U kojoj industriji će se Blockchain sljedeće primijeniti?

1

Da je Blockchain tehnologija koja će obilježiti budućnosti i da mi tome svjedočimo, govore mnogi projekti i “hype” koji pokazuje visoku zainteresiranost za DLT (Distributed Ledger Technology) tehnologiju.

Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta uvela je Blockchain na scenu, a danas Blockchain ima potencijal promijeniti način na koji svijet funkcionira, pronalazi se u gotovo svakoj industriji, a mi smo ti koji ćemo svjedočiti ovom povjesnom trenutku.

Što čini Blockchain toliko posebnim?

Bilo da se radio o privatnom ili javnom Blockchainu njegova najvažnija karakteristika jest to što se stvara decentraliziran sustav koji počiva na peer-to-peer sustavu. Svaki podatak, zabilježen je blokom na koji se veže  prethodni blok i sljedeći blok stoga je nemoguće manipulirati podacima. Zašto je to važno? Važno je jer se tako osigurava sigurnost i transparentnost podataka te se u cijelom procesu isključuju posrednici koji u svakoj industriji odnose dobar “dio kolača” naplaćivanjem naknada.

Blockchain je svuda oko nas

Dana 9. svibnja prisustvovali smo meetup-u “Blockchain tehnologija u medicini i farmaciji” koja je održana u Zagrebu u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” gdje je student 2. godine medicine, Marino Šabijan objašnjavao potencijal Blockchaina i njegovu primjenu u zdravstvu.

Svaka osoba danas, a i svaki kripto entuzijast svjestan je toga da zdravstveni sustav ima previše “rupa” i problema. Od činjenice da ne postoji dovoljno doktora na tržištu, do toga da je upitna profesionalnost doktora koji djeluju na tržištu jer se uvijek na kraju pitamo jesmo li trebali dobiti taj lijek ili je doktor u nekom dogovor s proizvođačima pa dobiva proviziju?

Da bi se riješili takvih pitanja, ali i mnogih drugih od povećanja povjerenja pacijenata do praćenja proizvodnje i tijeka dostavljačkog lanca, primjena blockchaina u zdravstvu riješila bi te probleme.

Marino je dao i zanimljive prijedloge kako bi se uz pomoć Blockchaina mogli uvesti elektronički zdravstveni kartoni koji bi jednom zauvijek riješili problem da doktori imaju podatke o pacijentima na jednom mjestu.

Prema podacima sa ICObencha, preko 100 ICO projekta čije poslovanje je usko vezano uz zdravstvo, planira u 2018.-toj pokrenuti (ili su već pokrenuli) financiranje svojih ideja putem ICO-ova.

ICObench je platforma za ocjenjivanje ICO projekta gdje se pojedini projekti ocjenjuju od strane investitora i raznih analitičara.

I Facebook je zainteresiran za Blockchain

Osim zdravstvene industrije, ovih dana i Facebook je pokazao interes za Blockchain.

U Facebook postu, David Marcus, jedan od direktora Facebooka izjavio je sljedeće:

Nakon nezaboravnog iskustva koje sam stekao vodeći Messenger, odlučio sam da je vrijeme da se prihvatim novog izazova. Krenut ću on nule i  raditi s malim timom ljudi koje će zajedno sa mnom istražiti kako najbolje iskoristiti Blockchain preko Facebooka.

Iako nisu otkriveni nikakvi daljnji detalji oko ovog projekta, tko zna možda će se uskoro pojaviti FaceCoinovi na tržištu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

1 Comment

  1. Pingback: Što nam donosi konferencija Blockchain Rethink Trust u Amsterdamu? - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X