Ethereum prešao 3.000$, očekuje li nas Flippening?

0

Ethereum je danas probio snažnu psihološku resistance razinu od 3.000 dolara po ETH tokenu, a cijena u trenutku pisanja je 3.190 dolara. Samo u zadnjih tjedan dana, cijena druge najveće kriptovalute porasla je za 38%, a što ovo znači za Ethereum.

Ethereum vrijedniji od Disneyja i Bank of America

Značajan rast cijene doveo je Ethereumu do veće tržišne kapitalizacije od giganata poput The Walt Disney Company i Bank of America. Pokretač gotovo cijelog kripto ekosustava trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od oko 370 milijardi dolara prema CoinGeckou. Za usporedbu, Bitcoin trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 1,100 bilijuna dolara, što je ispod ukupne tržišne kapitalizacije srebra (1,416 bilijuna dolara), ali iznad društvene mreže Facebook koja je na 923,12 milijardi dolara.

Izvanredan rast potaknuo je ponovne špekulacije o “Flippeningu”, odnosno da bi Ethereum mogao premašiti Bitcoin kao najveću digitalnu valutu na svijetu.

Čimbenici odgovorni za rast Ethereuma

Više čimbenika je odgovorno za uspon Ethereuma. Prvi je kontinuirani porast aktivnosti na njegovom blockchainu, uključujući i institucionalne jedinice: početkom tjedna Europska investicijska banka objavila je da će izdati dvogodišnju digitalnu obveznicu vrijednu 121 milijun dolara u suradnji s bankarskim subjektima poput Goldman Sachsa. Maloprodajni interes za DeFi sektor također raste odnedavno, a ukupni TVL (total value locked) doseže zapanjujući ATH od 100 milijardi dolara.

Međutim, nadogradnja „London“, koja uključuje EIP-1559, kao i naknadni prijelaz na ETH 2.0 koji uključuje model konsenzusa Proof-of-Stake, možda su glavni događaji koje investitori očekuju. Očekuje se da će ove nadogradnje mreže značajno smanjiti naknade za transakcije, kao i smanjiti iznos “nagrada” za minere. Posljedica ovoga trebao bi biti smanjeni prodajni pritisak za Ethereum. Sve o Ethereumu 2.0 saznajte ovdje.

David Hoffman, voditelj Ethereumove obrazovne medijske tvrtke Bankless, izjednačio je ove čimbenike kao ekvivalent tri zasebna “Halvinga”. Halving je događaj na Bitcoin blockchainu koji se odvija svake četiri godine. Tada se nagrada za bitcoin minere prepolavlja, a povijesno nakon Halving dolazi do znatnog rasta cijene. 

Međutim, Ethereum se suočava s konkurencijom u obliku drugih blockchaina koji omogućuju slične stvari. Rastuća popularnost Ethereuma djelomično je kriva za visoke naknade za transakcije, iako su se naknade smanjile u zadnjih nekoliko tjedana. U nedostatku održivih layer 2 rješenja za skaliranje znači da je više konkurentskih lanaca zabilježilo nagli porast aktivnosti, posebice Binance Smart Chain.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X