Kriza koronavirusa ubrzava utrku CBDC-a, gotovina više nije nedodirljiva

0

Kriza uzrokovana koronavirusom uvelike utječe na globalnu ekonomiju, ali u kriptoindustriji ima mjesta za optimizam jer bi CBDC uskoro mogao biti prihvaćen.

Pandemija COVID-19 gura globalnu ekonomiju prema velikoj recesiji, a zbog trenutne situacije znatno opada i gotovinsko plaćanje. Ljudi su sve oprezniji i izbjegavaju stvari i površine potencijalno zaražene bakterijama.

U međuvremenu, neke središnje banke preispituju svoje strategije u korist digitalnih valuta za koje vjeruju da mogu imati više koristi od samog zaustavljanja širenja virusa. Dakle, kolika je vjerojatnost da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti digitalnu valutu središnje banke?

Više higijenski od gotovine

CBDC ili nacionalne digitalne valute, digitalna su imovina koju izdaje, nadzire i regulira federalno regulatorno tijelo. CBDC predstavlja fiat novac u digitalnom obliku. Svaka CBDC jedinica djeluje kao siguran digitalni ekvivalent novčanice na papiru i može se pokretati blockchainom ili nekim drugim oblikom tehnologije distribuirane knjige. Konkretni planovi za implementaciju i motivaciju značajno se razlikuju ovisno o državi.

Izgleda da je CBDC sve popularniji koncept središnjih banaka. Prema izvješću za 2019. godinu, koje je izdala Banka za međunarodna poravnanja (BIS), švicarska organizacija sa 62 središnje banke u svijetu, čak 70% financijskih vlasti diljem svijeta istraživalo je potencijalne učinke koje CBDC mogu imati na njihova gospodarstva.

Tijekom pandemije taj bi postotak mogao porasti još i više jer bi zemlje poput Velike Britanije, u kojima je upotreba gotovine i bankomata smanjena za 50% tijekom samo nekoliko dana prošlog mjeseca, mogle početi tražiti alternative. Čak i u Njemačkoj, gdje je gotovina popularnija nego u susjednim zemljama, nedavno je došlo do porasta beskontaktnih načina plaćanja. Građani, uključujući visoke dužnosnike poput kancelarke Angele Merkel, za kupovinu namirnica, sada koriste debitne kartice.

Ovo nameće pitanje: Koliko se zapravo opasnosti krije u fizičkom novcu? U ovom je trenutku teško reći može li se virus prenijeti putem novčanica, budući da je COVID-19 još uvijek u velikoj mjeri nedovoljno istražen. Christine Tait-Burkard, stručnjakinja za infekcije Instituta Roslin na Sveučilištu u Edinburghu, objasnila je da je rizik relativno nizak, “osim ako netko ne kihne u novčanicu.”

Prema nedavnom dokumentu BIS banke, u kojem se navode medicinska izvješća, postoji i rizik prijenosa putem kontakta na POS terminalima koji zahtijevaju ručno unošenje PIN-a.

Zabrinjavajuća stopa infekcije koronavirusom prouzrokovala je ogromnu paniku diljem svijeta. Trenutna situacija navodno je navela muškarca u Južnoj Koreji da pokuša dezinficirati 1500 dolara u mikrovalnoj pećnici, što je nepovratno oštetilo oko pola tog iznosa. Također, Twitterom kruži videozapis o tome kako netko pere indonezijske rupije u kanti, a u Indiji su razvili stroj za dezinfekciju novčanica.

Nije samo šira javnost ta koja se počela odvajati od fizičkog novca. U veljači je Narodna banka Kine naredila svim lokalnim bankama da dezinficiraju novac ultraljubičastim svjetlom i pod visokim temperaturama, a zatim ga u banci zadrže 7 do 14 dana. Slične mjere uvedene su i u Rusiji, gdje se građani i kompanije potiču da više koriste digitalno plaćanje umjesto gotovine te su od banaka zatražili da ograniče količinu fizičkih rubalja. Identične metode također su provedene u Indiji, Indoneziji i Gruziji.

Hoće li CBDC pomoći zaustaviti virus?

Rizik od širenja koronavirusa putem gotovine do sada je motivirao vlasti diljem svijeta da razmotre mogućnosti digitalne alternative.

“Bez obzira na to jesu li zabrinutosti opravdane ili ne, percepcija da se kroz gotovinu šire patogeni uvelike mogu promijeniti ponašanje korisnika i kompanija u platnom prometu”, navodi se u izvješću BIS-a.

Digitalne valute donose više koristi za gospodarstvo pogođeno krizom uzrokovanom koronavirusom. Brzina plaćanja i olakšana distribucija samo su neke od prednosti, piše Cointelegraph.

Kako se digitalne valute sve izglednija pojava u trenutnom financijskom sustavu, neki idu tako daleko da u potpunosti predviđaju kraj fizičkog novca.

“Ova pandemija zasigurno pojačava potrebu da sve banke sada postanu digitalne i iza sebe ostave fizički novac“, rekao je Edwin Bautista, predsjednik i izvršni direktor filipinskog UnionBank.

Neke zemlje su nedavno ubrzale razvoj svojih digitalnih projekata. Primjerice, u Sjedinjenim Državama, termin “digitalni dolar” spominje se u CARES aktu, paketu financijske pomoći kojim bi se trebale umanjiti ekonomske posljedice izazvane pandemijom koronavirusa.

Ostale zemlje poput Južne Koreje i Švedske nedavno su pokrenule pilot programe kako bi procijenile mogućnost izdavanja CBDC-a. Banka Koreje je u svojoj izjavi pojasnila da nema trenutne planove za uvođenje digitalne valute, ali će pilot shema osigurati da ona ostane opcija jer se tržišni uvjeti mijenjaju.

Kina, koja se smatrala vođom CBDC utrke nakon dovršetka razvoja osnovnih funkcija za digitalni juan, sada se očito vraća natrag u igru, nakon što je drastično suzbila izbijanje koronavirusa na svom teritoriju. Narodna banka Kine 04. travnja izdala je priopćenje u kojem je navela da će “nesumnjivo nastaviti” razvoj CBDC-a, dok je ranije tog tjedna središnja banka rekla da je digitalni juan među njenim “glavnim prioritetima“.

“Pandemija COVID-19 mogla bi potaknuti vlade na pomicanje internog procesa lansiranja CBDC-a, ali ne bih očekivao da će to biti visoki prioritet. Ne samo da su vlade zadužene za značajne izazove i na zdravstvenom i na gospodarskom planu u borbi protiv širenja ovog virusa, nego postoje i elektronički kanali plaćanja koji bi, ako se usvoje u većoj mjeri, mogli ograničiti upotrebu fizičkog novca i klica koje nosi”, kaže John Todaro, voditelj istraživanja u TradeBlocku.

CBCD zahtijeva više vremena

Iako je globalni interes za CBDC očito dosegnuo vrhunac tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, malo je vjerojatno da će bilo koja digitalna valuta biti objavljena prije nego što se pandemija završi.

U siječnju 2020., prije nego što je WHO prepoznao epidemiju kao pandemiju, BIS je objavio istraživanje provedeno među 66 središnjih banaka koje pokrivaju 75% svjetskog stanovništva i 90% ekonomskog učinka. Prema rezultatima, samo 10% središnjih banaka reklo je da će vjerojatno izdati CBDC opće namjene u kratkom roku, dok je 20% navodno spremno uvesti digitalne valute u srednjoročnom razdoblju.

Zanimanje za CBDC moglo bi početi blijediti nakon rješavanja epidemije COVID-19, mišljenje je Konstantinosa Stylianoua, izvanrednog profesora prava tržišnog natjecanja i propisa na Sveučilištu u Leedsu.

“Primarni nagon koji stoji iza CBDC-a nikada nije bio stvaranje oblika plaćanja koji bi bio više higijenski, niti ih se smatralo financijski stabilnima ili mehanizmima za povećanje likvidnosti, što je svijetu ono što sada treba”, istaknuo je Stylianou.

U međuvremenu, Todaro nije isključio mogućnost da CBDC bude pušten čak i unutar “sljedećih 6 mjeseci”, pod uvjetom da dolazi iz Azije. “U nekoliko država istočne Azije razvoj CBDC-ja traje već duže vrijeme. Vjerujem da velike zapadne države još uvijek nisu ni blizu učinkovitog pokretanja CBDC-a.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Comments are closed.

X