Izvještaj sa konferencije: Bločk – Blockchain Workshop Conference

0

U subotu, 09.12.2017, u Čakovcu u prostorima Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje (TICM) održala se prva regionalna konferencija posvećena blockchainu i njegovom razvoju pod nazivom Bločk. Konferencija je u organizaciji Bitfallsa – domaćeg portala koji pokriva detaljne i kvalitetne preglede blockchain tehnologije i kriptoekonomije.

Na konferenciji se okupilo oko 100tinjak sudionika i entuzijasta koji su mogli poslušati izvrsne predavače i prezentacije te saznati nešto više o samom funkcioniranju ove blockchain tehnologije, sigurnosti pametnih ugovora te praktičnom primjeru i implementaciji istog. Popodnevni dio bio je posvećen hands-on radionici gdje je Bruno Škvorc, ujedno i organizator konferencije, demonstrirao sudionicima programiranje na Ethereum Solidity (programski jezik EVM-a).

Pregled predavanja

Introduction to Blockchain – Mislav Javor

Mislav Javor, iOS i Soliditiy developer te pokretač Zagreb Blockchain Meetup-a napravio je uvertiru u cijelu konferenciju s kratkim pregledom povijesti novca, glavnim konceptima i činjenicama zašto je blockchain tehnologija toliko veliki korak u pojmu digitalizacije vrijednosti i digitalnog novca.

Mislav Javor

Introduction to Development on Ethereum: Solidity, Web3, and other cryptic crypto terms – Belma Gutić

Belma je blockchain i kripto entuzijast s iskustvom u razvoju mobilnih i web aplikacija. Njeno predavanje bilo je fokusirano na Ethereum platformu te mogućnosti koje ona pruža. Sve koje je zanimalo što su Dappovi, Smart Contracti i Solidity mogli su to saznati na ovom predavanju.

Belma Gutić

0wning smart contracts – An overview of smart contract security – Tonimir Kišasondi

Tonimir Kišasondi, Asistent i voditelj Open System i Security Labaratory na FOI-u, dao je zanimljiv pregled svih većih hackova i napada koji su se do sada dogodili u blockchain industriji, a rezultirali su gubitkom stotina milijuna investicijskih dolara. Njegovu prezentaciju moguće je preuzeti na njegovom twitteru.

Tonimir Kišasondi

Building a Cryptocurrency Payment Gateway – Ivan Voras

Ivan Voras, IT poduzetnik i aktivan sudionik kripto zajednice, prezentirao je tehnike koje su potrebne za kreiranje i razvoj platnih sustava za web shopove. Kroz prezentaciju je slušatelje proveo kroz ključne točke koje je potrebno uzeti u obzir, koji su najveći izazovi i kako su ovakve platforme obično implementirane.

Ivan Voras

Također, Ivan je nedavno izbacio knjigu o bitcoinu, kriptovalutama i blockchainu o kojoj moževe više pročitati ovdje.

Nakon jutarnjih predavanja slijedio je popodnevni predah i ručak u prostorijama TICM. Sve pohvale organizatorima za logistiku i ručak koji je bio vrhunski odrađen iako se možda vegetarijanci ne bi složili. Ali što je tu je.

Ethereum radionica

Poslijepodnevni termin bio je rezerviran za seriju radionica koje su sudionike provele kroz 3 cijeline:

  • Postavljanje programskog okruženja i osnove Solidity-a
  • Razvoj kriptovalute na Ethereum Blockchain-u
  • Obuhvaćanje cijele jezgre kriptovalute sa API-jem za interakciju sa “3rd party” sustavima.

Ethereum radionica

FOTO: Nikola Strahija

 

 

 

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X