Kako izgleda budućnost Bitcoina?

0

Sudeći prema brojnim prognozama budućnost bitcoina je jako svijetla. Ovo je već sedma godina njegovog razvoja. No, ovdje je dobro podsjetiti se činjenice da je Facebooku trebalo oko 20 godina da doživi milijardu korisnika.

Bitcoin se trenutno može usporediti s pre-web-preglednikom iz 1992. Dakle, on je još uvijek u vrlo ranim danima života. Bazični sloj protokola je sada stabilan (TCP / IP). U ovom trenutku inženjeri grade drugi sloj (HTTP), koji će Bitcoin učiniti korisnijim za prosječne ljude i uređaje. Jednom kada je infrastruktura izgrađena (iako još slijede godine i godine unaprjeđenja), tvrtke kao što Bloq, BitGo, 21.co i Coinbase započinju razvijati programe u aplikacijskim formatima. No, dok čekamo ovaj razvoj infrastrukture, Bitcoin se razvija i u drugim segmentima.

Uzmimo rudarstvo, na primjer. Nema sumnje da je Bitcoin rudarstvo centralizirano, posebno u Kini s više od 50% ‘hash rate’. Međutim, to će se promijeniti zahvaljujući naporima tvrtke poput 21.co. U studenom je ova tvrtka objavila svoj prvi proizvod – 21Bitcoin računalo – prvo računalo s izvornom hardware i software podrškom za Bitcoin protokol.

Budućnost bitcoina se također razvija i u smjeru da on postane naplatno sredstvo kada pretraživači žele naše podatke. Svaki puta kada želite naći nešto na Googleu, preplavljuju vas oglasi i kolačići koji vas prate na webu i uzimaju vaše podatke. Programer može izgraditi tražilicu na 21Bitcoin računalu putem kojeg će korisnik naplaćivati tvrtkama ili organizacijama ako žele njegove podatke. Želite znati da sam 23-godišnja žena iz Zagreba? To će vas koštati 5.000 satoshia!

Na kraju vratimo se temeljnoj bitcoin viziji – digitalnom zlatu. Dok se Bitcoin i dalje smatra nestabilnom valutom, on sigurno nije jedini takav na tržištu. Što je s uljem? Ili zlatom? Ili ugljenom? Čak i oni doživljavaju promjenu cijena. Sve više i više trgovaca diljem svijeta počinju prihvaćati bitcoin.
Mnogi kupuju bitcoin kao investiciju u nadi da će mu se dramatično povećati vrijednost. Postoje i veliki broj online trgovina koje omogućuju ljudima da kupuju i prodaju bitcoine korištenjem različitih valuta. Coinbase, u San Franciscu, ima najveću svjetsku razmjenu bitcoina, te operira 2,8 milijuna Bitcoin novčanika na globalnoj razini.

Za kraj navodimo činjenicu da je i The Washington Post izjavio kako je Bitcoin jedna od šest tehnologija u 2015. godini koja će definitivno promijeniti svijet.

Izvor:
http://bit.ly/1ooKyhb
http://bit.ly/1KpD1Jp
Share.

About Author

Communicology and sociology student @CentreForCroatianStudies. Journalist, assistant editor & community manager @PRglas. Journalist & PR @Crobitcoin. Interested in social media, PR, marketing, creative design, tech & startups.

Leave A Reply

X