IMF pitao centralne banke zašto ne bi pružile priliku kriptovalutama?

0

Svi ovdje upoznati smo s Bitcoinom koji je startao u 2009.-toj godini i ujedno je najstarija i najpoznatija kriptovaluta, no u svijetu sada već postoji preko 1500 različitih kriptovaluta, a njihova vrijednost procijenjena je na $300 milijardi, što čini oko 4,8% zaliha svjetskih burzi.

Svaka centralna banka nosi se kriptovalutama na drugačiji način pa tako s jedne strane postoji primjer Japana gdje se vidi da su zemlja koja se okreće novom dobu te prihvaćaju Bitcoin i ostale kriptovalute i dozvoljavaju transakcije u kriptovalutama.

S druge strane svjedočimo potezima Indije čija centralna banka želi izdati svoju kriptovalutu, a pri tom zatvara račune sa svim strankama koje na bilo koji način posluju na ovom tržištu.

Direktorica IMF-a, Christiane Lagarde izjavila je:

Kriptovalute omogućuju brze i jeftine financijske transakcije, a njihove pogodnosti ogledaju se i u obavljanju transfera plaćanja koje sada traje nekoliko sati, dok je isti proces prije trajao danima.

Internacionalni monetarni fond (IMF) je organizacija koja svoje sjedište ima u Washingtonu, a pod njezinim okriljem nalazi se 189 država koje na ovaj način zajedno rade kako bi povećale financijsku stabilnost, ekonomski rast i povećale svoju moć na tržištu. Pogledamo li to s aspekta broja članica, možemo zaključiti da bi IMF mogla odigrati važnu ulogu za razvoj ove industrije.

Nadalje u blog postu kojeg je napisala Legarde također stoji i da blockchain tehnologija može pomoći u efektivnosti financijskog tržišta, a uz pomoć smart contracta postoji opcija da se u potpunosti eliminiraju posrednici s tržišta.

Ovim potezom, direktorica IMF-a je inicirala centralnim bankama da bi se trebale okupiti i zajedno prihvatiti digitalni novac i kriptovalute u financijskom sustavu te pozvala vlasti da se bave “pravim” prijetnjama i strahovima na tržištu.

Policija i vlasti trebaju se baviti regulacijama i smanjivanjem rizika, ali ne trebaju pritom ometati kreativnost industrije koja nas sustiže. Christiane Lagarde

Za kraj Lagarde je poručila da treba djelovati brzo kako bi se otklonili nedostatci ovog tržišta te da se njegova učinkovitost svede na maksimum, a da bi to postigli potrebne su reakcije vladajućih u pravome smjeru koji će zaštititi potrošače i smanjiti rizik.

IMF će ovaj tjedan i održati nekoliko tema koje su povezane s kriptovalutama i blockchainom pa na njihovim službenim portalima možete pratiti u kojem smjeru će se razvijati dalje ova situacija.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X