Kriptom unutar 16h kupljene sve raspoložive Kriptomarke

0

S vremena na vrijeme spominjemo da hrvatska kripto scena sve više jača te se dosta zanimljivih projekata odvija iza kulisa. Blockchain i kriptovalute nisu samo prisutni u privatnom sektoru, već se njihovo prisustvo vidi i u javnom sektoru. Iako često čujemo priče o neefikasnosti državnih službi te neprilagođenosti suvremenoj tehnologiji, ovaj tjedan je izvršen jedan zanimljiv kripto projekt, Kriptomarka.

Projekt je provela Hrvatska Pošta povodom Dana marke, u srijedu 09. rujna. HP je odlučila pustiti u opticaj prvu hrvatsku Kriptomarku. Izdano je 5 različitih kriptomarki s motivima: kombija (60.000 primjeraka), vlaka (25.000 primjeraka), broda (10.000 primjeraka), zrakoplova (4.000 primjeraka) te drona (1.000 primjeraka). 

Voditelj odjela za odnose s javnošču, gospodin Krešimir Domjančić, izjavio je za Hrvatski Bitcoin Portal kako su u HP-u izrazito zadovoljni odazivom te interesom ljudi za Kriptomarku. Osim u digitalnom obliku, potražnja se odvijala i fizičkim putem.

“Ovo je drugi projekt u kojem se Hrvatska Pošta upustila u kripto sferu, prvi je bila mogućnost kupnje kriptovaluta u 55 naših poslovnica. Zadovoljni smo, ali ne i iznenađeni potražnjom za Kriptomarkama. U prvih 16 sati od početka prodaje, prodali smo svih 500 marki koje se ekskluzivno moglo kupiti putem kriptovaluta, ali potražnja nije stala na tome.”

Kako funkcionira Kriptomarka?

Hrvatska Kriptomarka zamišljena je kao savršena kombinacija analognog i digitalnog. Uz svaku fizičku marku dolazi i digitalni token na blockchainu prigodnog naziva “Postereum“. Kriptomarka će tako “živjeti zauvijek” čime je filateliji (ljubavi prema markama) dodana nova dimenzija. Kako se marka nalazi na blockchainu, zaštićena je od fizičkog propadanja te ju je lakše očuvati.

Digitalni token kreiran je na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. To znači da je svaki token jedinstven i nije ga moguće zamijeniti 1 na 1 s nekim drugim ERC-721 tokenom. Odličan primjer iz realnog opipljivog svijeta su recimo umjetnine, npr. slike. Svaka slika ima svoje karakteristike i specifičnosti i po tome se jasno razlikuje od neke druge slike. Ako vas zanima više o NFT tokenima, bacite pogled na naš tehnički članak

Razvoj Kriptomarke

Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. U paketu s fizičkom Kriptomarkom dolaze i svi podatci potrebni za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke. Nakon kupnje Kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu.

Izvor: Hrvatska pošta

Ukupna naklada iznosi 100.000 primjeraka, marka je otisnuta u AKD-u, a autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Važnost ovog projekta za hrvatsku kripto scenu

Projekt Kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za poboljšanje pozicije Republike Hrvatske na svjetskoj blockchain mapi, kao i na svjetskom filatelističkom zemljovidu s obzirom na to da se Kriptomarkom obilježava i okrugla obljetnica; 180 godina od prve poštanske marke „Penny Black“. 

Marka se može kupiti u većim poštanskim uredima i u online trgovini Hrvatske pošte.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X