Offline pohrana bitcoina: Gravirane kartice

0

Slično papirnatim novčanicima, gravirane se kartice koriste kao offline pohrana za bitcoin. No za razliku od papirnatih novčanika, kartice ne može napraviti svatko jer je za graviranje potrebna posebna oprema i znanje.

Ovdje nije riječ o prepaid bitcoin karticama. Gravirane su kartice jednostavno “ljepša inačica” papirnatog novčanika urezanog u plastiku ili metal. Mogu biti jednostrane ili dvostrane. Jednostrane sadrže samo ugraviran javni ključ, dok dvostrane sadrže javni ključ i enkriptirani privatni ključ. U daljenjem će se tekstu prikazati tri različite kartice.

 

Woodwallets

Woodwallets su novčanici ugravirani u drvu. Dolaze u dvije inačice, kao jednostrani i dvostrani. Jednostrani mogu sadržavati javni ili enkriptirani privatni ključ, dok dvostrani sadrže oba, svaki s jedne strane.

Woodwalet s bitcoin adresom

Woodwalet s bitcoin adresom

Woodwallet s privatnim ključem

Woodwallet s privatnim ključem.

 

Kao i kod papirnatih novčanika, na ugraviranu se bitcoin adresu šalju sredstva, a troše se pomoću ugraviranog privatnog ključa kojeg je prvo potrebno dekriptirati.

 

Cryo Card

Cryo Card su kartice od nehrđajućeg čelika. Veličine su kreditne kartice, a napravljene su s ciljem da budu otporne na poplave, požare i fizička oštećenja. Kao i woodwallets, ove kartice dolaze u dvije osnovne inačice, jednostrane s adresom ili enkriptiranim ključem, odnosno dvostrane. Osim bitcoina, moguće je kupiti kartice za litecoin i dogecoin, ali i za ostale kriptovalute (no za njih kartica neće imati ugraviran logo).

Cryo Card

Cryo Card

Bitcoin Firesafe

Zamišljen kao novčanik koji neće stradati u požaru, Bitcoin Firesafe je metalna pločica na koju se gravira enkriptirani privatni ključ. Za razliku od prethodna dva, Firesafe dolazi samo u jednostranoj inačici koja sadrži privatni ključ. Pločica može biti izrađena od aluminija debljine 6.4 mm koja podnosi temperature do 650 °C ili od nehrđajućeg čelika debljine 1.6 mm koja podnosi temperature do 1500 °C. Još jedna razlika između ovog i prethodnih kartica je u tome što se privatni ključ ne urezuje u pločicu, nego je utisnut u 3D formatu.

Aluminijski bitcoin Firesafe

Aluminijski bitcoin Firesafe

Čelični bitcoin Firesafe

Čelični bitcoin Firesafe

 

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

Leave A Reply

X