Napravljena prva uspješna Lightning network transakcija

0

Svi smo svjesni problema koji postoje u Bitcoin blockchainu, brze i jeftine transakcije sada zvuče samo kao san, no možda je realizacija rješenja iza ugla. Napravljena je prva transakcija na Lightning mreži ali ovoga puta na pravom Bitcoin blockchainu.

Lightning transakcija na Bitrefillu

Software inženjer Alex Bosworth je izjavio da je napravljena prva uspješna transakcija na lightning mreži i to na pravom blockchainu, a ne na testnom okružju. Tvrdi da je platio svoj račun za telefonske usluge bez naknade, a transakcija je izvršena instantno. Bitrefill je online usluga koja omogućuje korisnicima da plate svoje pretplate za mobitel s Bitcoinom i Litecoinom, a omogućuju to za više od 600 providera u više od 150 država svijeta.

Sergej Kotliar, direktor Bitrefilla, je objasnio za portal news.bitcoin.com koja je motivacija stajala iza ovoga pothvata.

Kao što svi znamo, blockchain se trenutno ne može skalirat i zahtjeva kompromis između decentralizacije i efikasnosti. Lightning mreža je način koji bi omogućio oba koncepta bez potrebe za kompromisom. Dobro korisničko iskustvo (jeftino i brzo), a također povjerenje koje imamo u decentralizaciji. Želimo omogućiti taj način kao platnu metodu i napravit ćemo što moramo da bi bili u prednosti s razvojem.

Integracija lightning mreže za potrebe plaćanja je vrlo jednostavna za implementirati i Bitrefill već radi na daljnjem razvoju. Kotlar objašnjava:

Prvo ćemo omogućiti plaćanje Bitrefill narudžba preko lightning mreže. To je za nas najlakša implementacija. Drugi korak bi bio potpuna integracija podrške za lightning mrežu (slanje i primanje transakcija) na račune naših korisnika.

Najveći problem kod novih i inovativnih tehnologija je implementacija rješenja u produkciji. Tada pravi problemi postanu vidljivi. Mala smo kompanija, ali vjerujemo da je bitno da pomognemo koliko god možemo. U našem slučaju, to je barem implementacija ove tehnologije do te razine da postane dostupna i da se na njoj može testirati.

Nakon što je Steam ukinuo Bitcoin, Bitrefill je ponudio rješenje

Bitrefill je poznat po tome što je nakon odluke Steama da neće više prihvaćati Bitcoin kao sredstvo plaćanja, omogućio korisnicima da preko njih s Bitcoinom kupe voachere koje tada mogu trošiti na Steamu. Tom odlukom su ponovno omogućili svima koji to žele da i dalje mogu kupovati igre s Bitcoinom.

U cijeloj ovoj priči nedostaju pravi dokazi

Zanimljivo je što za sve ove tvrdnje od strane Bitrefilla ne postoje konkretni dokazi. Mnogi iz industrije su izrazili negodovanje jer bi trebali vjerovati da je izvršena prva transakcija nad pravim blockchainom samo na temelju screenshota, a nigdje nije navedena transakcija gdje svi možemo provjeriti je li naknada uistinu bila besplatna ili je sve ovo samo eksponiranje kompanije.

Što vi mislite? Je li uistinu izvršena prva prava transakcija ili je sve samo medijska kampanja?

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Izvor: News Bitcoin

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X