Nema poreza na kriptovalute u Njemačkoj!

0

Nema gdje proteklih dana nismo pročitali o tome kako Porezne uprave u različitim državama kreću po svoj dio “kolača”, ali ovaj scenarij neće se dogoditi i u Njemačkoj gdje za sve kripto trgovce stižu izvanredno dobre vijesti.

Nedavno smo pisali o tome kako se u Americi kriptovalute oporezuju kao imovina što shodno tome znači da ste prilikom plaćanja kriptovalutama u kupnji, bilo da se radi i običnoj kupnji kave, prodali svoju imovinu i podložni ste plaćanju poreza na kapitalnu dobit.

Umjesto toga Njemačka je okrenula drugu stranu, pa je tako i Njemačka savezna uprava objavila:

Virtualne valute, pod čime se podrazumijevaju kriptovalute poput Bitcoina, postaju legalnim sredstvom plaćanja dokle god se strane koje su uključene u transakciju slažu s time da se trgovina odvija kriptovalutama.

Pritom su se pozvali na presudu Europskog suda za 2015., što je presedan za sve članice Europske unije, a ujedno i znači da to vrijedi za sve građane Europske unije.

Kada jedna strana plati neku uslugu ili proizvod kriptovalutama primit će vrijednost koju trenutno kriptovaluta drži na tržištu, a strane same preuzimaju na sebe rizik volatilnost.

Oporezivanje će ići na teret krajnjeg kupca jer će se na njega primjenjivati zakon koji vrijedi za svaku trgovinu, a to je oporezivanje porezom na dodanu vrijednost koji je unutar svake države uređen drugačije, a u Hrvatskoj se trenutno obračunava po stopi od 25%.

Što je s konverzijom u fiat valute?

Prema objavi koju su dali stoji da prebacivanje kriptovaluta u fiat valute ide u kategoriju ostalih oporezivih usluga, što znači da se primjenjuje porezno oslobođenje od poreza za transakcije koje uključuju zamjenu kriptovaluta u fiat valute, ali i obrnuto.

Pogodnosti ovom odlukom prate i kripto burze za koje vrijedi da se posrednici neće oporezivati već mogu i ostvariti pogodnosti ukoliko dovrše kupnju i prodaju kriptovaluta kao posrednici u svoje ime.

Na kraju za rudare bez kojih ovo tržište ne bi funkcioniralo stoji da njihove naknade za rad neće biti oporezovane jer su plaćeni na volonterskoj razini.

Ova odluka za Njemačku može značiti preuzimanje liderske pozicije u kripto zajednici, ali i čini znatnu razliku između njezine politike i politike drugih država stoga se možemo nadati da će poslužiti kao primjer ostalim državama i da će uskoro još neka država krenuti ovim smjerom.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X