Što su to non-fungible tokeni?

0

Blockchain i kripto ekosustav se ubrzano razvija. U tome definitivno prednjači Ethereum platforma kao jedan od najzastupljenijih blockchaina te većinom developerskog i inovacijskog kadra u ovoj domeni. Stoga ne čudi da se pojavljuju novi koncepti tokenizacije i pametnih ugovora koji pokrivaju veće sfere poslovne logike i implementacije. Jedna od tih su i non-fungible tokeni. U nastavku donosimo pregled.

ERC Standardi

ERC-20 Tokeni su današnji defacto standard za kreiranje tokena vezanih za neku blockchain implementaciju na Ethereum mreži. ERC je kratica za Ethereum Request for Comment, a broj 20 je broj koji je dodijeljen tom specifičnom zahtjevu. U suštini propisuje karakteristike tokena rađenih na tom standardu i kako vrše interakciju unutar Ethereum blockchaina. Možemo povući paralelu s ISO normama gdje svaka propisuje određene standarde za pojedine proizvode, usluge, infrastrukturu itd. Konkretan primjer je recimo specifikacija utičnice od 220V i sve njezine karakteristike koje mora zadovoljavati kako bi bila kompatibilna s ostalom elektronikom i uređajima.

Slična situacija je i s ERC tokenima. U ovom slučaju, ERC-20 propisuje stvari poput naziva tokena, simbola, totalnog opticaja i još nekoliko drugih karakteristika. To omogućuje da ti isti tokeni mogu biti transferirani, zamijenjeni i pohranjeni na kripto mjenjačnicama ili digitalnim novčanicima.

Popis top 10 ERC-20 Tokena

No ERC-20 standard nije jedini standard koji postoji u Ethereum token ekosustavu. Tako su npr. ERC-223, ERC-621, ERC-827 sve nadogradnje ERC-20 standarda s nekim novim funkcionalnostima i poboljšanjima, ali nisu još masovno prihvaćeni kroz infrastrukturu.

Među njima se pojavio i famozni ERC-721. Ono što ga značajno distancira od ERC-20 tokena je “non-fungibility” odnosno nezamjenjivost. To znači da je svaki ERC-721 token unikatan i jedinstven za sebe.

Fungiblity odnosno zamjenjivost

Iako u hrvatskom jeziku nemamo doslovni prijevod riječi fungiblity, zamjenjivost može okarakterizirati ovu funkcionalnost. U ekonomiji se pojam fungibilnosti veže uz karakteristiku neke robe čije su individualne jedinke međusobno razmjenjive.

Uzmimo npr. hrvatsku kunu. Novčanica od 100 kuna je uvijek jednaka 100 kuna, i nevezano koju konkretnu novčanicu mi imamo u tom trenu, ona ima iste atribute kao i sve ostale novčanice od 100 kuna te će uvijek vrijediti tih nominalnih 100 kuna.

Ista situacija je npr. s eurom, dolarom, bitcoinom, etherom ili npr binace coinom (ERC-20 token). Ova karakteristika je esencijalna u ekonomiji i monetarnim sustavima jer na tom principu funkcionira globalna trgovina i valute kao takve.

Što onda znači nezamjenjivost odnosno non-fungiblity kod ERC-721 tokena? To znači da je svaki token jedinstven i nije ga moguće zamijeniti 1 na 1 s nekim drugim ERC-721 tokenom. Odličan primjer iz realnog opipljivog svijeta su recimo umjetnine, npr. slike. Svaka slika ima svoje karakteristike i specifičnosti i po tome se jasno razlikuje od neke druge slike.

Usporedba ERC20 i ERC721 Tokena

Ista situacija je sa ERC-721 tokenima. Svakog pojedinačno opisuje neki set atributa koji su jedinstveni i po tome se distancira od svakog sljedećeg tokena.

Implementacije ERC-721 Tokena

CryptoKitties

Prva velika i uspješna implementacija ERC-721 tokena bio je CryptoKitties, igra na Ethereumu koja je u jednom trenu bila toliko popularna da je iznosila 30% ukupnog prometa na Ethereum mreži i u tom procesu zagušila mrežu te višestruko podigla troškove transakcija.

Cryptokities su kolektibilne mačke koje omogućuju korisnicima da kupuju, posjeduju i trguju s unikatnim digitalnim reprezentacijama mačaka koje žive na Ethereum blockchainu,a svaka mačka reprezentira jedan token.

U samom tokenu je uvijek zabilježen trenutni vlasnik preko svojeg digitalnog Ethereum novčanika, odnosno javne adrese/ključa.

Decentraland

Decentraland je platforma bazirana na virtualnoj stvarnosti, te je sagrađena upravo nad Ethereum blockchainom. Korisnici će moći graditi i kreirati virtualne svjetove, a baza cijele platforme je sustav “zemljišta” nad kojim će se isti graditi. Korisnici mogu kupiti dio zemljišta koje je integrirano u Ethereum blockchain stvarajući tako neporecivi zapis vlasništva. Taj specifični komad zemljišta nazvan je LAND, a njega upravo reprezentira non-fungible ERC-721 token.

Decentraland – pregled parcela

Nadalje, zemljišta su podjeljenija na parcele koje se identificiraju kartezijevim koordinatama. Te parcele su permanentno vlasništvo korisnika koji je kupio taj dio zemljišta.

Isto kao i u slučaju s cryptokitties, vlasnik je zabilježen u tokenu i ostaje vlasnik sve dok ne prebaci ili preproda svoj LAND token.

Crypto Item Standard (ERC-1155)

Jedan korak dalje u ovom prostoru nezamjenjivih tokena je ERC-1155 standard koji je predložen od strane Enjin tima. Kolokvijalno nazvan “Crypto Item Standard” predlaže standard koji je uveliko potreban na platformama gdje postoji na desetke tisuća digitalnih “stvari” i roba.

Online igre su npr. jedna od takvih platforma gdje neke imaju i po 100,000 različitih digitalnih itema. Trenutni problem s ERC 721 standardom je taj da kad bi htjeli tokenizirati svaki od tih 100,000 itema, trebali bismo upogoniti 100,000 zasebnih pametnih ugovora.

ERC-1155 standard kombinira ERC-20 i ERC-721 tokene u svoj pametni ugovor. Pojedini tokeni su spremljeni u taj ugovor s minimalnim mogućim setom podataka koji je potreban da bi se razlikovali od drugih. Time omogućuje stvaranje većih kolekcija koje sadržavaju više različitih vrsta itema.

Multi-transferi

Zamislite da ste u dućanu i dolazite na blagajnu s punom košarom proizvoda gdje svaki od njih morate kupiti zasebno. Znači sken kruha, račun, plaćanje. Sken jabuka, račun, plaćanje…

To je trenutno princip na kojem rade ERC-20 i ERC-721 tokeni. U ERC-1155, moguće je poslati više stvari, u ovom slučaju tokena na više primatelja u jednoj transakciji. Posljedično, ovo smanjuje transakcijske troškove, zagušenost mreže te znatno povećava brzinu obavljanja transakcija.

 

Transfer više klasa proizvoda na više primatelja

Univerzumi i multiverzumi

Uzimajući sve u obzir, stvara se interesantna podloga u digitalnom svijetu koja će omogućiti transfere digitalnih reprezentacija vrijednosti kroz različite virtualne sustave. Prve na udaru su svakako online igre gdje odjednom igrači više nisu “zatvoreni” u ekonomske granice istih te je moguće trgovati raznim digitalnim itemima na otvorenim crypto tržištima.

Tu se pojavljuje koncept univerzuma i multiverzuma gdje postoji trag vlasništva i međusobne interoperabilnosti i utilizacije. Iako igre (posebice kolektorske) odlično podliježu konceptu non-fungible tokena, mogućnosti implementacije su daleko šire. Digitalna prava, umjetnost, glazba, zemljišni posjedi su samo neki od aspekata koji mogu biti tokenizirani.

Konferencija posvećena NF tokenima – Bločk 2018

Koliko je ovo interesantna domena govori i konferencija Bločk kojoj su glavna tema upravo non-fungible tokeni. Ovo je druga po redu konferencija koja se održava u Čakovcu, a primarno je orijentirana na developerske i tehničke teme u području blockchaina.

Bločk se održava 14. i 15. prosinca u hotelu Castellum, Čakovec. Ako vas zanima nešto više o ovoj temi, onda je ovo konferencija za vas. Više možete saznati ovdje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X