VATRENI – kripto token hrvatske nogometne reprezentacije

0

Hrvatska nogometna reprezentacija ima svoju kriptovalutu – token VATRENI.

VATRENI token nastao je u suradnji s HNS-om i s ciljem da svim navijačima reprezentativaca ponudi bolje korisničko iskustvo, omogući im da aktivno sudjeluju i budu nagrađeni za svoju vjernost, bez obzira gdje se nalazili.

Token je trenutno izlistan na mjenjačnici Gate.io, a uskoro će biti i na centraliziranim i decentraliziranim mjenjačnicama.

Uoči današnje utakmice na kojoj će se naši Vatreni boriti za 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Katru, razgovarali smo s Ivanom Ćubelom, bivšim košarkašem, direktorom tvrtke BizniSport i glavnim koordinatorom za token VATRENI i saznali više o ovom tokenu.

Kako se rodila ideja za VATRENI Token i što je bio prvotni cilj?

Tijekom bull marketa prošle godine do izražaja je došla opcija fan tokena čije je osnovno “obećanje” bilo povećati fan engagement, nova prava vlasnika tokena poput glasanja za “bitne” odluke unutar kluba/reprezentacije, itd. Međutim, rezultat svega su nastanak centraliziranih aplikacija koje su napravile unutarnji sustav spekulacije s tokenima te je onaj promovirani dio donošenja vrijednosti pao u drugi plan. HNS se odlučio ići u drugom smjeru i mi smo preuzeli projekt koji smo u startu komunicirali da će biti drukčiji te da ćemo se koncentrirati na donošenje vrijednosti vlasnicima, a manje na spekulaciju. Taj cilj i dalje stoji i kontinuirano radimo na tome dodavanjem novih partnera i novih opcija za vlasnike tokena – određena vrsta loyalty programa, ali puno šire. 

VATRENI Token je aktivan od siječnja 2022. Kakve ste rezultate do sada postigli?

Zbog cilja koji smo postavili dugoročno, a to je da prvenstveno donosimo vrijednost van spekulativnosti kriptovalute, projektu smo pristupili drukčije. Pojednostavili smo proces tako da je sve puno jasnije za ljude koji nisu u kriptu i ne razumiju nazive poput whitepapera, tokenomicsa itd. Uzmemo li u obzir da je u pitanju institucija koja ima svoja pravila i procese, pad kripto tržišta, rat koji je uzrokovao pad tržišta općenito, pad druge najveće mjenjačnice, trenutna ograničenja kripto korisničkog iskustva – napravili smo maksimum koji smo mogli u ovom periodu. Testirali smo nove stvari, naučili puno i ono što želimo je pomaknuti ljestvicu više te na tome radimo. Konkretni primjeri su da uspostavimo partnerstva poput metaverse igrice The Football Club, gdje je ideja imati posebne izazove unutar njihovog ekosustava kojima korisnik može pristupiti samo ako posjeduje VATRENI token. Ista stvar ide s popustima, novom robom itd. Dakle, ideja je donositi benefite na način da kreiramo ekosustav unutar kojeg je VATRENI, ali kroz partnerstva, a ne da sami sve razvijamo.

Koliko je na interes tržišta do sada utjecao uspjeh naše reprezentacije na ovom Svjetskom prvenstvu?

Imali smo jako specifičnu situaciju za listanje tokena i morali smo brzo donijeti odluku. Istovremeno je bila jako nepovoljna kripto situacija, a najbolji trenutak jer je prvenstvo u Katru. Onog trenutka kad smo odlučili listati, dogovorene su bile 3 mjenjačnice, launchpad, 3 partnerstva koja odmah donose vrijednost. I onda se dogodio FTX. Mi konkretno nismo bili izloženi, ali nažalost svi ovi navedeni jesu. Doslovno smo preko noći morali ili stopirati ili listati. Odlučili smo se za listanje na Gateu jer smo željeli izaći da token dobije tržišnu vrijednost kako bismo mogli graditi dalje. Nažalost u tom procesu su se dogodile određene greške s njihove strane koje su dosta utjecale na samo listanje te smo imali buran period. Rezultat reprezentacije je dosta pomogao stabiliziranju svega. Trenutno radimo na par velikih stvari koje ce donijeti vrijednost svima uključenima, poput novih mjenjačnica, partnerskih projekata (NFT, metaverse, ali i drugi poznati brandovi). Dugoročno smo na putu na kojem želimo biti i sada je jako bitno raditi na korisničkom iskustvu, novim partnerstvima i donošenju konkretnih dodatnih vrijednosti. Volio bih naglasiti da ovo što je reprezentacija napravila je ravno čudu, ali puno bitnija činjenica za naš projekt je da imamo finale Lige nacija u lipnju 2023., Euro 2024. u Njemačkoj i idući WC u USA/Kanada/Meksiko. To je naša dugoročna vizija jer tržište će se oporaviti prije ili kasnije i vjerujemo da će tada doći na naplatu sve što sada odrađujemo strateški i planski. 

vatreni token

Kako izgleda korištenje tokena i u praksi i može li se s njim kupovati u trgovinama?

Trudimo se jako pojednostaviti ovaj dio na način da se sve događa na nađoj stranici i da se u pozadini svega “skriva” blockchain tehnologija. Primjerice, ako želite dobiti popust u Konzumu, trebate dokazati da posjedujete tokene ili ih zamijeniti (što ćemo uskoro dodati, a to je u biti burn opcija). Kada ste to dokazali, dobivate kȏd koji koristite tijekom plaćanja, isto kako i svaki drugi kȏd na koji ste navikli dodavati do sada. Ideja je korisniku omogućiti isto korisničko iskustvo na koje je navikao, ali samo ubaciti ovaj dio s tokenom unutar cijelog procesa. Dosta radimo na tome i testiramo te ćemo uskoro dodavati dodatne mogućnosti koje će korisnicima omogućiti sve opcije pa i plaćanje. Što se tiče plaćanja, bitno je naglasiti da je VATRENI utility token, nije security. Ideja plaćanja je da se u pozadini događa zamjena za stabilnu valutu kojem se plaća. To korisnik ne vidi u procesu, ali je način na koji ćemo pojednostaviti to iskustvo. Uskoro ćemo objaviti par novih partnerstva koja će proširiti i te mogućnosti, pogotovo na online kupovinu. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X