Što je Bitcoin ETF i zašto se toliko iščekuje?

0

U kripto zajednici se ovo ljeto svakodnevno proteže famozni Bitcoin ETF, sveti gral spašavanja velike kripto depresije 2018. U javnosti se počela širiti popularnost o mogućnostima Bitcoin ETF-a pa smo u nastavku odlučili opisati što je on i zašto je dobio toliko pozornosti.

Što je to ETF?

Prema definiciji s Investopedie, ETF odnosno Exchange Traded Fund je investicijski instrument koji prati bilo kakav index (npr. CROBEX), robu, obveznice ili čak košarice različitih tržišnih imovina (asseta). ETF-om se trguje kao i s klasičnom dionicom te tipično imaju puno veću likvidnost i manje transakcijske naknade od uzajamnih (mutual) fondova zbog čega su puno atraktivniji individualnim investitorima. Fondovi koji trguju s ETF-om kupuju podložnu imovinu (u našem slučaju bitcoin), prebacuju to u dionice te dalje distribuiraju prema pojedinačnim investitorima odnosno dioničarima.

Bitcoin ETF 

Bitcoin ETF je financijski instrument koji će pratiti index cijene i replicirati njegovo dnevno kretanje, a time se omogućuje da klijenti s brokerskim računima mogu investirati u kriptovalutu bez da se brinu o izazovima kupovanja i sigurne pohrane. Da bi bio lansiran, Bitcoin ETF mora prvo proći odobrenje SEC-a. Iza kratice SEC stoji Securities and Exchange Commission odnosno agencija koja regulira trgovinu vrijednosnih papira te brine o zaštiti investitora na području SAD-a te je ona trenutno jedan od najbitnijih “checkpointova” koju ETF mora proći kako bi došao na tržište kapitala. 

Prvi Bitcoin ETF predložen je SEC-u od strane Winklevossa 1.srpnja 2013., a prijedlog je odbijen skoro četiri godine kasnije 10. ožujka 2017. Tržište je u tom trenu negativno reagiralo te je cijela presuda utjecala na pad cijene bitcoina u sljedećih 2 mjeseca.

Trenutno stanje na tržištu

22. kolovoza, SEC je donio svoju presudu na 9 različitih ETF-ova koje su podnijela 3 fonda, ProShares, Direxion i GraniteShares.

Popis ETF proizvoda – Izvor: https://cryptoslate.com/what-will-it-take-to-get-the-bitcoin-etf-approved/

Obrazloženje SEC-a u vezi s odbijanjem gore navedenih zahtjeva iznosi sljedeće:

“Komisija je odbila predložene proizvode zbog toga što burza nije zadovoljila postojeće prakse pod zakonom Exchange Act and the Commission’s Rules of Practice gdje je potrebno demonstrirati da je prijedlog konzistentan sa zahtjevima Exchange Act sekcije 6(b)(5), konkretno da su proizvodi dizajnirani da spriječe maliciozne i manipulativne radnje i prakse. 

Nadalje, ponovno su se dotakli zabrinutosti zbog neadekvatne “otpornosti” na manipuliranje cijenama, a uz to istaknuli da Bitcoin tržište nije tržište od “znatne” veličine gdje se mogu primijeniti prakse nadzora i aktivnosti koje se provode na ostalim tržištima kapitala.

Retrospektiva SEC-a nakon odbijanja

Možemo zaključiti da SEC trenutno vidi dosta izazova u regulaciji Bitcoin ETF-a kroz prizmu manipulacija i malicioznih radnji, što je i očekivano jer na tržištu postoji popriličan broj igrača koji su sposobni u ovom trenu utjecati na manipulacije cijene. Iako bi ETF donio novi kapital na tržište, a samim time i disperziju postojećih “whaleova”, potrebno je prvo još malo sazrijevanja i evolucije cijelog ekosustava prema većem standardu.

Cointelegraph je i na tu temu bio u kontaktu s profesorom Emin Gün Sirerom, koji je imao pozitivne misli vezane uz SEC odluku:

“Zaključak od strane SEC-a je apsolutno fer. Dobra vijest je da ne govore ništa negativno o kriptovalutama kao klasi imovine. U stvari, čini se da su predodređeni da ga prihvate u istoj kategoriji kao i svaki drugi asset, a primjenjuju se isti standardi kao i svi ostali. Problemi koje navode nisu s imovinom, već s ekosustavom koji je izgrađen oko nje. “

Nastavno na svoju odluku, SEC je dan kasnije (23.08) najavio da će napraviti reviziju svih 9 spomenutih ETF-ova što utvrđuje njihovu namjeru da pomno analiziraju predložene financijske proizvode i donesu čim pravedniju odluku. S ovom izjavom nisu specificirali krajnji rok ove revizije.

Možemo biti poprilično sigurni da u 2018. nećemo vidjeti regulirani Bitcoin ETF, no prvi kvartal 2019 bi svakako mogao dovesti isti na tržište kapitala i samim time otvoriti vrata novim investitorima i trgovcima.

Što će donijeti Bitcoin ETF?

Licenciranje i regulirani ulazak Bitcoin ETF-a moglo bi imate znatne posljedice na kripto tržište kakvo poznajemo danas. Prvotno, ETF-ovi bi donijeli osjećaj sigurnosti na tržišta jer isti moraju biti osigurani. To bi značilo da investitori više nisu izloženi rizicima gubitka investicije zbog hakiranja, gubljenja privatnih ključeva, gašenja mjenjačnica i slično. Ovakav nivo osiguranosti privući će mnogo više investitora koji su spremni uložiti svoj novac u kripto tržište.

Nadalje, ETF mehanizam otvara vrata tržišta kriptovaluta prema institucionalnim investitorima. S regulatornom sigurnošću i mitigacijom gore spomenutih rizika, veliki igrači napokon imaju igralište na kojem mogu zaigrati svoje investicijske strategije. Mnogi predviđaju da u trenutku dolaska ETF-a na tržište, bitcoin bi mogao odraditi iste pokrete kao što je to napravilo i zlato kad je za njega uveden ETF.

 

Iako zvuči kao dobar i logičan slijed razvoj tržišta, postoji i druga strana mišljenja koja dolazi od jednog od najpoznatijih lica kripto zajednice, Andreasa Antonopolusa. Antonopolus je nedavno izjavio da smatra da je Bitcoin ETF loša ideja te da će trajno naštetiti ekosustavu jer ETF kao takav esencijalno eliminira inicijalnu potrebu za decentraliziranim financijskim mrežama te oduzima slobodu, privatnost i autoritet kojeg bi investitor inače imao nad svojim novcima.

“Bitcoin ETF će u osnovi biti vrlo veliki čuvar bitcoina. Taj veliki skrbnik zadržat će bitcoin u ime dioničara i dati im razmijenjeni udio (dionicu) u tom bitcoinu.”

 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X