Nova nadogradnja Bitcoin protokola ima čak 55 popravaka

0

Bitcoinov osmi rođendan obilježen je novim nadogradnjama softwera. Unatoč tomu što su sve oči bile uprte na eskalirajuću cijenu, najnovija nadogradnja softwera (na verziju 0.13.2) je najnovija od mnoštva nadogradnji koje bi uskoro trebale izaći, a koje će biti objavljene od strane volonterske grupe koja je znana po imenu ”Bitcoin Core”.

Iako vjerojatno neće biti tako velika nadogradnja kao što je bila verzija 0.13.0, bez obzira na to ova nadogradnja popravlja mnoge greške i bugove, a uz nju će biti dostupna i mogućnost koja će omogućavati ugrađeni novčanik koji će puno češće reagirati na promjene koje će se događati u memoriji. Ostale nadogradnje će uključivati poboljšanu brzinu reakcije blokova na mreži  te promjene koje će biti usmjerene na to da se mineri lakše mogu prilagoditi na SegWit, riješenje koje je dosta aktualno u zadnje vrijeme. S velikim nadogradnjama dolaze i dodatne mogućnosti dok će one manje nadogradnje najviše poslužiti za ‘poliranje’ velikih nadogradnji na način da se manjima rješavaju problemi oko bugova i nedostataka oko performansi, čime će se sam program učiniti dosta robustnijim (unatoč tomu što su pravila konsenzusa isto tako ponekad dodana kao dio manjih nadogradnji).

Sve u svemu, 28 suradnika je stvorilo čak 55 promjena koje su sve zajedno spojene u jednu veliku nadogradnju. Prije puštanja programa u upotrebu on je zahtijevao i prethodno testiranje (od kojih se svako manifestiralo u obliku novog kandidata za puštanje u upotrebu), ali s obzirom da nikakvi problemi nisu prijavljivani nakon puštanja novog kandidata u upotrebu, grupa developera ga je odlučila složiti u jedan paket i distribuirati ga.

Da biste omogućili instaliranje nadogradnje (ovo je ono što developeri savjetuju svima koji žele poboljšanja u performansama), potrebno je isključivanje programa, instaliranje najnovije verzije nadogradnji te ponovno pokretanje. Iako neće svi koristiti najnoviju nadogradnju, u prosjeku 53% korisnika koristi verzije 0.13.0 ili novije.

”Zadržavanje” SegWit-a

U isto vrijeme nažalost situacija u vezi najnovije verzije nije baš idealna. Iako je nadogradnja koja je u sebi sadržavala SegWit kod za aktivaciju bila puštena u upotrebu u listopadu, samo oko 25% minera je zasad ‘dalo signal’ za potrebu nadogradnje, što je puno manje od očekivanog broja od barem 95% koliko je potrebno da bi se nadogradnja uopće i pokrenula.

No, unatoč ovom polaganom napretku, ova verzija ipak daje naznake za nastavak nadograđivanja koda.

Ususret ovome, Bitcoin Core nastavlja rad na idućoj nadogradnji (verzija 0.14.0) koja bi trebala biti puštena u upotrebu najranije u ožujku 2017. godine. Ono što je najvažnije jest to kako su se u pogledu nadogradnji koje bi trebale izaći iduće godine developeri najviše usredotočili na privatnost i poboljšavanje parametara koji su vezani uz mjerenje.

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X