Hoće li blockchain promijeniti marketinšku industriju?

0
Posljednjih godinu dana čitamo razne buzzworde po svim medijima. Bitcoin, kriptovalute, Ethereum se stalno spominju na naslovnicama medija, podjednako u lošem, ali i dobrom svjetlu. Ono o čemu mnogi zaboravljaju pisati je fascinantna tehnologija koja stoji iza svih ovih buzzwordsa. Blockchain tehnologija je nešto o čemu svi žele znati više, osobito stabilni biznisi koji žele iskoristiti potencijal blockchaina da bi svoje poslovanje napravili transparentnijom, sigurnijim i na kraju krajeva zanimljivijim za potencijalne korisnike i kupce.
Stručnjaci očekuju da će 2018.-ta biti velika godina za blockchain, prognoze govore da će ove godine mnogi projekti koji su prošle godine prikupili velike investicije preko ICO lansirati svoje pilot projekte, a samim time ćemo dobiti širu sliku koliko će realno blockchain promijeniti razne industrije oko nas.
Već smo ranije pisali o tome kako bi blockchain mogao promijeniti industrije kao što su financije, zdravstvo, osiguranje, energetski sektor itd… No, ono o čemu još nismo pisali je kako će ova tehnologija promijeniti marketinšku industriju, a prema našem mišljenju ovo je jedna od industrija gdje će drastične promjene doći vrlo brzo.

Brendovi će moći bolje targetirati potencijalne kupce

Kao što već i vrapci na grani znaju, blockchain ima potencijal maknuti middlemana, a isto se odnosi i na platforme za oglašavanje. Tko je danas middle man odnosno posrednik u oglašivačkoj industriji? Facebook, Twitter, Instagram i slične platforme su middlemanovi, ove platforme (kompanije) uzimaju svoj dio kolača od svakog oglasa jer spajaju brendove s korisnicima svojih platformi. Klasičan middleman, zar ne?
Iako, šansa da blockchain zamijeni kompanije kao što su ove iznad je jako mala. Realnije je da će te kompanije iskoristiti prednosti blockchaina u svoju korist, gdje će i dalje uzimati svoj dio kolača. Ali to je sve daleka budućnost, i malo je teško predvidjeti u kojem će se smjeru to razviti ali jedno je sigurno, monopolisti neće čekati da ih netko zamjeni već će sami tokenizirati svoje platforme.
Bez obzira koji se scenarij odigra sigurno je da će brendovi moći bolje targetirati svoje oglase, jer više neće biti nepoznanica već će svako targetiranje biti jasno vidljivo i sa stopostotnom sigurnošću će brendovi znati na što su potrošili budget. Odnosno, znat će jesu li se targetirali korisnici koje su oni htjeli i da li se oglas uistinu prikazao. Danas možete zakupiti oglase, ali tko vam garantira da se oglas prikazao x puta korisnicima koji imaju određene karakteristike? Nitko. Možete jedino vjerovati da je ono što vam se prikazuje pod reportom zapravo ono što se i dogodilo.

Privatnost oko korištenja naših osobnih podataka će se povećati

Jedna od prednosti upotrebe blockchaina u oglašivačkoj industriji je veća kontrola korisnika nad svojim osobnim podacima. Zamislite scenarij u kojemu vi imate svoje podatke i ako ih netko želi koristiti/zakupiti za targetiranje odnosno prodavati trećoj strani, vi ste ti koji bi trebali dati dozvolu platformi da ih dalje koristi. Ako se ovaj scenarij odigra, onda bi korisnik trebao dobiti naknadu za svako davanje svojih podataka na raspolaganje. U suprotnom, ako će korisnici biti jedini vlasnici svojih podataka, zašto bi ih dali bilo kome na korištenje? Jedina opcija je da i mi kao korisnici dobijemo naknadu tj. dio kolača kojega plaća brend zato što smo im dopustili da nas bombardiraju s oglasima.
Tako bi se brendovi trebali truditi više da prikazuju kvalitetne oglase koji nam daju dodanu vrijednost. Oglase kao što su edukacija i slično, a ne da nas bombardiraju sa stvarima koje nam uopće nisu interesantne. U suprotnom neće imati kome prikazivati svoje loše oglase.

Uz mnoge ICOe vezane za marketing, ističe se i jedan hrvatski

Prema statistici, tijekom 2017 je bilo provedeno više od 800 ICO projekata, dok je u Q1 2018 bilo njih više od 700. Vidljivo je da broj blockchain baziranih projekata koji prikupljaju financiranje preko ICOa raste, a veliki dio njih se odnosi konkretno na marketinšku i oglašavačku industriju. Možda jedan od popularnijih projekata je Basic Attention Token (BAT) koji se već neko vrijeme nalazi na mnogim poznatim burzama, a tim koji stoji iza njega aktivno radi da naprave platformu koja će jednostavnije povezivati korisnike i publishere.

Zatim imamo Beyond Seen Screen ICO koji dolazi ni više ni manje već iz hrvatske, a ekipa koja stoji iza njega je napravila Shazam za video, gdje ćete moći pomoću pametnih telefona skenirati ekran koji gledate, a zauzvrat dobiti dodatne povratne informacije o temi koja vas zanima. Kakve to veze ima s marketingom? Velike, jer uz taj proizvod za skeniranje se radi cijela platforma gdje ća brendovi moći na svoj video sadržaj dodati meta sadržaj koji će korisnicima biti prikazan nakon skeniranja. Iskorištavanjem prednosti blockchaina, marketinške agencije će moći biti sigurne da se sadržaj prikazao onom broju korisnika za koje su i platili.

Koliko brzo bi promjene industrije mogle postati vidljive?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti, ali treba računati na to da je tijekom 2017 financirano mnogo projekata, a tiču se konkretno ove industrije, te je za očekivati da će do kraja 2018 početi lansirati svoje pilot projekte. Tek kada se to dogodi onda ćemo moći kvalitetnije procijeniti u kojem će se smjeru industrija razvijati, te koliko je realno očekivati drastičnije promjene.

Do tada nam ostaje samo gledati i pratiti što se događa da bi mogli prepoznati ključne događaje i projekte koji će na kraju krajeva cijelu industriju oglašavanja podignuti na jednu veću, puno veću razinu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X