Na što obratiti pozornost u kriptu ovaj tjedan?

0

Izgleda da Bitcoin bullovi “vladaju” tržištem jer je najveća kriptovaluta započela tjedan s cijenom iznad 40.000 dolara. Nakon rasta kroz veći dio proteklog tjedna, Bitcoin je sada porastao za 15% u odnosu na prije sedam dana. Ovaj tjedan trebao bi biti poprilično zanimljiv na kripto tržištu, a na koje stvari obratiti pozornost, saznajte u ovom članku.

Dionice postižu rekordne cijene, ali snaga dolara pada

Uspon Bitcoina prije vikenda popraćen je poznatim scenarijem na makroekonomskim tržištima.

Unatoč tome što zbog koronavirusa mnoga gospodarstva širom svijeta doživljavaju velike gubitke, burze dosežu nove ATH-ove, a S&P 500 ostvaruje svoj najveći tjedni profit od studenog. Nafta se u ponedjeljak prvi put nakon više od godinu dana popela iznad 60 dolara po barelu.

Ovo je potaknuto mogućnošću nove potrošnje u SAD-u jer zakonodavci dovršavaju detalje stimulus paketa predsjednika Joea Bidena koji iznosi 1,9 bilijuna dolara.

Istodobno, američki je dolar posljednjih dana trpio gubitke, dio trajne naracije koja navodi da će glavna svjetska valuta i dalje opadati. Ovo je i logično s obzirom na količinu dolara koje američka centralna banka “printa” kako bi održala ekonomiju koliko je to moguće živom. S obzirom na to da je oko 40% ukupnog dolar supplya izdano ove godine, čudno je da nismo vidjeli puno veće slabljenje dolara. Indeks valuta američkog dolara (DXY) naglo je pao ispod 91 u ponedjeljak, preokrenuvši nedavni trend rasta koji je započeo sredinom siječnja.

Izvor: TradingView

Unatoč mješovitim pogledima na novčane poticaje, čini se da se analitičari slažu da je inflacija novčane mase trenutno jedina mogućnost. Ovo je “ticking time bomb” s obzirom na to da je dokazano da Helicopter money i Quantitative easing nisu dugoročno primjenjive metode.

Glavni ekonomski savjetnik Baracka Obame izjavio je kako je i dalje sam zabrinut zbog sekularne stagnacije, ali da vjeruje da će fiskalna politika biti puno aktivnija u godinama koje slijede i dijeli stajalište uprave da bi politika trebala biti ekspanzivna u  trenutku poput ovog.

“Ali ove vrste quantitative easinga ne pružaju osnovu za prosudbu bi li nakon 900 milijardi dolara kratkoročnog poticaja trebala odmah slijediti mjera od 1 bilijun dolara, 1,9 bilijuna dolara ili 5 bilijuna dolara, prije konačne mjere multibilijuna dolara koje će se koristiti za javno ulaganje.”

Slabost DXY obično rezultira jačom izvedbom na BTC / USD trgovačkom paru, iako se negativna korelacija osjetno smanjila od rujna 2020.

Tjedna cijena Bitcoina na najvišoj razini 

Bitcoin počinje izgledati kao da bi uskoro mogao izaći iz svoje kratkoročno uspostavljene zone trgovanja između 30.000 i 40.000 dolara. Ovaj se tjedan nastavlja pozitivnim trendom, s hash rateom mreže na rekordnim razinama težina rudarenja će se povećati za gotovo 5% pri sljedećem prilagođavanju težine za deset dana.

Poznati kripto trgovac Scott Melker je izjavio kako će se korekcija zasigurno dogoditi, a moguće i da će trenutni vrhunac cijene postati support razina ako se trenutni trend nastavi

“Ali tehnički je ovo potvrđeni breakout koji bi na kraju trebao dovesti cijenu Bitcoina do 63.000 dolara. Izjava o odricanju odgovornosti – obrasci rijetko dosežu svoje ciljeve, ali pravila su pravila. “

Tijekom vikenda zabilježena je cijena Bitcoina u iznosu od 40.000 dolara, prvi put u gotovo mjesec dana, što je potaklo očekivanje da bi moglo uslijediti restrukturiranje cjenovnih performansi.

Dugo očekivani Ethereum CME futuresi kreću u ponedjeljak!

Koliko god Bitcoin izgledao snažno, ponedjeljak je posvećen altcoinima, a posebno Etheru. Nakon što je prošli tjedan prošao vlastiti ATH, najveći altcoin dobiva vlastiti namjenski Ether futures od CME Grupe.

S valom profesionalnih trgovaca koji su sada dobili mogućnost za kupnju Ethera, uzbuđenje je već bilo jasno vidljivo na tržištu tijekom proteklog tjedna, jer je Grayscale dodao ulje na vatru pomahnitalom kupnjom koja je Ethereum dovela iznad 1.750 dolara.

Sada se, međutim, pozornost usmjerava na to mogu li se performanse nastaviti ili će predstavljanje futuresa biti antiklimaks koji će pokrenuti korektivno ponašanje. Kripto analitičari su jako oprezni kada pričaju o ovom događaju i kažu da jednostavno ne znaju kako će cijena ETH-a reagirati na dodavanje CME futuresa.

U 2017. godini pokretanje prvih Bitcoin futuresa podudaralo se s vrhuncem bull runa, nakon čega je uslijedio comedown koji je pokrenuo višegodišnji bear market. 

Bitcoin dominance u negativnom trendu, što to znači?

Međutim, nisu samo Etherom futuresi važan faktor u sve manjem Bitcoin dominanceu na kripto tržištu. Sve veći TVL u DeFi sektoru te rast drugih velikih altcoina uzrokovat će veći pad udjela Bitcoina, ali i pokrenuti altseason. DeFi tokeni posebno rastu ove godine, a proteklih tjedan dana medium rasta pet najvećih DeFi altcoina iznosi više od 115%. Rast Ethera i DeFi-a nije bez problema. Naknade za transakcije u obliku “gasa” porasle su na neprihvatljive razine zbog rasta cijena i volumena u Ethereum ekosustavu. Ovo je veliki problem koji će se tek potpuno riješiti implementacijom ETH 2.0, a do tada bi nas od ovoga trebala spasiti layer 2 rješenja poput Matic Networka.

Izvor: TradingView

Kao takav, udio Bitcoina u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta smanjuje se. Trenutno je 61%, vratio se u poziciju u kojoj je bio u listopadu prošle godine, samo 5% od najniže jednogodišnje razine.

“U siječnju 2017. godine, nakon drugog halvinga, dijelilo nas je samo nekoliko tjedana od velike alt sezone”, primijetio je popularni Twitter komentator The Moon, dodavši grafikon u kojem se uspoređuje dominacija Bitcoina sada i prije tri godine.

“Dominacija #Bitcoin pala je za 60%, a Altcoini su ostvarili rast od 20X, 50X, 100X. Što mislite, može li se nešto slično ponoviti? “

Za kraj, najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, u ponedjeljak se vratio “shillanju” Dogecoina na Twitteru. Dogecoin zbog Muska nevjerojatno raste te je ušao u top 10 kriptovaluta, što prema našem mišljenju nije zdravo za kripto tržište. Na ovom bi se mnogo pridošlica u svijet kriptovaluta moglo opeći jer kako je u tijeku bull market, pump&dump sheme sve su češće, a realiziraju se kada iskusni traderi iskorištavaju pohlepu i/ili FOMO novih tradera. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X