Offline pohrana bitcoina: Fizički bitcoini

2

U posljednjem članku u seriji Offline pohrana bitcoina bit će riječ o fizičkim bitcoinima. Uz papirnate novčanike, fizički novčići najstariji su, a možda i najljepši oblik pohrane bitcoina. Danas postoje različite inačice fizičkih bitcoina, no prva je bila Casascius coin.

 

Casascius Coin

Njih je počeo izdavati Mike Caldwell 2011. godine. Dolazili su u tri inačice – mjedeni, srebrni i pozlaćeni. Pohrana vrijednosti na njima jednaka je pohrani bitcoina na papirnati novčanik ili graviranu karticu.

Na površini novčića nalazi se prvih osam znamenaka adrese, a novčić u sebi skriva privatni ključ. Preko tajnog ključa nalijepljen je hologram koji ostavlja trag ako se odlijepi. Novčići su bili unaprijed napunjeni određenim iznosom bitcoina.

Mike je bio prisiljen prestati prodavati svoje novčiće krajem 2013. no oni su i dalje dostupni putem privatnih oglasa kao što je ovaj.

Casascius fizički bitcoin

 

Cryo Coin

Nakon što su se prestali izdavati Casascius novčići, pojavili su se mnogi drugi. Jedan od njih je i Cryo Coin. To je mjedeni novčić otporan na vatru i druga oštećenja. Slično Casasciusu, sadrži bitcoin adresu, no ne koristi obični privatni ključ nego privatni ključ koji je šifriran pomoću protokola BIP38. Zbog toga ne mora skrivati taj ključ kao što je to slučaj kod Casasciusa nego se šifrirani ključ gravira na njih. Cryo Coin ne sadržavaju unaprijed zadanu količinu bitcoina.

Cryo Coin

Cryo Coin

Silver Wallets

Kao što im samo ime kaže, Silver Wallets novčići su novčići od čistog srebra težine jedne troy unce. Ne dolaze u fiksnim denominacijama nego je na njih moguće pohraniti proizvoljne iznose. Za razliku od prethodnih, Silver Wallets novčići ne sadrže adrese ni privatne ključeve nego korisniku omogućuju da u njih pohrane što žele. Na poleđini novčića nalazi se udubina u koju je moguće staviti papirić s ključem te preko njega nalijepiti zaštitni hologram.

Silver Wallet

Lealana Coins

Slično novčićima Casascius, Lealana fizički bitcoini dolaze u mjedenoj, srebrnoj i pozlaćenoj inačici. Osim bitcoina, moguće je kupiti i fizičke litecoine. Iako su novčići denominirani, na njih je moguće pohraniti proizvoljne iznose. Ne sadrže niti adrese niti privatne ključeve, nego je u njih moguće spremati papiriće s ključevima. Uz novčiće dolazi i zaštitni hologram.

Srebrni Lealana Coin

ColdCoins

Za razliku od prethodnih novčića, ColdCoins su šuplji pa je u njih, osim papirića, moguće stavljati i SD kartice koje sadrže podatke o adresi i privatnom ključu. Iako su denominirani kao 1 bitcoin, korisnike ništa ne sprječava da pohranjuju proizvoljne iznose.

ColdCoins

Titan Bitcoin

Možda najljepši primjerci fizičkih bitcoina su Titan Bitcoins. Dolaze u srebrnim i zlatnim varijantama fiksnih denominacija. Naspram svih dosadašnjih, koriste posebnu tehnologiju za spremanje vrijednosti na novčić te je potrebno koristiti njihovu web stranicu kako bi se pristupilo sredstvima na njemu.

Svaki kupljeni novčić registrira se na email adresu uz lozinku. Na poleđini novčića nalazi se zaštitni hologram ispod kojeg je jedinstveni kod. Taj kod, uz email adresu i lozinku, korisniku omogućuje pristup sredstvima na novčiću.

Zlatni Lealana bitcoin

Zlatni Titan bitcoin

Alitin Mint

Alitin Mint je kovanica koja izdaje fizičke bitcoine za Bitcoin Foundation. Novčići su zapravo srebrni medaljoni koji dolaze u tri inačice u ograničenim količinama. Koriste posebnu tehnologiju spremanja vrijednosti na novčić kako bi se povećala sigurnost sredstava na njemu.

Novčići/medaljoni dolaze u akrilnoj kutiji koja se mora razbiti da bi se došlo do sadržaja. Kutija sadrži zaštitni hologram, a privatni ključ graviran je na rubu novčića.

Adam Smith Alitin Mint bitcoin

Ravenbit

Ovi novčići slični su Silver Wallet novčićma. Napravljeni su od bakra te je na njih moguće spremiti proizvoljne iznose bitcoina. Dolaze s udubljenjem na poleđini preko kojeg se zalijepi zaštitni hologram.

Ravenbit bitcoin

Zaključak

Offline pohrana bitcoina je preporučeni način pohrane većih količina bitcoina. U ovoj seriji članaka predstavljene su tri metode, papirnati novčanici, gravirane kartice te fizički bitcoini. Sva tri načina pohrane su dobra, s tim da fizički bitcoini imaju značajnih esttetskih prednosti pa ne čudi da su sve popularniji i da se redovito pojavljuju njihove nove inačice.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

2 Comments

Leave A Reply

X