Najviše kripto friendly države u svijetu!

0

Tehnološke inovacije kroz povijest su uspjele zahvaljujući prijateljskim regulatornim okruženjima. Stoga ne čudi da mnoge vodeće svjetske blockchain tvrtke dolaze upravo iz takvih sredina. Iz mjesta poput Silicijske doline, Malte, Singapura i Švicarske.

Nedostatak jasnih regulacija dugo je ometao blockchain industriju u postizanju upotrebljivosti u svakodnevnom životu. Srećom, 2019. je bila „godina regulacije“, od kojih će mnoge stupiti na snagu 2020. godine.

Ukratko o kripto regulacijama 

Svaka se država mora boriti s politikom, osobnim uvjerenjima čelnika i lobističkim skupinama kad odlučuje o svom stavu prema kriptovalutama. Prema tome, regulacije se jako razlikuju, u rasponu od apsolutne zabrane do pozitivnog stava. Do sada nijedna središnja vlada nije u potpunosti podržala kriptovalute, iako, Kina trenutno radi na digitalnoj valuti središnje banke koja bi mogla postati aktivna već 2020. godine.

Kako je interes za kriptovalute u stalnom porastu, regulatori su podijeljeni kako regulirati industriju. Ti regulatori aktivno traže načine pravičnog reguliranja blockchain projekata, burzi, procesora plaćanja i gateway-a te pružatelja usluga za kripto novčanike. Tomu se treba dodati kako se različite vladine agencije često ne slažu je li kriptovaluta vrijednosni papir, komunalija, roba, imovina ili prihod. Isto tako, nisu sigurni kako bi točno trebali oporezivati ​​kapitalnu dobit, zaradu ili dohodak.

Nažalost, još uvijek ne postoji jedinstveni konsenzus ili regulatorna praksa o tome kako sve kriptovalute i tvrtke treba promatrati i nadzirati.

Koje su to zemlje prijateljski nastrojene prema kriptovalutama?

Japan

Prvi korak prema regulaciji dogodio se nakon zloglasnog Mt. Gox haka 2014. godine, u kojem su hakeri ukrali kriptovalute u vrijednosti otprilike 400 milijuna dolara. Unatoč tome, Japan je postao “trend setter”, dajući kripto industriji slobodu u obliku regulacija koje su poprilično fleksibilne.

Japanska komisija za razmjenu virtualne valute (JVCE) sastoji se od preko dvadeset organizacija koje zajedno s japanskom Agencijom za financijske usluge (FSA) rade na praksi i provođenju propisa i standarda. Prema najnovijim propisima, burze moraju dobiti odobrenje za otvaranje i rad, kao i odobrenje za listing određenih coina ili tokena. To se provodi u nadi da će se osigurati transparentnost, spriječiti trgovanje insajder informacijama i ponuditi bolja zaštita potrošača.

Iz tog razloga i svih gore navedenih, Japan nije samo vrijedan spomena kao jedna od najprogresivnijih i najizdašnijih zemalja za kriptovalute već kao i jedan od vodećih pionira u industriji.

Singapur

Singapur je stekao reputaciju zagovornika rastuće blockchain industrije. Iako nije otišao toliko daleko da klasificira kriptovalute kao legalno sredstvo plaćanja, Singapur je bio svjedokom razvoja brzorastućeg ekosustava. Prema godišnjem izvještaju PWC-a za 2019. godinu, dva od 15 najvećih ICO-a pokrenuti su u Singapuru.

Središnja banka Singapura izjavila je da ne postoji razlog za zabranu kriptovaluta, ali je zaključila da je prerano reći hoće li se kripto uspješno implementirati. Bez obzira na to, Monetarna uprava Singapura (MAS) pozvala je građane da djeluju krajnje oprezno i ​​razumiju značajan rizik koji preuzimaju ukoliko odluče ulagati u kriptovalute.

Švicarska

Švicarska je, poput Singapura, također percipirana kao raj za blockchain startupove, izdavače kriptovaluta i ICO-e. Švicarski regulatori glase za jedne od najviše kripto friendly regulatora na svijetu. Prema drugom izvještaju PWC-a, četiri od 10 najvećih ICO-a imaju sjedište u Zug-u, koji je dobio nadimak “Crypto Valley“.

Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta razvilo je jasne smjernice za međunarodne organizacije, a ministar ekonomije Johann Schneider-Ammann rekao je da se nada da će Švicarska postati „kripto nacija“ u pravom smislu te riječi.

Za razliku od Singapura, bitcoin se u Švicarskoj smatra legalnim sredstvom plaćanja. Burze su također legalne, no zahtijevaju registraciju kod švicarskog tijela za nadzor financijskog tržišta.

Lihtenštajn

Smješten u srcu EU-a, Lihtenštajn se pridružio kratkom popisu zemalja koje su kriptovalutama dale pravni status. Njihova vlada je čak nedavno usvojila prijedlog za stvaranje novog zakona o tokenima i pružateljima usluga vezanim za virtualne tokene, pod nazivom The Blockchain Act.

Ovaj prijedlog, usvojen u svibnju 2019., omogućava tokeniziranje bilo koje imovine. Znači da se sve, od nekretnina do obveznica i vrijednosnih papira, može označiti kao digitalna imovina i uvrstiti na kripto burze.

Malta

S tri nova zakona koja su nedavno donjeta, Malta je učvrstila svoj status nacije naklonjene kriptovalutama. Malteški regulatorni okvir za kriptovalute, blockchain i tehnologiju distribuiranog ledgera stupio je na snagu 4. srpnja 2019., odmah nakon održavanja prvog Blockchain Summit-a na Malti.

Problem na Malti je, međutim, što banke oklijevaju dodijeliti bankovne račune kripto startupovima i pružateljima kripto usluga, osim ako se nisu licencirali u MFSA (Malta Financial Services Authority). Proces licenciranja može trajati do 6 mjeseci samo za prvo ročište, što prisiljava startup kompanije da rade bez korištenja usluga lokalnih banaka.

Unatoč tome, mnoge velike kripto startup tvrtke i kripto giganti poput Binancea i Bittrexa preusmjerili su svoje poslovanje na Maltu kako bi izbjegli neprijateljske regulacije.

Ostale kripto friendly zemlje

Baš kao što je Malta, i otoci poput Gibraltara, Bermuda, Vanuatu, Venezuela, Mauricijusa i Kajmanskih otoka agresivno su zauzeli pro-kripto regulatorno stajalište. 

Nadamo se da će u 2020. godini još veći broj zemalja dovršiti i preuzeti regulatorne oblike kako bi konačno pojasnili svoj stav oko kriptovaluta. Nakon toga je moguće postaviti infrastrukturu za regulaciju i primjenu. Na taj način, omogućiti će se ubrzanje inovacija i usvajanja kriptovaluta na globalnoj razini.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X