Danska ukinula porez na Bitcoin!

2

Denmark

Izgleda da US nije jedina država koja donosi važne odluke oko poreza u sredini sezone plaćanja istoga.

Politiken izvještava kako su se u utorak (25.03.2014) sastali Danski financijski čelnici kako bi raspravili o situaciji digitalnih valuta. Zaključak? Svaka trgovina bitcoinom bit će izuzeta od oporezivanja, a shodno tome, za svaki gubitak neće biti moguće dobiti povrat.

Dugo očekivana odluka

Danska vlada je dugo vremena bila pod pritiskom za ovu odluku, prema izjavama Popp-Madsena, člana Danske Bitcoin zajednice.

Veliki rast popularnosti Bitcoina i digitalnih valuta u kombinaciji s nesigurnošću njihovog poreznog statusa doveo je do veće pozornosti Porezne uprave i prisilio ih na odluku.

Popp-Madsen:

Odluku su odgađali od prosinca 2013. Danas je odluka donesena prvi put, a to pokazuje da je Odbor konačno postao malo sigurniji što se bitcoina tiče. Smatram da su donijeli odličnu odluku jer da su odlučili drugačije, imali bi velikih problema s oporezivanjem, obzirom na njihovu kriptografsku narav.

Bitcoin transakcije – privatna stvar

Jedan od razloga zašto se Odbor odlučio na ukidanje poreza jest što digitalne valute ne postoje u fizičkom svijetu i kao takve ne gledaju ih kao “pravi” novac.

Hanne Søgaard Hansen, predsjednik Odbora:

Rezultat bitcoin transakcija vidimo kao rezultat nečeg potpuno privatnog. Zbog toga svaka dobit na bitcoin je izuzeta od poreza.

Iznimka na novi zakon odnosi se na poduzeća koja svoje primarno poslovanje temelje na bitcoinu. Ona će izvještaj o svom poslovanju morati podnijeti vladi na kraju poslovne godine.

Reakcija zajednice

Danska odluka došla je kao šamar Američkoj vladi koja je bitcoin odlučila tretirati kao vlasništvo.

Članovi danske bitcoin zajednice odmah su se oglasili na Redditu:

Sve više država poziva na ukidanje poreza kako i sam bitcoin raste, a UK i Danska ovdje su pokazale snagu inovacije. I dok se neke države možda ne slažu sa donesenim zakonima, Japan ostaje jedina država koja poziva na međunarodnu regulaciju protiv bitcoina.

Danska:  SAXO banka o bitcoinu

UK: Ukidanje poreza unutar UK

 

Izvor:

Denmark Tax Free

Denmark Flag

Danish Reddit Community

Share.

About Author

I'm a student whose primary interests lies in IT management, Software Engineering and Internet of Things. As interest in crypto-currencies is rising fast, on start-up project "Hrvatski Bitcoin Portal" my goal is set to find and gather community and connect them in this interest field. Besides that, my focus is on all cutting edge technologies and principles that shape world of informatics.

2 Comments

  1. Vidreven on

    Taman sam došao komentirati Dansku i Američku odluku o bitcoinima. Ovo je odlično za Dansku i nadam se da će imati pozitivan utjecaj na ostatak EU. S druge strane DNR Amerika je svojim btc korisnicima zakomplicirala život tako to su bitcoin proglasili vlasništvom. Nadam se da će se situacija uskoro popraviti.

    • Danska internet zajednica će od ovoga jako profitirati i svaka čast Danskoj na takvoj odluci. Amerika nažalost… gdje god se može uzeti novac, pa makar to išlo na štetu samoj ekonomiji, će se uzeti. Odluka kao da je osmišljena na balkanu.

Leave A Reply

X