Što stoji iza rasta potražnje za Ethereumom?

0

Cijena Ethereuma ostvarila je novi ATH početkom ovog tjedna te nagovijestila početak alt sezone. Mnogi analitičari predviđaju da će Ether znatno nadmašiti svoj dosadašnji cjenovni maksimum od 2.130 dolara te nastaviti nadmašivati ​​Bitcoin (u pogledu postotnog rasta) u doglednoj budućnosti.

Iako je cijena važan faktor, bitno je pogledati fundamentalne aspekte koji dokazuju da je Ethereum nesumnjivo glavni igrač na kripto tržištu. On je dom vodećih DeFi i NFT projekata. Međutim, zbog ovoga se Ethereum blockchain susreće s dosad najvećim protivnikom, samim sobom.

Iako su mnogi layer one projekti tijekom godina bili proglašeni „ubojicama Ethereuma“, Ethereum se tek sada suočava s pravom konkurencijom, koja uglavnom dolazi zbog problema sa skalabilnošću i zagušenjem mreže. Razvoj Ethereum nadogradnji se značajno ubrzao tijekom ovog bull marketa, a svi ljubitelji ovog projekta nadaju se da će one riješiti glavne probleme s kojima se ETH suočava. U suprotnom ćemo možda vidjeti kako projekti sve više prelaze na suparničke platforme.

Ipak, Ether je neporecivi kralj altcoina, a po tržišnoj kapitalizaciji je od njega veći jedino Bitcoin. U ovom članku pišemo o čimbenicima koji utječu na povećanu potražnju za Ethereumom.

Tržište NFT-ova je popularno među poznatim organizacijama i slavnima

Izgleda da ipak nešto postoji iza NFT hypea jer u ovaj prostor ulaze sve veći mainstream igrači. Sve je više primjera upotrebe, posebno u industriji igara na sreću i svijetu umjetnosti. Međutim, digitalni umjetnici nisu jedini koji kapitaliziraju na trendu i istražuju tehnologiju.

Interes za NFT-ove možemo vidjeti od poznatih osoba poput Gary Vaynerchucka i Michael Jordana pa sve do sportskih organizacija poput Formule 1 i NBA-a. U industriju su se sada čak uključili i filmski studiji poput Warner Brosa. Ovo se pokazalo kao izniman način za generiranje dodatnih prihoda.

NFT-ovi nisu samo jedinstveni, oni stvaraocima sadržaja nude provjerljivo vlasništvo nad njihovim radom i pravedniji udio u dobiti tako da izbacuju posrednike. No, unatoč njihovom snažnom potencijalu da poremete razne industrije, NFT-ovi vjerojatno nisu glavna pokretačka snaga Etherovog nedavnog rasta.

Fed, kamate i DeFi

Iako se čini da NFT manija usporava, DeFi, naprotiv, ponovno ruši rekorde. Ukupna vrijednost zaključana (TVL) u DeFi protokolima sada iznosi preko 61 milijardu dolara. Znatan porast također je uočljiv u broju transakcija i cijeni DeFi tokena. Sve o DeFi sektoru saznajte ovdje.

Baš kao što Bitcoin služi kao ulaz za institucionalne investitore da uđu na kripto tržište, Ether tim istim investitorima daje priliku da eksperimentiraju s DeFi-jem. Više tvrtki i VC fondova, poput DeFi saveza (službeno Chicago DeFi Alliance), već uvelike ulažu u DeFi industriju.

Očekuje se povećan rast broja institucionalnih investitora koji imaju interes u DeFi. Ovo će pomoći povećanju likvidnosti, smanjenoj volatilnosti i povećanoj vjerodostojnosti u industriji. Mnogi DeFi projekti već razvijaju rješenja za institucionalne investitore, nudeći alate za upravljanje rizikom i druge usluge na institucionalnom nivou, kako bi te tvrtke mogle zaštititi svoje pozicije i minimizirati rizik.

Kamatne stope u središnjim bankama sada su vrlo blizu nule. To znači da kada uzmete u obzir inflaciju, ako štedite u fiat valuti gubite novac, naglašavaju DeFi stručnjaci. Za razliku od toga, u DeFi sektoru korisnici mogu zaraditi dvoznamenkasti godišnji prinos na stablecoine poput USDC-a ili USDT-a. Na ovaj način se korisnici štite od volatilnosti kripto industrije, a ostvaruju puno veće prinose od onih u tradicionalnoj industriji. Osim toga, korisnici DeFi-a mogu ostvarivati prinose u nativnoj valuti platforme koju koriste. Ovo čini DeFi izuzetno privlačnim za štediše i alternativne ulagače.

Interoperabilnost je ključna

Blockchain projekti usmjereni na interoperabilnost poput Polkadota i Cosmosa postaju sve vitalniji za kripto ekosustav. Zajedno s layer two rješenjima, oni mogu ponuditi neko olakšanje izuzetno začepljenoj mreži Ethereuma. No, čini se da ova rješenja, barem u ovom trenutku, nude samo privremeno rješenje problema.

S druge strane, nadolazeća nadogradnja Ethereuma 2.0 ima potencijal za učinkovito skaliranje mreže i široko usvajanje DeFi-a. Međutim, pokrenuta je samo “faza 0”, a Ethereum 2.0 kroz povijest kasni s rokovima, iako zbog povećane aktivnosti Ethereum developera možemo očekivati da će se ovaj proces ubrzati. Mreža Ethereum dostigla je stanje ekskluzivnosti, odnosno nije pristupačna za male ulagače. Da bi izvršili jednostavnu transakciju ili implementirali pametni ugovor, korisnici trenutno moraju platiti bezobrazno visoke naknade. Sve o Ethereumu 2.0 saznajte ovdje.

To je dovelo do toga da se velik dio programera i korisnika kriptovaluta okrenuo drugim blockchainima, a Binance Smart Chain (BSC) postao je istaknuti konkurent Ethereumu. Razne decentralizirane burze, poput SushiSwap, sada također raspoređuju ugovore na BSC i druge mreže kao način za zaobilaženje visokih naknada. Iako je Binance Smart Chain centralizirano rješenje koje nije u skladu s glavnom idejom kriptovaluta, čini se da to ne koči projekte da izdaju svoje tokene na tom blockchainu. 

Iako mnogi projekti istražuju alternative, a neka predviđanja sugeriraju da bi Ethereum mogao izgubiti velik dio NFT kolača od BSC-a, čini se da je pozicija Ethereum mreže još uvijek iznimno jaka. Projekti se neće potpuno odmaknuti od Ethereum blockchaina, jer on i dalje ima najviše aktivnosti programera i korisnika.

Maksimalisti vjeruju da će Ethereum blockchain biti jedina platforma pametnih ugovora koja je potrebna svijetu. Međutim, popularnost rješenja za interoperabilnost ilustrira upravo suprotno, sugerirajući kako je sve vjerojatnije da ćemo vidjeti višelančanu budućnost u kojoj se različiti povezani blockchaini mogu koristiti naizmjenično.

Institucionalni investitori

Nakon Tesline kupnje Bitcoina u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara, ne treba čuditi da sve više tvrtki želi diverzificirati svoj portfelj i zauzeti long pozicije na Etheru. Prema izvještaju Coinbasea, institucionalni ulagači sada prepoznaju Ether kao potencijalno skladište vrijednosti, slično Bitcoinu.

Iako se čini da se kripto tek nedavno zacementirao kao institucionalna klasa imovine, istina je da su mnoge tvrtke iz Fortune 500 već investirale u Ether prije gotovo godinu dana. Prema istraživanju, nekoliko adresa Ethereum novčanika pripada velikim korporacijama kao što su JPMorgan Chase, IBM, Microsoft, Amazon i Walmart.

Potpuno je moguće da veliki institucionalni investitori već posjeduju Ether, ali to još nisu objavili. Tesla je upravo to učinila s Bitcoinom, objavivši svoje ulaganje otprilike mjesec dana nakon što ga je izvršila. S obzirom da Grayscale Ethereum Trust nastavlja rasti, a velike se korporacije nastavljaju opskrbljivati ​​Bitcoinom i Ethereumom, jasno je da je institucionalni novac jedan od čimbenika najnovijeg rasta cijene.

Kako izgleda budućnost Ethera?

Trenutni rast cijena nije rezultat jednog događaja, već proizlazi iz razvoja koji se dogodio tijekom godina. Međutim, ne može se poreći da je priljev institucionalnog novca, zajedno s lansiranjem CME Ether futures u veljači, bio ključan za Ethereumove performanse na ovom bull marketu. Uz to, ulogu je imala i najava Vise da će omogućiti namirivanje transakcija na Ethereum blockchainu. Ethereum također “fali” na kripto burzama, tako je količina Ethera na njima dosegla najnižu razinu u zadnjih 28 mjeseci. Trenutno postoji i snažan bullish sentiment oko Ethera. To se najbolje odražava izjavom poznatog investitora i kripto whalea Marka Cubana, koji je Ether oslovio kao “nešto najbliže pravoj valuti”.

Faza 1 nadogradnje ETH 2.0 trebala bi biti “live” ove godine i predstavit će koncept shardinga. Ova ključna nadogradnja, zajedno s više layer two rješenja za interoperabilnost koje razvijaju drugi projekti, trebalo bi značajno poboljšati skaliranje Ethereuma.

Uz obećanje skalabilnosti i nižih naknada za transakcije i pametne ugovore, ETH 2.0 sa sobom donosi i mogućnost da korisnici stakeaju svoj Ether i da od toga zarađuju kamate vođenjem nodeova ili pridruživanjem jednom od mnogih dostupnih staking poolova. Staking na ETH 2.0 također je jedan od čimbenika koji je utjecao na rast cijene Ethera. Do sada je stakeano više od 7,7 milijardi dolara vrijednosti Ethera. Ovo čini Ethereum poprilično oskudnom imovinom na tržištu.

Drugi prijedlog, EIP-1559 mehanizam za naplatu i izgaranje, učinit će Ether daleko rjeđim i vrijednijim ako bude proveden. Ovim prijedlogom za poboljšanje Ethereuma želi se uvesti osnovna naknada koja će se “spaliti” kad se dogodi transakcija. Rudari bi i dalje dobili naknadu za provjeru valjanosti transakcija, ali njihova bi se zarada smanjila. Iako se prijedlogom žele kontrolirati rastuće naknade za transakcije, također se može smatrati bullish znakom za Ether, s obzirom na to da bi smanjio njegovu količinu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X