Izvještaj sa konferencije Fintech Adria – Monetizacija blockchaina

0

U srijedu 6.11.2017 održala se konferencija u organizaciji Fintech Adria u prostorima kongresnog centra Forum Zagreb sa tematikom “Monetizacija blockchaina i primjeri iz poslovne prakse.”

Na konferenciji se prikupilo mnoštvo zainteresiranih sudionika iz različitih industrija i biznisa što pokazuje veliki interes istih za istraživanje blockchain tehnologija i kako je iste moguće primijeniti u njihovim poslovnim sustavima.

Predstavljanja svojih projekata odradili su iskusni ljudi iz industrije i podijelili a publikom svoja razmišljanja i ideje oko monetizacije blockchaina i njegove primjene.

Blockchain – What it is and how do we use it? – Mitja Kumar

Mitja Kumar, partner u Deloitteovom Odjelu za poslovno savjetovanje zadužen za Jadransku regiju dao je pregled na blockchainom, tehnologijom i tržištem te kako se Deloitte kao jedna velika multinacionalna korporacija pozicionira u ovoj domeni.

Ivan Glavaš – Forebit i svijet kriptovaluta

Ivana Glavaš, voditelj razvoja blockchain proizvoda u IN2, Član nadzornog odbora SKDD-CCP ispričao je trenutne trendove na tržištima kripto kapitala, manipulacije i nedostatak regulacije te kako se njihov projekt Forebit uklapa u cijelu priču. “Upravo to je revolucija koju mi donosimo na financijska tržišta. Forebit će uz indekse kriptovaluta, bankama, burzama i drugim financijskim institucijama omogućiti da idu prema Hanfi, SEC-u i drugim regulatorima sa svim potrebnim pokazateljima i dobiju zeleno svjetlo da na zagrebačkoj, bečkoj, frankfurtskoj, njujorškoj, tokijskoj, šangajskoj i burzi u Hong Kongu izlistaju derivate Bitcoina i drugih kriptovaluta”, kaže Glavaš.

Kriptovalute kao nova investicijska klasa – Matej Tomazin

Još jedan kolega iz Slovenije, Matej Tomazin, direktor u ICONOMI-u, dao je uvid u investiranje kriptovaluta i koji mehanizmi su prisutni na ovom tržištu.

Leo Mršić – Blockchain ekonomija

Leo Mršić, predavač  na Algebri i direktor IN2Data, dao je drugačiju perspektivu na blockchain i kako se trenutno ova tehnologija izučava unutar svojevrsnog “ThinkThanka” na Algebri gdje studenti razvijaju različite poslovne modele i planove za različite industrije poput nekretnina, medicine i implementaciju blockchaina u istima.

Leo Mrsic / Algebra

Makroekonomija, kriptovalute i kockanje: Savršena oluja? – Luka Klancir

Luka Klancir, osnivač Hrvatskog Bitcoin Portala podijelio je primjere monetizacije blockchaina u jednoj od najstarijih industrija na svijetu i koje su mogućnosti investicija u ovom segmentu. Od 2014, preko 4 milijuna bitcoina razigrano je kroz online igre na sreću u kripto svijetu čineći kockanje jednim od glavnih drivera konkretne potrošnje kriptovaluta. Trend se nastavlja uz jaku disrupciju ovog sektora posebice u online kasinima i nadolazećem eSport natjecanjima.

Interoperabilnost blockchaina: veza koja nedostaje za učinkovitu monetizaciju – Nikola Jokić

Nikola Jokić, tehnički direktor prvog uspješnog hrvatskog ICO-a, Digital Asset PowerPlay, ispričao nam je što je zapravo potrebno u trenutnoj tehnološkoj domeni blockchaina da bi došlo do znatne monetizacije, a to je interoperabilnost blockchaina. Naime Bitcoin Blockchain je prvi blockchain koji je izašao na tržište, no za njime dolaze različite druge implementacije poput Ethereuma, Monera i drugih koji koriste svoje tehničke specifikacije transakcija i prijenosa “podataka”.

Nikola Jokić, DA PowerPlay

Što su forkovi i otkud ih sad toliko? – Nikola Škorić

Nikola Škorić, suosnivač i direktor najveće hrvatske bitcoin mjenjačnice dao je malo više saznanja na to što se trenutno događa sa svim bitcoin forkovima i kako oni utječu na cijeli ekosustav.  Situacija je poprilično interesantna i kada se pogleda malo šira slika, možda i bitcoin rudarski ekosustav nije toliko decentraliziran koliko se čini.

Nikola Škorić, Bitcoin mjenjačnica

Regulacija ICO-a i korištenje kriptovaluta kao sredstvo plaćanja – panel

Na panelu su prisustvovali Ivan Glavaš, Nikola Škorić, Nikola Jocić i Ivan Mučnjak kao predstavnik HANFE, jednog od regulatorskih tijela gdje je dao svoje mišljenje na razvoj i aktivnosti kripto tržišta.

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently I'm most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Bitcoin is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet and World Wide Web in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: [email protected]

Leave A Reply