Analize BTC/USD i ETH/USD na dan 23.3.2018

1

Dobili smo mnogo upita o analizama pojedinih coinova, pa smo odlučili otvoriti novu kategoriju na portalu gdje će se objavljivati tehničke i fundamentalne analize raznih parova.

#1. BTC/USD

Potaknuti solidnim tehničkim faktorima koji stoje iza rasta Bitcoina posljednjih nekoliko dana, možemo zaključiti da je početak fundamentalnog rasta inicirala agencija za globalnu financijsku stabilnost (FSB) pod vodstvom Marka Carneya koji je još jednom naglasio da daljnje regulacije kripto valuta nisu potrebne iz razloga što one ne vrše pritisak na globalni financijski sustav, čime je kreiran impuls i pozitivan bikovski trend.

Razlog tome je niska razina ukupne kapitalizacije koja ni dolaskom na ponovne vrijednosti all-time-higha ne zauzima više od 1% vrijednosti ukupnog svjetskog BDP-a. U primjer tome ide i podatak da je 2008. ukupna svjetska zaduženost putem kredita iznosila više od 100% ukupnog svjetskog BDP-a, što zvuči poprilično monstruozno za pokušaj održavanja financijskog sustava stabilnim.

Prema dosadašnjim obrascima koje Bitcoin kreira, evidentno je da očekujemo porast vrijednosti do weekly trendlinea čime se otvara mogućnost za probijanje istog i odlazak vrijednosti do oko 12 000$. Međutim ako se ne dogodi probijanje i konfirmacija, izgledan je povrat Bitcoina u medvjeđi, odnosno bear trend, čime se dodatno kreira mogućnost za daljnje kupovanje po podcijenjenim cijenama na nižim razinama.

Povratkom na prvi scenarij, uočavamo da se Bitcoinu otvara mogućnost probijanja magične barijere između 11 500 i 12 000$, čime se stvara potencijal za nastavak bullish trenda prema all-time-high vrijednostima, u slučaju da to pokažu budući snažni fundamenti i tehnički pokazatelji koji ih podupiru, čime bi se dodatno učvrstila intrizična vrijednost Bitcoina i povećanje tržišne kapitalizacije usprkos protivljenju mainstream medija, te banaka i ostalih financijskih institucija kojima nije u interesu rast Bitcoina.

#2. ETH/USD

Ethereum je druga valuta prema tržišnoj kapitalizaciji, a prema mnogim ekspertima, prva po važnosti. Trenutno je veoma osjetljiva na tržišnu kapitalizaciju (smatrana safe-haven valutom tokom prvog vala trenutne korekcije), pokazuje slabije znakove oporavka u odnosu na Bitcoin. Međutim izvrstan projekt kakav je Ethereum, s obzirom na buduće planove projekta, te postepeni prelazak na PoS (Proof-of-stake) investitorima nudi izvrsnu priliku za kupnju, u slučaju da probije područje vrijednosti između 550-600$, čime se stavlja pritisak na probijanje psihološke vrijednosti od 700$, te konfirmacije da će ostati iznad spomenutih vrijednosti.

Tim scenarijem nas Ethereum stavlja u poziciju da trebamo zaključavati potencijalan profit i gledati probijanje weekly trendlinea iznad tog iznosa, čime nam se otvara mogućnost za povratak na all-time-high vrijednosti, uz naravno već spomenute pozitivne fundamentalne faktore koje potpiru bikovski tehnički pokazatelji.

U negativnom scenariju, prilikom neuspješnog probijanja psiholoških granica,otvara se mogućnost povratka medvjeda, odnosno prodavača na tržište do nižih vrijednosti.

OPREZ: promatrati vrijednosti tržišne kapitalizacije, te stopu porasta Bitcoina kao relevantan element korelacije.

Za detaljnije informacije o strukturiranim analizama coin-ova možete posjetiti moj tradingview profil, a u slučaju da ste zainteresirani za buduće valne analize parova za vas je tu Antonijev tradingview profil.

Navedene analize nisu financijski savjet, predstavljaju naše viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale s povezanosti sa sadržajem ovoga članka. 

Share.

About Author

Moja strast prema kripto svijetu rezultirala je promjenom fokusa sa tradicionalnih financijskih tržišta iz razloga što kripto svijet, potaknut inovativnim projektima, nudi izvrsnu priliku za praćenje veoma dinamičnih aktivnosti, uz jedinstvenu priliku za analitičare željne proučavanja prednosti i nedostataka revolucionarnih promjena koje se događaju unutar financijskog sustava. Htjeli ili ne, blockchain tehnologija ulazi polako, ali sigurno u sve aspekte modernog poslovanja.

1 Comment

  1. Veoma mi se svidjela Slovenska kompanija Viberate kao njen proizvod coin Viberate VIB. Bilo bi odlicno da ga uvrstite u svoju analizu jer postaje sve popularniji u svijetu Criptovaluta.

Leave A Reply

X