Ujedinjeno Kraljevstvo uklanja PDV na Bitcoin trgovanje!

1
Image Credit: btckeychain

Image Credit: btckeychain

Britanska porezna uprava planira maknuti PDV sa svih sljedećih Bitcoin trgovanja. Ovo je neočekivan potez koji dolazi samo par dana nakon pada Mt. Gox, jedne od najvećih Bitcoin burza koja je svojim padom povukla $475M svojih klijenata. Ovim postupkom Britanci su pokazali naklonost i uvidjeli potencijal koji Bitcoin može pridonijeti njihovoj ekonomiji.

Na sastanku sa skupinom UK trgovaca prošli tjedan, HM Revenue & Customs rekao je da neće naplaćivati 20% PDV-a na sva trgovanja koja uključuju Bitcoin protokol. To je krenulo od inicijative trgovaca i poduzetnika koji su se žalili na situaciju koja ih čini nekompetitivnim na globalnom tržištu. No HRMC je još više ispružio ruku te rekao da neće obračunavati porez niti na trgovačke marže!

Odluka o ukidanju PDV-a dolazi iz same činjenice da nadležne financijske institucije ne znaju kuda točno svrstati Bitcoin makar ga efektivno tretiraju kao standardnu novčanu valutu te se u skladu sa EU zakonima sva plaćanja i trgovanja sa „pregovarajućim instrumentima“ isključuju iz sustava PDV-a.

Vlade diljem svijeta bore se sa pitanjem digitalnih valuta dok poduzeća očekuju barem neke smjernice koje bi im pomogle u razvoju svojih poslovanja u ovoj maloj ali brzorastućoj ekonomiji. Odlične primjere možemo vidjeti u Singapuru di su izdane odlične porezne smjernice i regulative za Bitcoin omogućujući postavljanje prvih bankomata, otvaranje Bitcoin banaka te uvođenja Bitcoina kao klasičnog načina plaćanja u trgovinama.

„Da su kojim slučajem uveli PDV to bi nas uništilo te ne bi uopće bilo smisla pokretati bilo kakav posao. Odlično je što su Britanske službe prepoznale Bitcoin kao inovativnu tehnologiju koja će pomoći ekonomiji.“, rekao je Jonathan Harrison, vlasnik startupa koji je trenutno u procesu postavljanja prvog Bitcoin bankomata u Londonu.

To je i navelo cijeli „Bitcoin Foundation“ (ne profitna grupa advokata čiji je cilj promicanje i rješavanje legislativnih poslova cjelokupnog Bitcoin protokola ) da se u proljeće preseli u London pod Englesku jurisdikciju koja će im omogućiti više prostora za upravljanje Bitcoin protokolom i razvojem.

„Bitcoin startup zajednica cvijeta! Uvođenje pogodnih regulativa i zakona dovest će do toga da se sva poslovanja i startupi baziraju baš ovdje u Londonu.“, rekao je Simon Dixon – Bank of Future.

London još jednom dokazuje da je financijska prijestolnica svijeta!

 

Sources:

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

1 Comment

  1. Pingback: Danska ukinula porez na Bitcoin! | Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X