Gradonačelnik Splita otvorit će BlockSplit, najveću regionalnu konferenciju o blockchainu

0

Više od 600 posjetitelja, 80 predavača i 30 kompanija stiže u Split 23. i 24. svibnja

Ljetnu sezonu u Splitu otvorit će četvrto izdanje konferencije koja već godinama okuplja stručnjake iz regije na temu najintrigantnije tehnologije današnjice – blockchaina. Ove će im se godine pak pridružiti i sam gradonačelnik grada domaćina, doktor znanosti Ivica Puljak.

Na glavnoj će pozornici konferencije moderirati panel o decentraliziranoj znanosti, po svemu sudeći glavnom izazivaču tradicionalnih akademskih sustava i sasvim novom pristupu dolaska do znanstvenih zaključaka, ali i suradnji. 

“Uvijek kažem da je znanost jedna od najljepših ljudskih aktivnosti. Danas sam ponosan da je upravo Split mjesto koje raširenih ruku dočekuje nova tehnološka rješenja kojima će znanost postati dostupnija svima. Naša je akademska, poslovna i građanska zajednica prepoznala važnost da iskoristimo priliku i zakoračimo naprijed na pozornici BlockSplita. Veselim se biti dio rasprave”, izjavio je Puljak.

Ivica Puljak na BlockSplit konferenciji

Decentralizirana znanost temelji se na demokratizaciji pristupa znanstvenim procesima kako bi svatko, bez obzira na resurse kojima raspolaže, mogao sudjelovati u i pratiti znanstvene projekte i njihov napredak.

Ivica Puljak fizičar je elementarnih čestica i profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te je tijekom svoje karijere sudjelovao u jednom od najznačajnijih znanstvenih otkrića ovog tisućljeća – Higgsovog bozona, najmanje čestice u poznatom svemiru.

Potraga za njom trajala je desetljećima. Na projektu su sudjelovali timovi iz raznih zemalja, a u jednom je trenu postalo izvjesno da će za daljnje istraživanje biti potrebno izgraditi stroj za koji dijelovi dolazili iz svih kuteva svijeta. 

4. izdanje BlockSplit konferencije

Iako je za takav pothvat bila nužna centralizirana struktura koja bi pratila potrebe cijelog tima i njegovih podjedinica, napredak i financijsku sliku, danas se sve više postavlja pitanje je li centralizirana struka dobar način za provođenje svih istraživanja u akademskoj zajednici. Od efikasnosti do pravednosti, decentralizacija koju omogućava blockchain tehnologija nudi nova rješenja za niz problema na koje sve veći broj znanstvenika iz dana u dan upozorava.

Upravo će na ta pitanja BlockSplit i njegovi gosti pokušati odgovoriti na posve novom popratnom programu – DeSci Track, na kojemu će pozornicu dijeliti zajednici poznata imena koja predvode ovu znanstveno tehnološku revoluciju poput Joshue Batea, osnivača DeSci Worlda i Sarah Rouse, suosnivačice SpaceBioDAO.

Četvrto izdanje BlockSplita, pod sponzorstvom NEAR, Tenderlyja i General Magica, najavljuje i najuzbudljiviji startup program dosad s Web3 Startup Pitch natjecanjem i privlačnim nagradama.

Svi Web3 startupi pozvani su prijaviti se na sudjelovanje u pitch dijelu programa do 10. svibnja, od kojih će 10 najboljih biti pozvano na izlaganje pred stručnim žirijem od 6 sudaca i publikom u kojoj će se nalaziti investitori iz ključnih investicijskih fondova poput LAUNCHub Ventures, Meta Change Capital i Deadalus Angels.

BlockSplit je za najbolje startupe osigurao brojne nagrade, među kojima su 10.000 dolara u softverskim uslugama tvrtke Blank, 1500 dolara kredita na Calimero Networku, 2000 dolara u pravnim uslugama odvjetničkog ureda Hrdalo i Krnić i akceleratorski programi u Inn Mindu i The Bloxu. Za natjecanje se možete prijaviti ovdje.

Ulaznice za BlockSplit dostupne su na linku, a trenutno su u prodaji za 99 eura. Ulaznice za radionice prodaju se odvojeno ili u većem paketu, dok studenti svoju ulaznicu mogu dobiti za samo 49 eura. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X