Električni automobili uz blockchain

0

U evoluciji Njemačke potrošne industrije, jedno energetsko poduzeće odlučilo je iskoristiti blockchain tehnologiju kao način smanjenja troškova i poboljšanja korisničkog iskustva. Slučaj? Električni automobili.

Prije pet godina, Njemačka vlada najavila je namjeru za smanjenje energije u nuklearnim elektranama, potez koji je donesen kao posljedica još uvijek neriješene nuklearne katastrofe u Fukushimi (Japan).

RWE, njemačko energetsko poduzeće s više od 20 milijuna korisnika diljem svijeta, jedno je od tih poduzeća koje posjeduje infrastrukturu za ugljen i za nuklearnu energiju. Prema izvještaju iz 2014, RWE je prijavilo oko 52 milijarde dolara prihoda. Međutim kao i ostala energetska poduzeća u Njemačkoj, RWE čeka budućnost u kojoj je njihov primarni izvor energetske proizvodnje pred zakonskim promjenama. Realnost je pogurala RWE u inovaciju i kao posljedicu poduzeće je osnovalo interni tim koji će evaluirati kako blockchain tehnologija može pomoći smanjiti cijenu na način da se smanje troškovi vezani za prijenos energije. Poduzeće se udružilo sa Ethereum zasnivanim startupom Slock.it, koji je osnovao bivši Ethereum CCO Stephen Tual, kako bi razvili prototipe uključujući i tu tehnologiju.

U posljednjem intervjuu za CoinDesk, RWE blockhain voditelj tima Carsten Stöcker diskutirao je o jednoj mogućoj primjeni – platformama za punjenje električknih automobila koje će koristiti blockchain baziranu tehnologiju “pametnih ugovora” za autentikaciju korisnika i proces naplate.

“Željeli bismo riješiti te probleme i zaista pogurati razvoj električnih automobila naprijed na način da stvorimo jednostavnu i dostupnu infrastrukturu za električno punjenje.”

Budućnost punjenja automobila

Prema Stöckeru, projekt već ima funkcionalan prototip koji je nedavno debatirao na Lift konferenciji u Ženevi (Švicarska). Stöcker je rekao da sljedeća faza uključuje uzimanje prototipa i testiranje sa stvarnim električnim automobilima i platformama – proces koji će se odvijati kroz sljedeću godinu.

Električni automobili

Prototip radi na Ethereum blockchainu, gdje su platforme za punjenje točka na kojoj se korisnik autentificira i obavlja plaćanje. Na prototipu, korisnik komunicira s platformom prihvaćajući “pametni ugovor” koji je programiran na Ethereum mreži. Prije punjenja, korisnik obavlja depozit na mrežu, koji je kasnije potvrđen nakon što je transakcija obavljena.

Jedna od ključnih razlika između platforma danas i RWE prototipa je način na koji se korisnicima naplaćuje usluga. Umjesto da korisnik plaća količinu vremena za koju je spojen na platformu – najčešće količina u satima, korisnici kupuju količinu energije koju utroše tijekom procesa punjenja.

Ideja iza ovog eksperimenta je da će korisnici uštedjeti novac kroz korištenje mikrotransakcija, a sama energija biti će dostavljena efikasnije kao rezultat ovog pristupa. Sljedeći koraci po Stöckeru uključuju pregled pravnih regulativa i zahtjeva koji bi mogli utjecati podizanje takve infrastrukture. Također, Stöcker je rekao kako je poduzeće već započelo taj proces, sa posebnim naglaskom na Njemačku kao inicijalni test, kako većina RWE-ove infrastrukture i razumijevanja zakona leži upravo tamo.

Autonomno poslovanje

Korak za primjenu blockchaina predstavlja moguću promjenu u načinu kako poduzeće komunicira s korisnicima njihovih usluga. U slučaju platforma za punjenje spojenih na blockchain mrežu, korisnici bi poslovali sa “strojevima u ime RWEa”, objašnjava Stöcker.

“Ono što je najuzbudljivije u cijeloj priči je da će ljudi biti u mogućnosti koristiti pametne ugovore sa strojevima direktno, umjesto rada s ljudima ili poduzećima”.

Iz Stöckerove perspektive, blockchain tehnologija može pomoći preoblikovati kako RWE upravlja postojećim platformama za punjenje automobila. “Nužan korak”, s obzirom na skup proces izgradnje i održavanja tih platformi. Stöcker je predložio da bi se rad na ovom specifičnom projektu mogao stopiti sa ostalim inicijativama, uključujući rad na nezavisnom upravljanju automobila. Taj koncept spominjan je u prošlosti kao mogući smjer za aplikacije s “pametnim ugovorima”.

Kaže kako tehnologija “odjekuje vrlo vrlo glasno” sa RWE-ovim širom vizijom za tehnološku inovaciju, nazivajući je “ključem” u narednim napredcima. “Razmatramo mogućnosti i kombinacije blockchain-a i dostave energije i poprilično smo sigurni kako ovaj pristup može promijeniti mnoge industrije vezane za energiju, mobilnosti i lanac dostave”.

Izvori:
CoinDesk, German utility company turns to blockchain amid shifting energy
Cars2Go, Charging station (image)
RWE, RWE charge station (image)

Share.

About Author

I'm a student whose primary interests lies in IT management, Software Engineering and Internet of Things. As interest in crypto-currencies is rising fast, on start-up project "Hrvatski Bitcoin Portal" my goal is set to find and gather community and connect them in this interest field. Besides that, my focus is on all cutting edge technologies and principles that shape world of informatics.

Leave A Reply

X