Knjiga domaćeg autora Ivana Vorasa o kriptovalutama i blockchainu!

3

Prije nekoliko dana, Ivan Voras, aktivan sudionik u kripto zajednici, objavio je svoju knjigu pod nazivom: “The Sceptic’s guide to Bitcoin, Cryptocurrencies and the Blockchain”. 

Knjiga je napisana na engleskom, a odličan je sam opis sadržaja: “It’s like Cryptocurrencies for dummies but it doesn’t insult your intelligence”. Za sve koji promatraju Bitcoin, kriptovalute i ovu tehnologiju, a nisu sigurni što i kako to sve zapravo funkcionira, ovo je odličan korak u smjeru da to promjene.

Knjiga je dostupna na Amazonu Kindlu ili u ePUB formatu.

Ispod prenosimo najvažnije informacije koje je Ivan istaknuo na svom blogu. (kojeg isto tako vrijedi zapratiti) 🙂

 • Bitcoin je zamišljen da bude virtualan novac, to je sustav gdje algoritmi imaju uloge svih komponenti novčanog sustava, od stvaranja novca do bilježenja transakcija.
 • Kriptovalute koje su nastale nakon popularnosti Bitcoina su mahom implementirale osnovne funkcije kao i on, s raznim dodacima. Ti “alternativni coinovi” se često zovu “altcoins”.
 • Pametni ugovori (smart contracts) su za sada vjerojatno najznačajniji dodatak osnovnoj ideji. Prva popularna kriptovaluta koja ja implementirala pametne ugovore je Ethereum.
 • Tokeni (tokens) najčešće imaju ista svojstva kao kriptovalute, ali ne moraju. Mali broj njih implementira funkcionalnosti koje ne bi mogle postojati u drugom obliku, i ti su potencijalno najvrjedniji. Malo je teško prevesti “token”, najbolji prijevod je vjerojatno “žeton”.
 • Vrlo je jednostavno stvoriti svoju kriptovalutu, a još jednostavnije stvoriti svoj token na Ethereumu, zato ih ima na tisuće.
 • Vrijednost kriptovaluta i tokena se doslovno utvrđuje iz sekunde u sekundu iz ponude i potražnje, i nije vezana ni za kakvu fizičku stvar (osim možda kod pojedinih, što je upitno jer ne postoje nadzor i regulativa koje bi to provjerile i osigurale). Burze kriptovaluta funkcioniraju 24/7.
 • ICO je inicijalna prodaja novčića (initial coin offering) gdje autori kriptovalute ili tokena prodaju inicijalnu količinu zainteresiranim stranama po cijeni koju odaberu. To je inicijalna distribucija novčića, za koju autori sastave nešto nalik poslovnom planu ili na neki drugi način pokušavaju uvjeriti kupce da će vrijednost rasti od te inicijalne cijene, da bi ih kupci kupili.
 • Ogromna većina ICOva i kriptovaluta je prevara u smislu da autori niti znaju kako niti mogu održati obećanje da će vrijednost rasti. Vjerojatno 95% ICO-ova koji su nastali u zadnjih nekoliko mjeseci od kad je doslovno eksplodirala vrijednost svega što ima veze s kriptovalutama, je prevara, među ostalim i jer ne postoje nikakve sankcije za slučaj da nije. Svatko može napraviti svoj novčić ili svoj token i prodavati ga s pričom da će mu narasti vrijednost.
 • Blockchain je vrsta baze podataka, gdje se kopija podataka sprema kod velikog broja korisnika na Internetu, spremljeni podaci su zaštićeni od mijenjanja i brisanja, i u koju puno klijenata može istovremeno dodavati podatke.

Uživajte!

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

3 Comments

 1. Pingback: Izvještaj sa konferencije: Bločk - Blockchain Workshop Conference - Hrvatski Bitcoin Portal

 2. Pingback: UBIK aktivno krenuo sa radom na području blockchaina i kriptovaluta - Hrvatski Bitcoin Portal

 3. Pingback: Blockchain Monetization konferencija - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X