao pohranu “nepotrebnih” podataka, što je jednostavno zlouporaba resursa na besplatnoj volonterskoj mreži.”

Garzik također okrivljuje Counterparty i Mastercoin (drugi servis koji koristi block chain za svoje potrebe) da su jednostavno uključili “prekidač” te počeli koristiti P2P mrežu kao spremište neželjenih podataka. Uz to, nisu se obratili zajednici o tom postupku.

Tko je u pravu?

“Je li doista do core developera da omogućuju drugima izgradnju novih servisa povrh block chaina”, kazao je PhantomPhreak, jedan od core developera za Counterparty.

PhantomPhreak tvrdi da obje strane dobivaju na ovakvoj vezi. Nadodavanjem na bitcoin block chain, Counterparty i ostali novi servisi dobivaju predefinirane servise poput sigurnog “timestampinga”, potvrda publikacije, otkrivanje peer-ova i anti-DOS mjere.

Bitcoin zauzvrat dobiva na svojoj relevantnosti. “Bitcoin može biti vrlo konzervativan s vrstama funkcionalnosti koje direktno podržava, ali može prikupljati nove funkcionalnosti koje su mu potrebne da ostane relevantan i koristan”, kazao(la) je PhantomPhreak.

Tako su sada Counterparty  koji nije doprinio Bitcoin core open sourcu) i Bitcoin core (koji je izjavio da su potrebni ljudi da bi se protokol globalno raširio) zaglavili jedan sa drugim, a niti jedan od njih nije sretan zbog toga.

“Nekolicina Bitcoin core developera sprječava nas da koristimo protokol kako je zamišljen, s fleksibilnošću koju prirodno pruža”, rekao je PhantomPhreak.

Core developer, Mike Hearn, ima ideju kako ovo riješiti na miran način. U stvari, imao je tu ideju u 2012, prije negoli je postojao Counterparty ili Mastercoin. Umjesto da pokušavamo pohraniti podatke u specijalnim poljima unutar blok chaina, zašto ne bismo jednostavno te podarke preusmjerili na neku treću stranku, P2P podatkovni prostor? To bi se moglo ostvariti koristeći distribuiranu hash tablicu (DHT).

Jedno je sigurno. Verzija 0.9.0 deseterostruko je snizila transakcijske troškove za procesiranje transakcija na mreži. Ovo je odličan način za stimulaciju mikrotransakcija na mreži, držeći tako trošak pojedine transakcije veoma niskim.

Što se tiče OP_RETURN komponente, Counterparty nije baš u pogodnoj poziciji jer je najvjerojatnije da core developeri Bitcoin protokola neće vratiti limit na 80 bajtova. Ostaje im pak nekoliko prije spomenutih opcija koje mogu pokušati implementirati u svoj sustav poslovanja.

 

 

Izvori:

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

2 Comments

  1. Vidreven on

    Malo nezgodna situacija. Razumjem Garzika i njegov prigovor Counterpartyju, ali razumijem i CP koji nadograđuje postojeći BTC protokol i tako širi zajednicu i doprinosi Bitcoinu. Hearnovo rješenje da se OP_RETURN koristi kao pointer na treću stranu mi se čini dobro. Nadam se da će se obje strane uspjeti dogovoriti.

    • Da, slažem se, trebalo bi pronaći neki kompromis. Barem sa mojeg gledišta takvi third party servisi generiraju nove korisnike Bitcoina te bi im trebalo izaći malo u susret.

      Al opet… npr. Counterparty kao što je i navedeno, nije dao ništa Bitcoin Foundationu i developerima u smislu nekih donacija ili “contributiona” (barem su se tu mogli pokazati te bi im vjerojatno to išlo u korist)

Leave A Reply

X