Što ako institucionalni investitori uđu u kripto tržište?

1

Za razliku od tržišta dionica, koje već 8 godina ima uzlazni trend, ponajprije zahvaljujući institucionalnim investitorima, kripto tržište je dominirano od strane individualnih investitora.

Individualni investitori dominiraju tržištem

Kripto burze, koje su prema svim indikatorima, korištene od strane individualnih investitora, su prenapučene. Popularna kripto burza, Binance je nedavno dobila 240 000 registracija u svega 60 minuta. Kraken dobiva 50 000 novih korisnika na dnevnoj bazi, a Bitstamp i Coinbase dobivaju iznad 100 000 korisnika dnevno.

Prema njihovim izjavama, Kraken dobiva 10 000 upita od strane korisnika svaki dan, a u njihovom blog postu je jedan od developera izjavio da je nedavna nepredviđena eksplozija u povećanju potražnje bila jako izazovna.

Neke kripto burze, kao što su Binance, Bitfinex i CEX.io su privremeno zatvorili svoja vrata za sve nove registracija dok ne poboljšaju svoju platformu i tehnologiju i tako je pripreme za ovoliki dolazak novih korisnika.

Iako su mnogi mislili da će biti suprotno, prema The Wall Street Journalu Bitcoin futures ugovori su također dominirani od strane individualnih investitora, a ne institucionalnih kako se na početku predviđalo.

Indikatori pokazuju da je većina kompanija konzervativna te drže svoju distancu, CFTC podaci pokazuju volumen trgovanja Bitcoin futures od gotovo 0 posto za banke i institucionalne managere.

Institucionalni novac je na putu

Mnogo je spekulacija oko toga da je kripto tržište balon, koji će se kad tada raspuknuti. Bez obzira idu li cijene gore ili dolje, zbog velikih oscilacija na tržištu, stalno se raspravlja o tome kako se nalazimo u velikom balonu. Kada se prošle godine pred Božić dogodio crash, skeptici su jedva dočekali i počeli raspravljati o scenarijima koji bi se mogli odigrati nakon ‘pucanja balona’. Naravno, nije dugo prošlo i cijene su se oporavile, točnije, oporavile su se u svega par dana.

Nitko nije ugasio muziku i kripto party i dalje traje, no što ako je party tek započeo?

Institucionalni novac je na putu, a kada se to dogodi, kripto valute će doživjeti značajan rast u svojoj vrijednosti. Čak je i Jamie Dimon, JPMorgan CEO i slavni Bitcoin skeptik, nedavno izrazio svoje žaljenje za izjavom gdje je Bitcoin nazvao prevarom. Dimon je izjavio da je blockchain stvaran i da daje podršku kripto valutama koje predstavljaju zamjenu za tradicionalne valute kao što su dollar i jen.

Dimonov komentar dolazi nakon CNBC reporta o Rippleu gdje je navedeno kako Ripple ima više od 100 klijenata u bankarskoj industriji koji koriste njihove XRP tokene. 11 siječnja, MoneyGram je potpisao ugovor prema kojem će testirati Ripple XRP tokene kao potencijalnu digitalnu metodu za slanje novca. Nakon čega je vrijednost Ripple tokena narasla za 25%.

Velika prilika za institucionalne investitore

S povećanjem primjene blockchain tehnologije, povećava se i zainteresiranost institucionalnih investitora za kripto tržišta.

Prema reportu The Wall Street Journala, objavljenom u listopadu, investitorski div Goldman Sachs razmišlja o ponudi proizvoda povezanih s Bitcoinom. U komentaru objavljenom u reportu, Goldman izjavljuje:

Da bi odgovorili da interes klijenata za digitalnim valutama, istražujemo koji je najbolji način da bi im ponudili nešto iz tog sektora.

Uglavnom se događa da interes individualnih investitora poveća interes institucija, a to će imati značajan utjecaj na vrijednost kripto valuta.

Bitcoin futures ugovori na Čikaškoj burzi, pokrenuti od strane CME i CBOE grupa, predstavljaju nadolazeće prilike za institucionalne investitore. Konkretnije, najavljuju da bi očekivani kripto-ETF fond mogao uskoro biti dostupan investitorima. Prema Morgan Stanley analizama, u 2017-toj su rizični investitorski fondovi investirali više od 2 milijarde dolara u kripto proizvode. Iako je to puno novca, puno je veći potencijal koji bi mogao doći s institucionalnim investitorima.

Da skratimo priču, fondovi rizičnog kapitala su ostvarili povrate na investicije od nekoliko tisuća posto i dok oni broje svoje profite institucionalni investitori sigurno neće stajati sa strane i gledati kako im potencijalni profit prolazi pred nosom.

Iako je kapital koji se nalazi na ovome tržištu za neke velik, to zapravo i nije baš tako. Ovo je jako mali iznos s obzirom na to kakav je potencijal i koliko bi novca tek moglo ući na njega. Uz sve što se do sada događalo, pravi pokretač nekoga tržišta su institucionalni investitori, a oni još uvijek nisu ušli na ovo.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Izvor: Cointelegraph.com

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

1 Comment

  1. Pingback: Morgan Stanley se otvara za Bitcoin Futures trgovanje - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X