Tesla uložila 1.5 milijardi dolara u Bitcoin!

0

Tesla je potresla financijsko tržište u ponedjeljak nakon što je SEC potvrdio da je proizvođač električnih vozila u svoju bilancu dodao Bitcoin.

Oko 7.7% novčane pozicije u bilanci Tesle čini Bitcoin

Posljednja Teslina prijava Obrazac 10-K za fiskalnu godinu koja je završila 31. prosinca 2020. pokazuje izdvajanje 1,5 milijardi dolara za Bitcoin. Kako ističe Bitwiseov istraživač David Lawant, Teslina izloženost Bitcoinu predstavlja otprilike 7,7% njegove bruto novčane pozicije. Te brojke izvodi iz Teslinog novca i ekvivalenata, koji su do kraja 2020. godine iznosili bruto 19,4 milijarde dolara, odnosno 9,8 milijardi neto duga i financijskih najmova.

Teslina kupnja Bitcoina svrstava ga u vrh popisa korporativnih kupaca ove kriptovalute. Samo je još jedna tvrtka o kojoj smo puno pisali, MicroStrategy, kupila više digitalne imovine kao dio svojih strateških rezervi.

Vijest o Teslinom sudjelovanju na tržištu Bitcoina u ponedjeljak je izazvala značajan porast cijene. Cijena Bitcoina dosegla je oko 48.000 dolara, lako nadmašivši svoj prethodni ATH. Tržišna kapitalizacija Bitcoina prvi je put premašila 850 milijardi dolara. Pored dodavanja Bitcoina u bilancu, Tesla planira prihvatiti digitalnu imovinu kao način plaćanja. Štoviše, Bitcoin koji dobije neće biti likvidiran za gotovinu, već će se dodati u Teslinu bilancu.

Tesla predvodi usvajanje Bitcoina u ključnom trenutku bull marketa. S obzirom na sklonost Elona Muska pomicanju ovog tržišta, Teslina novootkrivena izloženost Bitcoinu mogla bi ubrzati njegovo usvajanje u kratkom roku. Bitcoin je također pobudio interes velikih korporacija. Webinar o kupnji Bitcoina od strane tvrtke Microstrategy prošli je tjedan zabilježio preko 1400 registracija.

Cijena Bitcoina “odletjela” iznad 48.000 USD

Podaci s platforme TradingView govore da se dogodio iznenadni skok cijene Bitcoina preko 48.000 dolara nakon vijesti o Teslinim planovima adopcije Bitcoina. Prijava američkog regulatora, SEC-a, pokazuje da tvrtka kupila Bitcoin u vrijednosti 1,5 milijardi dolara.

Iz Tesle su izjavili kako su u siječnju 2021. ažurirali investicijsku politiku kako bi im pružila veću fleksibilnost za daljnju diverzifikaciju i maksimiziranje povrata gotovine koja nije potrebna za održavanje odgovarajuće operativne likvidnosti. Kao dio politike koju je Odbor za reviziju uredno odobrio, dio takve gotovine mogu uložiti u određenu alternativnu rezervnu imovinu, uključujući digitalnu imovinu, zlatne poluge, fondove kojima se trguje na zlatu i drugu imovinu kako je određeno u budućnosti. Ali najzanimljiviji dio ove nove politike vidi se u daljnjoj izjavi:

“Nakon toga uložili smo ukupnih 1,50 milijardi dolara u Bitcoin prema ovoj politici i s vremena na vrijeme ili dugoročno možemo stjecati i držati digitalnu imovinu. Štoviše, očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti početi prihvaćati Bitcoin kao oblik plaćanja za naše proizvode. Podložno važećim zakonima i u početku na ograničenoj osnovi, koju možemo ili ne moramo likvidirati po primitku.”

Ovaj potez slijedi nakon snažne uključenosti izvršnog direktora Elona Muska u kripto svijet. Najbogatiji čovjek na svijetu je prošlog tjedna otvoreno izjavio da je “pristaša” Bitcoina.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X