Offline pohrana bitcoina: Papirnati novčanici

1

Znamo da su bitcoini digitalna valuta te da se određeni iznos bitcoina veže uz pojedinu bitcoin adresu i da je za pristup toj adresi potrebno imati odgovarajući privatan ključ. Adrese i privatni ključevi generiraju se pomoću bitcoin novčanika koji mogu biti web novčanici ili aplikacija na računalu odnosno mobitelu. Takvi se novčanici nazivaju online novčanici ili “hot wallet”. Tako se nazivaju zato što su spojeni na internet (online) da bi mogli funkcionirati.

No, imati veće iznose bitcoina online na računalu nije preporučljivo jer su računala ili web novčanici podložni hakerskim napadima, virusima, trojancima i sl. Osim online, bitcoine je moguće pohraniti i offline, odnosno na medijima koji nisu spojeni na internet. U takve medije spadaju papirnati novčanici, fizički bitcoini, gravirane kartice i elektronski novčanici. Budući da smo već imali članak o elektronskim novčanicima, Trezoru i Hardbitu, u idućoj seriji članaka bit će riječi o ostale tri metode pohrane.

Papirnati novčanici

Budući da je za pohranu i pristup bitcoinima potrebno imati samo dva (velika) broja, privatni ključ i adresu, zašto ih jednostavno ne zapisati na papir? Bitcoine tada možemo poslati na adresu na papiru, a pristupiti im možemo iz bilo kojeg novčanika u koji učitamo privatni ključ. To je najtrivijalniji, ali ne i najpraktičniji oblik papirnatog novčanika.

Bolji je pristup generirati ključeve izvan novčanika (pomoću stranice bitaddress.org ) te ih isprintati, po mogućnosti zajedno s pripadajućim QR kodovima, da ih se može skenirati mobitelom.

Običan nekriptirani papirnati novčanik.

Običan nekriptirani papirnati novčanik.

Za dodatnu razinu sigurnosti stranica bitaddress.org može se spremiti na USB stick i prebaciti na računalo koje nije spojeno na internet. Na tom se računalu mogu generirati ključevi te možemo biti sigurni da ih nitko osim nas nije vidio. Također je preporučljivo enkriptirati privatne ključeve koristeći BIP38 (stranica to omogućuje).

Za razliku od standarnih privatnih ključeva koji uvijek započinju brojem 5, enkriptirani privatni ključevi počinju brojem 6 iza kojeg slijedi slovo “P”. Broj 6 označuje da se ne radi o običnom nego o ključu za koji je potrebno još nešto što je specificirano slovom iza broja 6. U ovom slučaju slovo je P koje označava lozinku (engl. Passphrase).

Druga varijanta papirnatog novčanika. Ovaj je i kriptiran.

Druga varijanta papirnatog novčanika.

 

Novčanike je moguće generirati i na stranici https://bitcoinpaperwallet.com/. Ona generira ljepše novčanike nego bitaddress, a dizajnirani su da ih se može saviti i zaštititi posebnom “tamper-evident” naljepnicom. Drugim riječima, naljepnicu je teoretski nemoguće skinuti i ponovno zalijepiti jer će to biti očito. Takve naljepnice dodaju još jedanu razinu sigurnosti na papirnate novčanike.

Novčanik generiran na stranici bitcoinpaperwallet.

Novčanik generiran na stranici bitcoinpaperwallet.

Trošenje

Kad se poželi potrošiti iznos s papirnatog novčanika, potrebno je učitati privatni ključ u novačnik, primjerice skeniranjem QR koda pomoću mobilne aplikacije Mycelium te iznos u cijelosti prebaciti u svoj novčanik na računalu. Iznos s papirnatog novčanika najbolje je prebaciti u cijelosti kako bi se izbjegla mogućnost gubitka dijela bitcoina koja postoji ako prebacujemo samo dio bitcoina, a ne sve.

Zaključak

Papirnate je novčanike nešto teže za generirati nego koristiti standardne novčanike, ali se isplati razmisliti o njima ako imate veće iznose bitcoina (danas je veći iznos možda i cijeli bitcoin). No, ako vas zanima kako je držati bitcoin u ruci, možete eksperimentirati s malim iznosima.

U iduća će dva članka biti riječ o graviranim karticama i fizičkim bitcoinima.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

1 Comment

Leave A Reply

X