Blockchain u naftnoj i plinskoj industriji

0

Blockchain tehnologija seže u razne sfere i industrije. Neke su manje podložne disrupciji, a neke više. No što je s jednom od najvećih industrija svijeta, industrijom nafte i plina? U nastavku donosimo pregled.

Prema istraživanju IBISWorld, jedne od vodećih firma za poslovnu inteligenciju, totalni prihodi za industriju nafte i plina iznosili su blizu 2 bilijuna (2000 milijardi) USD u 2017. Ovaj sektor sačinjavaju korporacije koje istražuju, razvijaju i operiraju plinska i naftna polja te s ovim brojkama zauzimaju 2-3% globalnog BDP-a.

U ovaj broj nisu uključena poduzeća iz sektora koji se bavi transportom, rafinerijom i prodajom derivata koji isto iznosi oko 2 bilijuna gdje u ovom trenu dolazimo do velikih postotaka gdje ova cijela industrija zauzima između 6-8% globalnog BDP-a, što se direktno translatira u ogromne iznose kapitala koji se kreće unutar ovih sektora.

Tehnološke inovacije i uspon blockchaina

Što se tiče tehnoloških inovacija, one nisu strane ovoj industriji, barem ne na operacijskoj strani u vidu 3D seizmičkih istraživanja i bušenja. Problematika se javlja u “back-office” funkcijama kao što je lanac opskrbe, nabava i svi dijelovi biznisa povezani s financijama. Ovaj aspekt je velikom većinom ostao netaknut inovacijom što otvara vrata novim digitalnim rješenjima, a blockchain se velikim djelom uklapa u ovu priču.

Deloitte je u zadnjem istraživanju postavio propoziciju vrijednosti za industriju nafte i plina. Prvi korak je zaključiti hoće li blockchain biti iskoristiv za naftna i plinska poduzeća. Locirana su 4 područja koja mogu oblikovati diskusiju i voditi glavne igrače prema konkretnim zaključcima.

  • Transparentnost i regulativa
  • Sigurnost i Kiber prijetnje
  • Trgovanje srednjeg volumena
  • Pametni ugovori

Trenutno je industrija nafte i plina podijelenja na 3 glavna sektora koji sačinjavaju kompletni lanac opskrbe, a to su Upstream, Midstream i Downstream poduzeća. Analitičari iz TATA Consultancy services također su locirali 4 indikativnih problema koja se javljaju u svakom sektoru te kako je blockchain primjenjiv na iste.

The O&G Value Chain – TCS

Također, gore spomenuti sektori okarakterizirani su velikim investicijama između surađujućih stranaka i kooperanata, posebice na Upstream strani. U tim procesima postoje učestale promjene vlasništva, transakcije i promjene informacija što dolazi zbog inherentne prirode kretanja cijena derivata nafte, plina i petrokemije na tržištu.

Ove karakteristike čine industriju pogodnim kandidatom za blockchain tehnologiju, posebice u područjima promjene vlasništva, dijeljenja troškova i suradnje između više stranaka. Uz to, cijela regulatorna strana ove domene zahtjeva striktno izvještavanje prema vladinim tijelima što dodaje dodatnu dimenziju transparentnosti koja čini blockchain tehnologiju relevantnom u ovom sektoru.

Mogućnosti primjene blockchaina

Da su se neki igrači već uputili u istraživanje ovog područja, nabolje govori primjer Gazpromnefta.

Nadpounjavanje goriva za aviokompanije

Jedan odličan slučaj korištenja dolazi nam iz Gazpromneft-Aero, operatora Gazprom Neft avijacijskog dopunjavanja goriva za avioprijevoznike. Gazprom Neft je zajedno sa S7 aviokompanijom razvio i implementirao blockchain bazirani pametni ugovor (AFSC – Aviation Fuel Smart Contract) koji ubrzava brzinu i efikasnost u recipročnim podmirenjima tijekom dopunjavanja goriva aviona te također automatizira planiranje i računovodstvo u logistici goriva.

Ovo je jedna od prvih implementacija blockchain tehnologije na ruskom tržištu gdje sa ovom implementacijom, avijacijske kompanije imaju priliku odraditi instantna plaćanja za gorivo bez pretplata ili preplata. Isto tako miče se cijeli proces bankovnih garancija i financijskog rizika zbog samog pametnog ugovora, a to se efektivno reflektira i na smanjenje troškove radnog osoblja.

Ovo ide direktno u relaciju s istraživanjem konzultantske kuće Accenture koja se bavila ovom tematikom.

“Koristeći blockchain tehnologiju, Accenture procjenjuje da bi poduzeća koja se bave transportom nafte i plina mogla uštedjeti minimalno 5% u procesima nagodbe, izdavanja faktura, smanjenja pretplata te micanjem troškova trećih stranaka. “

Trgovanje naftnim i plinskim derivatima

Sirova nafta je jedna najpoznatijih roba kojom se trguje na svim svjetskim tržištima. Pokreti i preokreti u cijenama su česti te velik dijapazon informacija utječe na kretanje cijene. Trenutno je cijeli sustav oslonjen na nekoliko kompliciranih zapisnika koji prate trgovanje i transakcije ovom robom. Ovi sustavi su centralizirani i vrlo teški za rukovođenje te su otvoreni prema manipulacijama, hakiranju i korupciji.

No što je zapravo propozicija vrijednosti za trgovanje robom u ovoj industriji? Implementacija blockchain tehnologije ima mogućnost da smanji troškove koji su asocirani s ažuriranjem, održavanjem i osiguravanjem trgovinskog sustava. Posljedično na to, smanjuje troškove asocirane s radom, upravljanjem podacima, vidljivošću podataka, zastojima u nagodbi, rješavanjem rasprava i inter-sistemskih komunikacija.

BTL Group, enterprise blockchain poduzeće je nedavno završilo pilot projekt s ENI, BP i Wien Energie. Pilot je demonstrirao kako bi korištenje blockchain tehnologije smanjilo troškove trgovine plinom za 30%-40%. Poduzeće također planira testirati platformu s drugim robama (commodities).

Na tom tragu, pomoću blockchain tehnologije moguće je implementirati razmjenu specifičnih podataka vezanih uz operacije pojedinih poduzeća.

Decentralizirana podatkovna burza za cjevovode u naftnoj i plinskoj industriji

Decentralizirana podatkovna burza za cjevovode u naftnoj, plinskoj i vodoopskrbnoj industriji (PDDEX) je distribuirani sustav baziran na blockchain tehnologiji koji omogućuje razmjenu podataka između sudionika pritom osiguravajući integritet i transparentnost podataka što se direktno prelijeva u povjerenje da ti podaci nisu maliciozno iskorišteni, promijenjeni i manipulirani. Ciljana problematika i izazov koji se javlja u pristupu i dobavljanju podataka kod poduzeća koja se bave transportom nafte i plina (eng. midstream companies) su legalni i integracijski izazovi dijeljenja podataka van korporativnih granica i sigurnosne politike.

Async Labs je trenutno u R&D fazi razvoja ove platforme koja je bazirana na PoA (Proof of Authority) konsenzus algoritmu gdje se za validacijske čvorove uključuju i postavljaju respektabilni dionici industrije poput svih transportnih korporacija, istraživačkih centara i proizvođača tehnologije uključenih u domenu operacija koji ujedno osiguravaju mrežu i razmjenu podataka između sudionika. Platforma je modelirana na način da su podaci anonimizirani te transferirani samo između dvije stranke koje se odluče za razmjenu određenih setova podataka pod definiranom klasifikacijom dok svi ostali sudionici mogu potvrditi razmjenu i validirati njezinu vjerodostojnost.

Istraživanje PwC-a izlaže benefite i kriterije pod kojima se blockchain tehnologija sustavno uklapa u ovu industriju, a to su:

  1. Dijeljenje podataka između više stranaka
  2. Ažuriranje podataka između više stranaka
  3. Potrebe za verifikacijom
  4. Kompleksnost troškova i intermedijatora
  5. Interakcije vezane na prethodne transakcije

Pogled u budućnost energetskog (i ostalih) sektora

Energetski sektor je jedan od temelja današnjeg modernog društva. U razvojnom putu prema zelenijem i efikasnijem sustavu, blockchain tehnologija igrat će veliku ulogu u povećanju efikasnosti cijelog tržišta. Ultimativni cilj je gurati jezgrene elemente interakcije između poduzeća iz analognih i punih trenja u nativno digitalne implementacije. U to spada novac, povjerenje, dogovori i identitet. Ovi elementi inherentni su svakoj industriji, a zahtijevaju procese poput biljega, štambilja, centraliziranih zapisa, subjektivnih pravila i tumačenja te ljudskih pogrešaka.

Industrija nafte i plina nije iznimka u tome, te da bi se to postiglo potrebna je nativno digitalna infrastruktura i mreža koja je trenutno u razvoju kod lokaliziranih poduzeća kao što je navedeno iznad. S optimizacijom i sazrijevanjem internih projekata, cijele industrije će se prebaciti na sljedeći korak, a to je interoperabilnost i umrežavanje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X