Donose li kriptovalute revoluciju kao što je donio i Internet?

0

Digitalne valute poput Bitcoina, Ethereuma, Ripple-a, Dasha i mnoge druge zauzimaju tržište brzinom munje i donose korist fintech tehnologiji, financijskom tržištu, ali i bilo kojoj drugoj industriji koja ih uključi u svoje poslovanje.

Kao što svaka medalja ima dvije strane, tako i kriptovalute imaju svojih nedostataka, no povijest nas uči da za prihvaćanje inovativne tehnologije treba proći određeno vrijeme. Istu stvar čovječanstvo je prolazilo od otkrića plastike, do Interneta, društvenih mreža te razvoja električnih automobila.

Prema tezi koju je postavio Chris McCann iz venture-capital tvrtke Graylock Partners koji je usporedbom trenutnih podataka o kriptovalutama i ranih dana Interneta pokušao provjeriti koliko potencijala imaju kriptovalute došao je do zaključka da je razvijenost kripto svijeta trenutno na razvijenosti Interneta 1994.-te godine.

Pomak kriptovaluta

Pogledajmo prije analize hipoteze koju je postavio McCann, ključne pomake kriptovaluta u posljednjih nekoliko mjeseci (ovo su samo od neki, ima ih puno više):

Mnoge poznate velike kompanije počele su investirati u kriptovalute i prihvaćati plaćanje istima. Primjerice milijarder i osnivač Microsofta, Bill Gates oštro je kritizirao Bitcoin posljednjih dana, no Microsoft dopušta svojim korisnicima da plaćaju Bitcoinom za online igre i aplikacije.

Banke – posrednici bez kojih tržište ne bi funkcioniralo, u početku su se držale po strani i nisu se htjele uključivati u poslove s klijentima koji imaju račune povezane s kriptovalutama jer su svjesne da će ova tehnologija umanjiti njihovu ulogu na tržištu. Nedavno smo pisali o tome kako je centralna banka u Indiji odlučila potpuno prekinuti doticaj s kripto tržištem, dok su u pozadini pokrenuli Povjerenstvo koje će istražiti mogućnosti uvođenja njihove vlastite kriptovalute na tržište.

Kriptovaluta Ripple koja je na meti mnogobrojnih komentara, s jedne strane onih koji je podržavaju, dok s druge strane neki kažu da zbog toga što je u vlasništvu privatne kompanije nije prava kriptovaluta, obavlja transakciju u prosjeku za 5 sekundi što je daleko ispod vremena banke da se obavi transakcija.

BBVA, multinacionalna španjolska bankarska grupa s više od 21 milijarde godišnjeg prihoda, sudjelovala je u jednoj od najvećih ulaganja u industriju bitcoina.

Igrači s Wall Streeta okreću se kriptovalutama. Oni koji se protive kriptovalutama kažu da zbog svoje volatilnosti nisu pouzdane, dok s druge strane postoje milijarder poput George Sorosa, Alan Howarda, Gary Cohn koji su tijekom godina promijenili svoj stav prema kripto svijetu i dali im podršku.

Svijet će u jednom trenutku imati svoju globalnu kriptovalutu. Gary Cohn, bivši izvršni direktor Goldman Sachs-a

Usporedba kriptosvijeta s Internetom

Chris McCann je kripto-entuzijast koji je odlučio statističkim podacima provjeriti u kakvoj točno korelaciji stoji početak i razvoj Interneta u odnosu s početkom i razvojem kripto-svijeta.

U grafu je prikazao da su putanje korisnika Interneta i kriptovaluta vrlo slične. Uzme li se u obzir trenutna raširenost i korištenje kriptovaluta vs raširenost i korištenje Interneta dolazi se do korelacije između broja web stranica u periodu od 1991. godine do 1995. i broja kripto imovine poput tokena u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Nadalje na sljedećem grafu prikazano je ulaganje u Internet kompanije u razdoblju između 1991. i 1996. godine te ulaganja u ICO-ove u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Tako se iz grafa može vidjeti da je ulaganje u Internet imalo stabilniji razvoj dok je ulaganje u ICO-ove doživjelo eksploziju u prethodne dvije godine.

Na kraju svojeg istraživanja, autor Chris McCan svoje rezultate komentirao je s dozom opreza te rekao da podudaranja postoje, ali je prerano za donositi zaključke o tome hoće će uistinu kriptovalute donijeti revoluciju kao što je to donio Internet.

Infografike su preuzete s portala Novac.hr

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X