Kako je prošla Shift konferencija u Zagrebu?

0

Otvaranje Shift Money konferencije održalo se 17.11.2019. godine u Zagrebu, dok se sadržaj konferencije održavao kroz 18. i 19. studeni u zagrebačkoj Laubi. Ova dvodnevna konferencija okupila je FinTech stručnjake iz regije i svijeta koji su raspravljali o inovacijama na tržištu koja se tiču kripto industrije, a sudionici su imali priliku poslušati predavanja o više od 50-tak FinTech startupa, tvrtki, banaka i drugih projekata iz tog područja.

Otvaranje Shift Money konferencije

Poznato je da se na Shift Money konferencijama velika pozornost pridaje budućnosti novca, a samim time jedna od tema su kriptovalute. Na konferenciji je prisustvovalo preko 1000 FinTech profesionalaca

Nakon inicijalnog govora od strane osnivača konferencije Ivana Burazina, na pozornicu je stao keynote predavač kojeg smo najavili u prije konferencije, Rob Frohwein. Rob Frohwein vlasnik je FinTech “Unicorna”, Kabbagea vrijednog 1,2 milijarde dolara. Kabbage se bavi izdavanjem automatiziranih zajmova do 250.000 američkih dolara malim i srednjim tvrtkama preko interneta u manje od 10 minuta. Frohwein je naglasio kako firme moraju težiti pronalaskom jedinstvenog identiteta, a ne predstavljati se kao novi Uber ili Amazon.

Svjetski kripto predstavnici na Shift Money konferenciji

Temu kriptovaluta pokrenuli su i vodili FinTech novinarka Camille Russo i Teck Chia, direktor developerske platforme Binance X. Binance X je platforma na kojoj “vanjskI” programeri mogu programirati te ju koristiti kako bi si olakšali razvoj svojih proizvoda i usluga. Kako se platforma brzo razvija, potrebno je osigurati kohezivan način za uključivanje i podršku programera u ekosustavu, tomu teži Binance X.

Firma vlasnik Binance X-a je Binance, koja je trenutno rangirana kao najbolja (i najprometnija) kripto mjenjačnica u svijetu, s dnevnim prometom od preko dvije milijarde američkih dolara. 

Teck Chia je naglasio kako je dugoročni cilj Binance X platforme je razviti developerski ekosustav i doprinijeti prihvaćanju kriptovaluta kao sredstva plaćanja širom svijeta. Također, Binance X potpomaže kripto zajednicu dodjelom vlastitih financijskih i tehnoloških potpora (kao što su analitički alati, kripto novčanici, alati za trgovanje i drugi) raznim kripto projektima.

Direktor Binance X-a govorio o budućnosti blockchaina

Chia je osim o Binance X platformi odgovarao i na pitanja o kripto tehnologiji općenito. Tako je naglasio kako smatra da je postepeni razvoj ono što je potrebno kripto tržištu i bez čega ne može opstati. Neprimjeren hype može samo naštetiti kripto tržištu u dugom roku, jer se u tom slučaju ponavlja situacija s početka 2018. godine kada su cijene otišle previsoko te su mnogi ljudi izgubili novac kada je cijena kriptovaluta počela strelovito padati. Takav događaj usporava prihvaćanje kripta u razne svakodnevne aktivnosti (pretežito transakcije).

Razlog tomu je visoka volatilnost zbog koje javnost percipira kriptovalute kao visoko rizičan financijski instrument, a ne kao revolucionarnu tehnologiju kojoj je zadaća olakšati i poboljšati život pojedinaca. Chia vjeruje kako za brži uspjeh kripto svijeta postoje i dodatne prepreke, kao što su: složenost razvoja na blockchainu, složeniji developerski alati nego kod primjerice razvoja aplikacija za mobitel te nedovoljno korisnika i slučajeva za korištenje. 

Usporedio je potencijal blockchaina s trenutkom prije pojavljivanja prvog iPhonea, kad su mobiteli bili tek sredstvo za razgovor i slanje SMS-ova dok prve aplikacije nisu promijenile njihove mogućnosti te u potpunosti promijenile način na koji percipiramo i koristimo mobitel.

Osim kripto tema, konferenciju su obilježila i dva panela. Panel o društvu bez gotovine koji je vodio Nikola Pavešić iz Nikkeija, a u njemu su sudjelovali Luka Tomašković iz Zagrebačke banke, Dejan Donev iz Keksa, Elena Lavezzi iz Revoluta i Daniel Lenardić iz KPMG-a.

Pobjednici Shift Money Startup FinTech Challengea 

Shift FinTech Challenge je natjecanje u kojemu su se startupi imali priliku predstaviti se mentorima i investitorima iz najpoznatijih fondova kao što su 500startups, Techstars, SoftBank te Plug and Play, koji su se ovim putem ponudili izaći u susret perspektivnim startupima pri realizaciji njihovih ideja. Uz već navedena događanja na konferenciji, startup natjecanje bilo je jedan od highlighta za posjetitelje Shift Money-a. 

Titulu pobjednika StartUp Challengea ove odnio je blockchain startup AMPnet. Riječ je o platformi koja omogućuje crowdfunding zajednicama koje planiraju implementaciju obnovljivih izvora energije u svoju infrastrukturu, odnosno prikupljanje sredstava za ulaganje u obnovljive izvore energije, kupovinu i prodaju električne energije te prodaju električne energije na veleprodajnom tržištu.

Na drugo mjesto zasjeo je startup Pynk, servis koji pojedinačnim investitorima daje savjete o ulaganju koristeći kombinirano mišljenje financijskih stručnjaka, mišljenja članova svoje zajednice i zaključke umjetne inteligencije koja pomoću dostupnih podataka procjenjuje što je optimalna investicija.

Treće mjesto osvojio je Sync, koji sloganom ‘budućnost bankarstva u jednoj aplikaciji’ korisniku olakšava da sve svoje račune vodi u samo jednoj aplikaciji te tako olakšava pregled i upravljanje Vašim financijama.

Moramo izraziti zadovoljstvo sadržajem ovogodišnje Shift Money konferencije te još jednom pohvaliti organizatore koji svojim trudom svake godine čine Shift Money boljom i prepoznatljivijom konferencijom te tako pozcionira Hrvatsku na kartu svjetske FinTech scene.

Napišite nam vaše dojmove u komentarima ako ste prisustvovali konferenciji 🙂

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X