Izvještaj sa konferencije Fintech Adria – Monetizacija blockchaina

2

U srijedu 6.11.2017 održala se konferencija u organizaciji Fintech Adria u prostorima kongresnog centra Forum Zagreb sa tematikom “Monetizacija blockchaina i primjeri iz poslovne prakse.”

Na konferenciji se prikupilo mnoštvo zainteresiranih sudionika iz različitih industrija i biznisa što pokazuje veliki interes istih za istraživanje blockchain tehnologija i kako je iste moguće primijeniti u njihovim poslovnim sustavima.

Predstavljanja svojih projekata odradili su iskusni ljudi iz industrije i podijelili a publikom svoja razmišljanja i ideje oko monetizacije blockchaina i njegove primjene.

Blockchain – What it is and how do we use it? – Mitja Kumar

Mitja Kumar, partner u Deloitteovom Odjelu za poslovno savjetovanje zadužen za Jadransku regiju dao je pregled na blockchainom, tehnologijom i tržištem te kako se Deloitte kao jedna velika multinacionalna korporacija pozicionira u ovoj domeni.

Ivan Glavaš – Forebit i svijet kriptovaluta

Ivana Glavaš, voditelj razvoja blockchain proizvoda u IN2, Član nadzornog odbora SKDD-CCP ispričao je trenutne trendove na tržištima kripto kapitala, manipulacije i nedostatak regulacije te kako se njihov projekt Forebit uklapa u cijelu priču. “Upravo to je revolucija koju mi donosimo na financijska tržišta. Forebit će uz indekse kriptovaluta, bankama, burzama i drugim financijskim institucijama omogućiti da idu prema Hanfi, SEC-u i drugim regulatorima sa svim potrebnim pokazateljima i dobiju zeleno svjetlo da na zagrebačkoj, bečkoj, frankfurtskoj, njujorškoj, tokijskoj, šangajskoj i burzi u Hong Kongu izlistaju derivate Bitcoina i drugih kriptovaluta”, kaže Glavaš.

Kriptovalute kao nova investicijska klasa – Matej Tomazin

Još jedan kolega iz Slovenije, Matej Tomazin, direktor u ICONOMI-u, dao je uvid u investiranje kriptovaluta i koji mehanizmi su prisutni na ovom tržištu.

Leo Mršić – Blockchain ekonomija

Leo Mršić, predavač  na Algebri i direktor IN2Data, dao je drugačiju perspektivu na blockchain i kako se trenutno ova tehnologija izučava unutar svojevrsnog “ThinkThanka” na Algebri gdje studenti razvijaju različite poslovne modele i planove za različite industrije poput nekretnina, medicine i implementaciju blockchaina u istima.

Leo Mrsic / Algebra

Makroekonomija, kriptovalute i kockanje: Savršena oluja? – Luka Klancir

Luka Klancir, osnivač Hrvatskog Bitcoin Portala podijelio je primjere monetizacije blockchaina u jednoj od najstarijih industrija na svijetu i koje su mogućnosti investicija u ovom segmentu. Od 2014, preko 4 milijuna bitcoina razigrano je kroz online igre na sreću u kripto svijetu čineći kockanje jednim od glavnih drivera konkretne potrošnje kriptovaluta. Trend se nastavlja uz jaku disrupciju ovog sektora posebice u online kasinima i nadolazećem eSport natjecanjima.

Interoperabilnost blockchaina: veza koja nedostaje za učinkovitu monetizaciju – Nikola Jokić

Nikola Jokić, tehnički direktor prvog uspješnog hrvatskog ICO-a, Digital Asset PowerPlay, ispričao nam je što je zapravo potrebno u trenutnoj tehnološkoj domeni blockchaina da bi došlo do znatne monetizacije, a to je interoperabilnost blockchaina. Naime Bitcoin Blockchain je prvi blockchain koji je izašao na tržište, no za njime dolaze različite druge implementacije poput Ethereuma, Monera i drugih koji koriste svoje tehničke specifikacije transakcija i prijenosa “podataka”.

Nikola Jokić, DA PowerPlay

Što su forkovi i otkud ih sad toliko? – Nikola Škorić

Nikola Škorić, suosnivač i direktor najveće hrvatske bitcoin mjenjačnice dao je malo više saznanja na to što se trenutno događa sa svim bitcoin forkovima i kako oni utječu na cijeli ekosustav.  Situacija je poprilično interesantna i kada se pogleda malo šira slika, možda i bitcoin rudarski ekosustav nije toliko decentraliziran koliko se čini.

Nikola Škorić, Bitcoin mjenjačnica

Regulacija ICO-a i korištenje kriptovaluta kao sredstvo plaćanja – panel

Na panelu su prisustvovali Ivan Glavaš, Nikola Škorić, Nikola Jocić i Ivan Mučnjak kao predstavnik HANFE, jednog od regulatorskih tijela gdje je dao svoje mišljenje na razvoj i aktivnosti kripto tržišta.

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

2 Comments

  1. Pingback: Blockchain Monetization konferencija - primjene blockchain tehnologije u poslovnom svijetu - Hrvatski Bitcoin Portal

  2. Pingback: Blockchain Monetization konferencija – primjene blockchain tehnologije u poslovnom svijetu - Crypto Telegraf

Leave A Reply

X