Trgovanje Bitcoinom: Vodič za početnike 2

0

Bitcoin je jedna od onih kriptovaluta koja se tijekom vremena pokazala poprilično profitabilnom, kako za profesionalce, tako i za početnike. Ova digitalna valuta ima ogromno tržište i njome se trguje na svim burzama na koje ćete ikad naići.

Ono što je uvelike doprinijelo tome da privuče mnoge ulagače je njegova volatilnost. Bitcoin je stvorio ogromnu količinu hypea, do te mjere da ako netko razmišlja o kriptovaluti, vjerojatno razmišlja ili govori uglavnom o Bitcoinu.

Kako i zašto trgovati Bitcoinima te što biste trebali znati prije nego što uložite u ovu kriptovalutu, saznajte u nastavku.

Bitcoin je globalna kriptovaluta

Za razliku od većine drugih digitalnih valuta, bitcoin je diljem svijeta prihvatljiv kao sredstvo plaćanja u raznim djelatnostima, od ugostiteljstva pa sve do prijevozničke industrije.

Bitcoin je okosnica svake razmjene kriptovaluta i, kao što smo već spomenuli, naći ćete ga na gotovo na bilo kojoj burzi koje se možete sjetiti. Ipak, mnogim je korisnicima teško odlučiti se za najbolju platformu za trgovanje Bitcoinom.

Na što sve treba paziti na platformama za trgovanje kriptovalutama:

Sigurnosni standardi

Sigurnost je osnovni sastojak kripto prostora. Mnogi korisnici svakodnevno su na gubitku zbog krađe digitalnog novca. Da biste to izbjegli, obavezno istražite razinu sigurnosti na platformi i dobro se informirajte. Pažljivo čitajte recenzije i pripazite na slučajeve kršenja sigurnosti u prošlosti sustava. Budite svjesni sigurnosnih mjera platforme, poput toga koristi li dvofaktorsku provjeru autentičnosti i šifriranje korisničkih podataka, kakva su pravila o privatnosti, ima li SSL certifikat (pazite na “HTTP //” na URL-u web lokacije) te otkriva li platforma bugove i ranjivosti sustava.

Dobra reputacija

Dobra, povoljna kupnja, prodaja ili razmjena korisnicima daje mogućnost da o njoj prošire vijest. Svakako posjetite različite forume kao što su Quora, Reddit i/ili BitcoinTalk i putem njih saznajte više o kupnji, prodaji i razmjeni kriptovaluta. Ono što bi bilo dobro saznati su informacije vezane za učinkovitost korisničke podrške određene platforme, iskustva drugih korisnika, kao i sve prednosti i nedostatke platforme. Naravno, trebali biste očekivati da ćete sa svakom razmjenom pronaći neke nedostatke, ali najvažnije je da su nedostaci koje pronađete zanemarivih razmjera.

Naknade za transakcije

Osim načina plaćanja, važno je znati što se sve i koliko naplaćuje za depozite, povlačenje i trgovanje. Neke burze nude besplatne depozite i povlačenja, dok druge naplaćuju sve ostale transakcije osim trgovanja. Bez obzira na slučaj, temeljito istražite platforme koje imaju najnižu proviziju ili one koje za korisničke transakcije nemaju nikakvu proviziju.

Korisničko sučelje

Ovo bi trebalo biti među prvim stvarima na koje treba obratiti pozornost kad je riječ o dobroj razmjeni. Imajte na umu da trgovanje bitcoinima neće biti uspješno ako se prijavite na platformu koja vam se čini poput znanstvene fantastike i na kojoj se uopće ne snalazite.

Platforme za svakodnevno trgovanje bitcoinima za početnike i stručnjake:

Bitcoin mjenjačnica

Iza Bitcoin mjenjačnice stoji hrvatska firma Electrocoin koja se bavi posredovanjem i trgovinom kriptovalutama. Electrocoin iza sebe osim bitcoin mjenjačnice ima i još nekoliko uspješnih projekta od kojih izdvajamo Paycek i projekt u kojem se u Hrvatskim poštama mogu mjenjati kriptovalute u kune.

Bitcoin mjenjačnica ima izuzetno jednostavno i user friendly sučelje koje vam omogućuje kupnju Bitcoina i drugih kriptovaluta. Kupiti možete kunama, ali također možete i prodati svoje kriptovalute i kupiti druge kriptovalute.

Također, možete pogledati i naš vodič kako kupiti Bitcoin preko Bitcoin mjenjačnice, a kolege iz Ucionica.net pripremile su i kompletan video koji vas vodi kroz proces kupovine.

Coinbase

Coinbase je prva regulirana burza koja je započela trgovati Bitcoinom i koja se nalazi među svjetski najbolje ocijenjenim burzama. Ova burza ima neke od najboljih mjera sigurnosti i trguju samo s nekoliko odabranih kriptovaluta, uključujući Bitcoin i djeluje u 100+ zemalja diljem svijeta.

Binance

Ovo je još jedna popularna platforma koja trguje Bitcoinima i drugom digitalnom imovinom. Binance je podrijetlom iz Kine, ali je svoje sjedište preselio na Maltu, jednu od kripto-prijateljskih zemalja. Ova je platforma poprilično nova na tržištu, pokrenuta je tek 2017. godine, no uspjeli su se uskladiti sa standardima sigurnosti, trgovanja i korisničke podrške koji su postigle samo platforme koje postoje već gotovo deset godina. U pogledu trgovanja, Binance je dosljedno ostao među prvih pet najviše rangiranih svjetskih burzi.

Kriptomat

Kriptomat je servis za kupovinu i prodaju kriptovaluta preko bankovnog računa i kartica te nudi izuzetno korisničko iskustvo.

Usluga trenutno omogućuje razmjenu 29 kriptovaluta te je dostupan na 23 jezika, što ga čini odličnim izborom za ljude koji se najbolje snalaze na svom materinjem jeziku.

Osim toga, njihova usluga nudi obrazovne sadržaje, uglavnom usmjerene ka početnicima, ali istovremeno vrlo korisne za sve one koji žele ostati informirani o događajima u kriptoindustriji.

Cex.io

Cex.io je jedna od najstarijih platformi za trgovanje Bitcoinima. Trenutno djeluje u 99% zemalja širom svijeta, uključujući 50-ak država u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnovan 2013. godine, Cex.io je registriran u FinCEN-u (Ured za suzbijanje pranja novca SAD-a ) i ponosi se primjenom KYC (Know Your Customer) standarda i AML (Anti Money Landing) politika, koje platformu kvalificiraju kao jednom od najsigurnijih i onoj kojoj se najviše vjeruje u prostoru kripto valuta.

Bitstamp

Baš kao i Cex.io, Bitstamp je u svijetu kriptovaluta prisutan već neko vrijeme, a osnovan je 2011. godine. Razmjena je u početku većinu svojih operacija ograničila na Europu, ali s vremenom je raširila svoja krila na preko 80 zemalja diljem svijeta.

Bitstamp je popularno poznat po svojoj sposobnosti da zadovolji početnike i napredne korisnike putem dva skupa sučelja: početničkih i naprednih.

Platforma je među najvišim svjetskim trgovinskim burzama s prosječnim dnevnim volumenom trgovanja od 127 milijuna dolara.

Kraken

Kraken je burza koja posluje na globalnoj razini i koja postoji već pet godina.

Kad je riječ o sigurnosnim pitanjima, Kraken se može pohvaliti nekim visokotehnološkim sigurnosnim kontrolama kao što su dvofaktorska provjera autentičnosti i PGP / GPG enkripcija.

Popis je poprilično dugačak, ali nadamo se da smo vam za sada olakšali između užeg izbora i da ćete lakše odabrati jednu od navedenih burzi koja će biti prikladna platforma za vas.

Savjeti za profitabilno trgovanje Bitcoinom

  1. Nikada ne ulažite više nego što ste spremni izgubiti
  2. Kao i za bilo koji drugi posao, napravite plan trgovanja
  3. Svoje kriptovalute uvijek prenesite i pohranite u izvanmrežni novčanik
  4. Ne dopustite da emocije pokreću vaše trgovačke odluke; ostanite čvrsti i neutralni do kraja, čak i kad situacija nije najpovoljnija
  5. Nastavite nadograđivati svoje znanje stalnim učenjem

Ako razvijete čvrst plan i dovoljno se informirate, trebali biste moći trgovati profitabilnije od prosječno iskusnog trgovca, čak i kao početnik. U slučaju da imate bilo kakvih pitanja, slobodno ih napišite u komentaru, rado ćemo vam pomoći.

Ovdje prikazana stajališta i mišljenja isključivo su stajališta autora i ne odražavaju nužno stavove Crobitcoina. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik i prilikom donošenja odluke trebali biste provesti vlastito istraživanje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X