Ethereum će skalirati do 100x u kratkom roku

0

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, vjeruje da je mreža na rubu “100x” skaliranja, predviđajući da će Optimism u narednim tjednima objaviti svoje layer 2 rješenje.

Što su rollupovi i kako funkcioniraju?

Govoreći na podcastu Tima Ferrissa, Buterin je istaknuo da su programeri koji rade na ETH 2.0 usredotočeni na rad na “lančanom spajanju” s Ethereumom i uvjereni su da layer 2 rješenja mogu podržavati mrežu dok se ne razvije sharding.

“Rollupi dolaze vrlo brzo”, rekao je, dodajući: “Potpuno smo uvjereni da će do trenutka kad nam bude potrebno bilo kakvo dodatno skaliranje, sharding biti spreman.”

Rollupi su layer 2 rješenja koja obrađuju i pohranjuju podatke o transakcijama na određenom side chainu (usporednom blockchainu), prije nego što grupiraju skupove transakcija na glavnu mrežu Ethereuma. Rješenja su osmišljena kako bi ublažila sve veće probleme pretrpanosti Ethereuma. Visok volumen donio je veliku konkurentnost za propusnost transakcija na Ethereum blockchainu, a to je rezultiralo izrazito visokim naknadama.

Hoće li rollupovi biti dovoljni do izlaska ETH 2.0?

Iako će ETH 2.0 koristiti sharding kako bi osigurao skalabilnost kada bude potpuno uveden, Buterin vjeruje da će rollupovi biti dovoljni do tada. Naglasio je da bi rollupovi mogli poboljšati transakcijski protok Ethereuma za 100 puta:

“Treba zapamtiti da ako imate rollupove, ali nemate sharding, još uvijek imate skaliranje od 100x, zar ne? Još uvijek imate mogućnost da blockchain obrađuje negdje između 1.000 i 4.000 transakcija u sekundi, ovisno o tome koliko su te transakcije složene. “

Buterin je predvidio da će Optimism pokrenuti svoj rollup koji je u potpunosti kompatibilan Ethereum Virtual Machineu. Ovo bi se trebalo dogoditi za otprilike mjesec dana. Suosnivač Ethereuma također je istaknuo značajan napredak koji je Arbitrum postigao na vlastitim rollupovima koji su kompatibilni s EVM-om.

Očekuje se da će Optimism rollupove prihvatiti neki od vodećih projekata DeFi sektora koji je najveći uzrok za pretrpanost Ethereum mreže. Nagađa se da će ga iskoristiti nadolazeći Uniswap V3. Očekuje se da će Aave i Synthetix također biti među prvim projektima koji će koristiti tu tehnologiju.

“Postoje zapravo jednostavniji rollupovi koji su sposobni obrađivati ​​samo jednostavne transakcije koje se razmjenjuju između imovine, poput Loopringa i zkSynca”, dodao je napominjući kako ti rollupovi već stabilno rade otprilike godinu dana. Ovo je dokaz da rollupovi nisu samo teorija. Gotovo su godinu dana praktični dio skalabilnosti Ethereuma.

Prošli je tjedan Buterin izložio prijedlog za sustav omogućava protokolima pametnih ugovora da izravno međusobno komuniciraju putem različitih layer 2 rješenja za skaliranje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X