Kako se Sv. Nedelja odlučila na uvođenje plaćanja kriptovalutama?

0

Prije nekoliko mjeseci pisali smo prvi puta o gradu Sveta Nedelja, o tome kako će gradske vlasti omogućiti plaćanje računa kriptovalutama. Danas također pišemo o istom gradu, ali ovaj put smo dobili perspektivu gradskih vlasti. Dogradonačelnik Sv. Nedelje, g. Davor Nađi, pristao je odgovoriti na pitanja za Hrvatski Bitcoin Portal.

Faktori zbog kojih vidimo stalne inovacije u Sv. Nedelji

Zanimalo nas je koji faktori omogućuju stalne inovacije u funkcioniranju grada Sveta Nedelja te zašto se upravo taj grad razvija brže od gotovo svih u Hrvatskoj. Prema riječima dogradonačelnika, glavni faktori su volja vodstva grada i spremnost na promjene. Ističe da je to preduvjet za bilo kakve inovacije u javnoj upravi, a često kod drugih baš taj preduvjet nedostaje. Tako javna uprava izlazi iz komfor zone te je ovo jedini način za unaprijediti kvalitetu usluga i života sugrađana. Pitali smo kako odlučuju što treba implementirati i u kojem smjeru planiraju ići s inovacijama;

“Da bi odlučili hoćemo li uvesti određenu inovaciju, uvijek gledamo nekoliko aspekata. Prije svega tu mislim na omjer uloženog i dobivenog. Dakle, postavljamo si pitanje je li cijena usluge koju uvodimo opravdana u smislu ušteda ili podizanje kvalitete usluge koju donosi.”

Naglasio je kako nema smisla digitalizirati proces za koji je jednom godišnje potrebno malo ljudskog vremena, dok s druge strane svakodnevno dobivaju upite o pravu na pristup informacijama zbog čega ima smisla podizati transparentnost. Cilj je učiniti usluge grada što pristupačnijima, transparentnijima i učinkovitijima pritom koristeći nove tehnologije.

Je li korona kriza utjecala na implementaciju plaćanja kriptovalutama?

Zatim smo se prebacili na temu koja zanima kripto zajednicu, kako se jedan mali hrvatski grad odlučio na implementaciju plaćanja javnih usluga kriptovalutama. Slogan Sv. Nedelje je “Grad za pametno poslovanje i ugodan život”, a plaćanje javnih usluga kriptovalutama sigurno je korak u tom smjeru. G. Nađi je svjestan kako će u početku biti vrlo malo uplata putem kriptovaluta, ali smatra da je takve usluge jednostavnije uvoditi dok je obujam poslovanja manji, dok će se drugi kasnije mučiti s time zbog implementacije pri velikom volumenu. U ovome se definitivno slažemo.

“No ono što je također vrlo bitno, uvođenjem plaćanja kriptovalutama smo poslali snažnu poruku da se ne bojimo promjena i da odlučno prihvaćamo nove tehnologije što garantira ostanaka Svete Nedelje na vrhu razvijenosti u RH.”

Zanimalo nas je je li i kako korona kriza utjecala na odluku o uvođenju kripto plaćanja te nas je odgovor iznenadio. Prema informacijama, korona nije imala nikakve veze s idejom o implementaciji. Ona je samo potaknula javnu upravu Sv. Nedelje da razmišljaju o nekim drugim stvarima, a kriptovalute su implementirane jer su tu, htjeli mi to ili ne, rekao je g. Nađi.

Kakav je interes građana za plaćanje računa kriptovalutama?

Većina građana i dalje nije upoznata pojmom kriptovaluta te je to jedan od najvećih izazova pred implementaciju plaćanja kriptom. U gradskoj upravi vjeruju da će broj onih koji koriste kriptovalute rasti zajedno s trendom rasta popularnosti kriptovaluta u svijetu. Najpozitivnije reakcije na ovu inovaciju imale su mlađe generacije i ljudi iz IT sektora. Postoje i oni sumnjičavi, ali čije je sumnje nisu opravdane:

“Neki su sumnjičavi da se kockamo novcem poreznih obveznika zbog volatilnosti kriptovaluta, no za Grad Svetu Nedelju tu nema rizika jer na račun dolazi kunski iznos točno u onoj vrijednosti koju je trebalo platiti.”

Kako bi se drugi gradovi upustili u ovakav projekt, bitno je iskustvo grada Sv. Nedelje, kako je proteklo uvođenje PayCek sustava za plaćanje kriptovalutama?

“Ne možemo reći da smo još u potpunosti gotovi s procesom implementacije no već sada ekipu iz Electrocoina mogu pohvaliti kao izuzetno sposobne i korektne partnere. Najveći izazovi su bili nešto starija dob naših gradskih službenika i pravna regulativa, ali gdje ima volje ima i načina.”

Kako ostali gradovi reagiraju na promjene u Sv. Nedelji?

Za kraj, zanimalo nas je kakve su reakcije iz drugih gradova, gledaju li ovaj grad kao lidera. Također, pitali smo dogradonačelnika smatra li da Sv. Nedelja može postati “meka” hrvatskih, ali i svjetskih kompanija koje se bave razvojem softvera? Rečeno nam je da su reakcije mješovite, ali većina gradova gleda na Sv. Nedelju kao na lidera. Ovaj grad konstantno diže ljestvicu tehnološke prihvaćenosti i organiziranosti, a to mnogima ne odgovara.

“Žalosti me što neki imaju takav stav, no s druge strane ima pozitivnih primjera drugih gradova koji se trude pratiti barem dio našeg ritma.”

Smatra se da je Sv. Nedelja već „meka“ za mnoge hrvatske kompanije, a sve više IT kompanije nalazi svoje utočište u tom gradu. Imamo najave i preseljenja softverskih kompanija iz drugih zemalja Europe u Svetu Nedelju, dok su druge kompanije već u fazama preseljenja primjerice svojih R&D odjela i slično, rekao je g. Nađi. No naglašava da kako bi postali „meka“ i svjetskih kompanija, za to je ipak potrebno konkurentno nacionalno zakonodavstvo te učinkovito pravosuđe, ali trenutno to nije situacija.

Napišite nam u komentarima što mislite o eksponencijalnom razvoju Sv. Nedelje i njenom prihvaćanju inovativnih tehnologija u gradsku strukturu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X